Basketbolda Avrupa’nın en büyük kupa organizasyonu Euroleague, yeni sezonla ilgili beklenen kararını açıkladı.. THY Avrupa Ligi yönetimi, gruplara direkt katılım sağlayan, Türkiye’de Fenerbahçe Ülker ile Anadolu Efes’in sahip olduğu ‘A Lisansı’nı 12’den 11’e indirdi. En kritik değişim ise; ülke sıralaması, özel durumlarda davetiyeyle elde edilen bir yıllık katılım hakkı ya da ön elemeyi geçen takıma verilen ‘B Lisansı’nda yaşandı. Ön eleme sistemi tamamen ortadan kaldırılırken, daha önce Türkiye’ye verilen 1 yıllık geçici ‘B Lisansı’ hakkı da ülkemizden alındı.

Galatasaray finalist olarak katılmıştı

Bu durumda, Türkiye Ligi’nde ‘A lisansı’na sahip Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes’in dışında başka bir takım şampiyonluğu kazansa ya da finalist olsa bile THY Avrupa Ligi’ne gitme şansı elde edemeyecek. Avrupa yönetimi, yeni sisteme göre, Türkiye’den hangi takımı davet edeceğine kendi karar verecek. Bilindiği gibi, Galatasaray Liv Hospital, geçen sezonun finalisti olarak ‘B lisansı’ almış ve Euroleague’e katılmıştı. 

4 takımı Euroleague kendi seçecek

2015-2015 sezonunda ise ‘B lisansı’nı direkt alacak 8 ülke takımı yerel liglerden gelen sonuçlara göre verilecek. Bu ligler ise; Adriyatik Ligi (2), Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Rusya Federasyonu ve İspanya olacak. Bunun dışında yeni düzenlenmeyle Euroleague ayrıca 4 takıma wildcard (davet) hakkı tanıyacak. İşte bu 4 wildcard hakkı Türkiye’nin yanısıra Fransa, Almanya ve İngiltere’den bir takıma verilecek ve 4 takım davetle Euroleague’e katılacak. Takımlar da ekonomik ve pazarlama şartlarına bakılarak seçilecek. Türkiye Ligi’nde en güçlü adaylar arasında ise; Darüşşafaka Doğuş ve Pınar Karşıyaka ön plana çıkıyor. C lisansında ise yine, Avrupa Kupası Şampiyonu, yani Khimki, Euroleague’de direkt yer alacak.  Avrupa Kupası’nda da sistem değişti. Türkiye’den 2 takım direkt katılacak ve yine 4 wildcard’tan biri ülkemizdeki bir takıma verilecek. Buna göre; gelecek sezon, Avrupa Ligi ve Avrupa Kupası’nda toplam 6 takımımız mücadele etmiş olacak.
Editör: TE Bilişim