Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bitki ve hayvan türlerinin yeniden canlandırılması için destek projeleri üretecek.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkent sınırları içerisinde yapılan tarım ve hayvancılık konusunda hem çeşitliliği artırmak hem de yok olma riskiyle karşı karşıya olan türlerin üretimini destekleme kararı aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın talimatı doğrultusunda Başkent çiftçisi yeni projelerle desteklenmeye devam edilecek. Büyükşehir Belediye Meclisine sunulan çiftçilerin desteklenmesine yönelik Başkanlık yazısı oy birliği ile kabul edilirken, Ankara’nın özellikle kırsal alanlarında geçmişte yaygın olarak üretimi yapılan ancak son yıllarda çeşitli nedenlerle yok olma tehlikesi içinde olan türler yeniden canlandırılacak.

Üreticilerin ekonomik yönden desteklenmesi başta olmak üzere üretimi artırarak, ürün çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla alınan karar kapsamında çiftçilere eğitimden teknik ekipmana her türlü destek verilecek. Yeni projeler doğrultusunda toprak, bitki ve hastalık analizi yaptırılması, tohum, fide, fidan ve benzeri ihtiyaçların temini, ekonomik önem taşıyan yabani türlerin aşılanması ve ilaçlama desteğine öncelik verilecek. Gerektiği hallerde mal ve hizmet alımı yapılabilmesi için Kırsal Hizmetler ve Mezarlıklar Daire Başkanlığına yetki verilirken, Ar-Ge çalışmaları ve uygulamalı eğitimler de hayata geçirilecek. Çiftçilere verilecek desteklerle hem üreticinin geliri artacak hem de ekonomi kazanacak. Üretim düşüklüğünün nedenlerinin araştırılması başta olmak üzere yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarım ve hayvan türleri de tek tek tespit edilerek, üretim kapasitesini artıracak projeler devreye sokulacak.
Kaynak: iha