Trabzonspor Süleyman Seba sezonunun ilk hafta karşılamasında K. Erciyesspor ile oynadı.

Yaptığı 17 transferle günlerdir gündemden düşmeyen Bordo-Mavililerden bu sezon beklenti büyük. Herkes şampiyonluk yaşayacağına kendini günden güne hazırlıyor. Rostov ile oynanan ve 2-0 sonuçlanan UEFA Avrupa Kupası eleme turu maçında ortaya konan futbol herkesi mest etmişti.

Öncesinde ve sonrasında oynanan Bursaspor ve deplasmanda ki Rostov maçı ise bu takıma takviye şart dedirtmişti. Öyle ki, deplasmanda Trabzonspor’un gol atamadığı Rostov CSKA Moskova ile oynadığı 6. Hafta mücadelesinde sahadan 6-0 yenik ayrıldı, oynadığı altı maçta da Rusya Ligi’nin 20 golle en çok gol yiyen takımı oldu. Özetle Trabzonspor gel geç takımını bu kadar transfere rağmen tokatlayamadı.

Gelelim Erciyes maçına. Ligin yeni takımı Erciyes de yeni olması sebebiyle fazla transfer yapan takımlardan. 13 oyuncu kadrosuna kattılar. Bakıldığında hem Trabzonspor hem de Erciyes yeni kurulmuş 2 takım. Fakat biri her ne kadar yeni de kurulsa adı Trabzonspor. Yaptığı transferler de dünya çapında olan bir takım.

Vaziyet böyle olunca tüm camia Erciyes karşısında galibiyet, olmadı iyi mücadele bekliyordu. Ancak evde ki hesap, Kayserili hesabı gibi olmadı. Trabzonspor Deniz Yılmaz’ın direğe vuran topu ve Constant’ın pasıyla yine aynı oyuncu Deniz Yılmaz ile kaleciyle karşı karşıya kaçırdığı pozisyon harici ne bir pozisyonu var ne de dişe diş kora kor mücadelesi.

Takım da öyle noktalar var ki, orada oynayan oyuncu çok iyi ama öyle noktalar da var ki ‘Bu oyuncu 1461 Trabzon’da oynamaz’ dedirten cinsten. Trabzonspor’un en büyük eksiklerinden biri de yaptığı 17 transfere rağmen yedek kulübesinin iyi olmayışı. Cardozo bugün sakattı oynayamadı. Yarın O ve onun gibi Bosingwa ve Özer de sahada olduğunda belki çok iyi bir Trabzonspor seyredeceğiz.

Fakat, Trabzonspor gibi bir takımda alternatif oyuncu olacak. Bosingwa gibi oyuncunun alternatifi 2 yıldır Zeki Yavru. Trabzonspor son iki sezonda 30’a yakın futbolcu, 4 tane de teknik direktör gönderdi ama bi Zeki Yavru’yu gönderemedi. Zeki Yavru bu takımın oyuncusu değil. 61 numarayı giyerek Trabzonsporlu olunur, Trabzonspor futbolcusu değil.

Erciyes maçına yeniden dönersek; Fatih Atik bu maçta kendisinden beklenilen performansı sahaya yansıtamadı. Yusuf Erdoğan bu sezon oynadığı tüm maçlarda ‘Aferin’ dedirtemedi. İlk kez bordo-mavili formayı giyen Mehmet Ekici kondisyon olarak çok geride. İshak Doğan da hala istenilen seviyeye ulaşmış değil. Deniz Yılmaz istekli. Medjani ve Belkalem takıma çabuk adapte olmuş görünüyorlar. Mustafa Yumlu bu sene üstüne koyarak oynuyor. Artan performansı ile Milli Takım’a şimdiden göz kırpmaya başladı. Onur’la ilgili yorum yapmak ise kimsenin haddine değil. Sonradan oyuna giren Salih ve Gökhan bu takıma kolay kolay maç kazandıracak kapasitede ki oyuncular değil. Serdar ise ‘kumaşım sağlam’ dedirtti.

Artılar ve eksileri kefeye koyduğumuz da Halilhodzic’in ‘Bu takım 1 aya hazır olmaz’ sözlerine geliyoruz. Halilhodzic transfer istediğinde ‘O kadar transfer yapıldı. Daha ne transferi istiyorsun’ diyerek eleştirenler oldu. Bugün saha da Halilhodzic’in ne kadar haklı olduğunu gördük. Trabzonspor çok iyi transferler yapmış olabilir, iyi oyuncuları kadrosunda barındırıyor olabilir ama Trabzonspor’un iyi ve iddialı bir takım olması geniş kadrodan ziyade alternatifli kadro kurması lazım. Cardozo sakat, yedeği onun 3’te biri kalite de değil. Bosingwa sakat, yedeği Bank Asya topçusu değil. Orta sahada ise bırakın yedeği ilk 11 oyuncusu eksikliği var.

Ortada ki tabloya bakıldığında Trabzonspor’un kadrosuna en az 2 oyuncu daha katması şart. Biri orta saha biri forvet olmak üzere, ilk 11’de direk oynayabilecek isimlere imza attırılmalı. Yatabare bir aksilik olmazsa imzalayacak. Lakin Yatabare ile bitirmemeli. İlerde hem Yatabare’yi hem de Cardozo’yu besleyecek, Constant’a da yardım edecek iyi bir orta saha alınmalı ve her şeyden önemlisi Trabzonspor kesinlikle çift forvet oynamalı. Bu takım Şenol Güneş’le şampiyonluk yaşadığı 2010-11 sezonu ve Hami Mandıralı dönemi çift forvet oynadı. O dönemler Trabzonspor’un nasıl zevk verdiği ortada. Bir de Mustafa Reşit Akçay ve Tolunay Kafkas dönemlerinde ‘1 atarsam kazanırım’ mantığıyla oynayıp, o 1’i de çoğu zaman atamadığı maçlar oynadı.

Özetle, Trabzonspor beklenilenin aksine lige iyi başlayamadı. İyi bir futbol da sahaya yansıtamadı. Futbolla yatıp futbolla kalkan şehir de Trabzonspor taraftarları haftaya ‘Eyvah, yoksa bu sene de mi güme gidiyor’ diyerek başlıyor. Milli Takım maçları nedeni ile lige verilecek arayı Trabzonspor’un çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü ikinci hafta ligin Trabzonspor açısından en önemli maçı var. Fenerbahçe ile karşılaşacak olan bordo-mavililer bu maçta sahadan mağlup ayrılırsa ve umut verecek bir mücadeleyi sahaya da yansıtamazsa ne passolig sayısında artış olur ne de kombine satışlarında. Avni Aker son sezonunda sevinç gözyaşları ile değil de yağmurun gözyaşları ile son kez ıslanmış olur.