Hacettepe Üniversitesi: 70 - Trabzonspor: 75 (Hazırlık Maçı)

Ankara'da devam eden Exnex Kupası'nda ikinci gün maçları bugün Ankara Spor Salonu'nda oynandı. Günün ilk maçında TED Ankara Kolejliler, Maliye Milli Piyango'yu 79-76 mağlup etmeyi başardı. Günün ikinci maçında ise Hacettepe Üniversitesi ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Mücadeleden 75-70'lik galibiyetle ayrılan taraf, TB2L temsilcisi Trabzonspor oldu..

Bu karşılaşmada Hacettepe Üniversitesi'nde Onur Altınmakas forma giymedi. Trabzonspor'da ise sakatlığı bulunan Erdem Türetken ve milli takımda yer alan Rasim Başak kadroda yer almadı. Üçüncü periyotta dizine bir darbe alan Emre Ekim de oyuna devam edemedi. Karşılaşmaya ev sahibi Hacettepe Üniversitesi; Courtney Eldridge, Cameron Bennerman, Özgür Adıgüzel, Michael Glover ve Hüseyin Beşok beşiyle başlarken, Trabzonspor ise; Kaan Üner, Toure Murry, Orçun Tunca, Emre Ekim ve Jurica Zuza beşiyle mücadeleye başladı..

Mücadelenin başında Trabzonspor, Jurica Zuza'nın fiziksel üstünlüğünü kullanarak sayılar buldu. Üst üste iki pozisyonda önce Hüseyin Beşok'a karşı, ardından da Michael Glover karşısında rahatça sayı buldu Hırvat pivot. Hacettepe'nin yeni çaylak power forveti Glover ise pek adapte görünmedi. Daha ilk periyotun ortasında 3 faule ulaşan genç ABD'li, atletik ve çabuk bir oyuncu olmasına karşın pozisyon bilgisi anlamında henüz yeterli seviyede görünmedi. Glover'ın önce Jurica Zuza'ya pota altında, ardından da Emre Ekim'e üç sayılık atış pozisyonunda yaptığı faul sonrası basket fauller kazanan Trabzonspor, ilk periyotta farkı açmayı başardı. Hüseyin Beşok'un iki üçlüğü Başkent ekibini biraz canlandırsa da, ilk periyot Trabzonspor'un 27-16'lık üstünlüğüyle geçildi. İkinci periyotta Önder Külçebaş ve Orçun Tunca'nın savunmada yaptığı bloklar, temposu düşen oyunda seyir zevkini yukarıda tutan unsurlar oldu. Rakibine oranla fiziksel anlamda daha hazır görünen Trabzonspor, savunmada baskılı oyununun yanı sıra hücumda da sürekli potaya katlar yaparak skor bulmaya çalıştı. Bordo-Mavililerin henüz sezonluk kontrat imzalamadığı Toure Murry de zorlama atışlar yerine potaya yönelerek sayılar bulmayı tercih ederek oldukça etkili oldu. İlk periyotta 6 sayı kaydeden Jurica Zuza'yı ikinci periyotta oyuna almadı coach Halil Üner. Emre Ekim ve Kadir Çipa'yı pota altında kullandı fakat Kadir'in erken faul problemi nedeniyle Orçun Tunca'yı 4 numaraya çekerek yerine bir hamle yaptı deneyimli coach. Hacettepe ise Hüseyin Beşok yerine genç pivot Ali Işık'ı daha çok kullandı bu bölümlerde. İlk yarının bitimine 4.37 kala skoru 40-26 yapan Trabzonspor, kalan bölümde de Fırat ve Murry'nin penetre sayılarıyla sayı farkını koruyarak ilk yarıyı 47-31'lik üstünlükle tamamladı.

