Trabzonspor Medical Park ile Anadolu Efes arasında oynanan Spor Toto Basketbol Ligi mücadelesi Hakem Erşan Kartal’ın bordo mavililere tutarsız, art niyet tavırları nedeniyle yarıda kalmıştı. Hayri Gür’de oynanan müsabakada hakem Kartal ve yardımcısı göz göre göre Trabzonspor’un aleyhine verdiği kararlar nedeniyle bordo mavili taraftarları da çileden çıkartmıştı.

 
Hakem ve yardımcısı hakkında Trabzonspor yönetimi harekete geçti. Yönetim önce Hakem ve yardımcısı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şaibeli kararlar aldığı gerekçesiyle. Ardından Federasyona hakemlerin incelenmesi ve ceza almaları için 3 sayfalık ihtar mektubu gönderdi.
 
Hayri Gür'de oynanan kaşılaşmada hakemin kararlarına tepki gösteren taraftarların tezahüratları yükselmesinin ardından hakemin 3 defa anons yaptırması ile ilgili ise federasyon yönetimden savunma istediği öğrenildi.
 
Hakemin gerdiği ortam nedeniyle Trabzonspor saha kapatma cezası yada seyircisiz oynama cezası alabilir. Eğer alırsa Trabzonspor’un haftaya oynayacağı Fenerbahçe müsabakası seyircisiz oynanacak.
 
25 günlük hak mahrumiyeti cezası aldığı gerekçesiyle taraftarların arasında müsabakaları izleyen Trabzonspor MP Başkanı Abiş Hopikoğlu ise yönetimdeki arkadaşların ve çevresine, “Ceza verirseler bu takım sahaya çıkmaz” dediği öğrenildi. 
 
Trabzonspor Basketbol Kulübü Derneği Vekili avukat Arzu Çalık tarafından cumhuriyet başsavcılığına yapılan suç duyurusunda hakemler için, “Görevi kötüye kullanma, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, 6222 sayılı kanuna muhalefet” suçları gerekçe gösterildi.
 
Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı;
 
“04.04.2016 tarihine Trabzon’da oynanan Trabzonspor Medical Park-Anadolu Efes Spor Toto Basketbol Ligi Müsabakasında, maçın hakemliğini yapan Erşan Kartal, maç boyunca yanlı ve hatalı kararlar vermiş, kasti eylemleri ve görevinin gereklerine aykırı davranışları neticesinde maçın sonucuna etki etmiştir. Tüm bu kararları ve davranışları sonucunda, zaten gergin ve stresli bu haftalarda gerek tribünlerde gerekse televizyonları başında mayı seyreden taraftarlarımızı tahrik etmiştir.
 
Maçın hakemi Erşan Kartal yalnızca yanlı kararlar vermekle kalmamış, tribünlerde buluan taraftarlarımızın hiçbir taşkınlığı, anons gerektirecek tezahüratları olmamasına karşın, maçta 3 kez anons yaptırarak, dostluk içinde geçen maçta taraftarlarımızı provoke etmiştir. Daha sonrasında da can güvenliğinin tehlikede olduğu şeklinde algı yaratmaya çalışarak soyunma odasına gitmiş ve uzunca bir süre burada kalıp, maçı duraksatarak, taraftarlarımız ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmiş ve taraftarlarımızı tahrik etmiştir. Tüm bu yaşananlara anlam veremeyen taraftarlarımız, “Biz teröristmiyiz” şeklinde serzenişte bulunmuşlardır.

Şikayete konu maç süresince, hatalı kararlarla maça damgasını vuran şüphelinin kasti olarak hareket ettiği aşikardır. Gerek hatalı kararları gerekse maçta yaptırdığı anonslar ve maçı duraksatarak güvenlik güçleri ile taraftarları karşı karşıya getirmesindeki kastı, maçı tarafsızca izleyen birinin dahi anlaması çok zor değildir.

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi maçın hakemi Erşan Kartal’ın eylemleri suç teşkil ettiğinden gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırması için savcılığınıza müracaat etme zorunluluğu hasıl olmuştur.” denildi.

Öte yandan bordo mavili kulüp Türkiye Basketbol Federayonu'na da 3 sayfalık bir yazı gönderdi.