İlk yarıda 47 sayı üreten Trabzonspor'da sayı dağılımı; Emre Ekim 8, Fırat Aydemir 6, Kaan Üner 2, Orçun Tunca 7, Kadir Çipa 2, Jurica Zuza 6, Sercan Topçu 2, Oğuzhan Turan 3, Toure Murry 11 şeklinde oluşurken, 31 sayı kaydeden Hacettepe Üniversitesi'nde ise; Özgür Adıgüzel 6, Courtney Eldridge 7, Önder Külçebaş 4, Polat Kaya 4, Hüseyin Beşok 7, Ali Işık 3 şeklinde oluştu. İlk yarıda ayrıca, Trabzonspor'dan Kadir Çipa ve Hacettepe Üniversitesi'nden Courtney Eldridge - Michael Glover ikilisi üçer faulle soyunma odasına gittiler..

Maçın ikinci yarısına Trabzonspor daha rölanti, Hacettepe Üniversitesi ise daha istekli başladı. Savunmada Zuza ile Ali Işık eşleşirken, deneyimli oyuncu topu her aldığında da bir Hacettepeli oyuncudan mutlaka yardım geldi ve ikili sıkıştırmalar ile Zuza top kaybına ya da potadan uzaklaşmaya zorlandı. Polat Kaya'nın da Murry'e potaya gitme imkânı sağlamadığı bu bölümde Hacettepe Üniversitesi, Eldridge ve Polat'ın sayıları ile farkı eritmeye başladı. Rakibi ile diz dize çarpışan Emre Ekim'in, yerde kaldığı pozisyonda Polat ile üçlüğü bulan başkent ekibi, periyotun yarısı geride kalırken skoru 53-42'ye getirdi. Emre'nin sakatlanması ile birlikte pota altındaki mutlak üstünlüğünü kaybeden Trabzonspor karşısında Ali Işık - Önder Külçebaş ikilisi dengeyi sağlarken, Kadir faullerde dörtleyince 4 numaraya çekilen Orçun Tunca devreye girmeye başladı. Üçüncü periyotun son saniyesinde basketi bulan Hacettepe Üniversitesi, son periyota girilirken farkı 10'a indirerek skoru da 63-53'e getirdi. Son periyota da etkili giren taraf Hacettepe oldu. Üçüncü periyotun son bölümüyle birlikte zaman zaman tam saha pres yapan başkent ekibi, ilk yarıda Trabzonspor'un yaptığı topa baskı ile rakibini düzen dışına çıkarmayı başardı. Sakatlanan Emre Ekim ile birlikte, faul problemine giren Kadir Çipa ve Sercan Topçu'dan bu bölümde yararlanamayan Trabzonspor karşısında Hacettepe Üniversitesi, 3 buçuk dakika geride kalırken skoru da 63-59'a getirdi. İkinci yarıda penetreleri ile rakip savunmayı en çok zorlayan isim olan Fırat Aydemir de yüzüne bir darbe alıp ağzında kanama meydana gelince işler Trabzonspor için zora girmeye başladı. Fakat Kaan Üner'in devreye girmesi ile birlikte, pota altında Zuza'yı yeniden kullanmaya başlayan Trabzonspor, rakibinin 6-0'lık serisine 7-0 ile yanıt verip yeniden oyunda üstünlüğü sağladı. Maçta son 4.34 dakikaya Trabzonspor'un 70-59 üstünlüğüyle girildi. Bu bölümden sonra yine tam saha pres yapan Hacettepe Üniversitesi, Bu periyota kadar ortalarda görünmeyen Bennerman'ın da sayılarıyla farkı azaltmayı başarsa da rakibini yakalayamadı ve mücadeleyi Trabzonspor 75-70'lik skorla kazanan taraf oldu.

Takımlar için kısa birer değerlendirme yaparsak, her iki takım da henüz tam potansiyeline ulaşmış görünmüyor. Fakat Trabzonspor, Rasim Başak ve Erdem Türetken'in de katılımı ile birlikte oldukça iyi bir takım olacaktır. Beko Basketbol Ligi ayarında bir kadroyu üstelik sadece 2 yabancı ile kurabilen Trabzonspor'da, deneme sürecindeki Murry ile de sözleşme imzalanır muhtemelen. Hem sert hem de dinamik bir takım görüntüsü çizdi Trabzonspor. Özellikle hücumda rakibin boşluklarını ve zaaflarını görüp oraya oynayan bir sistem vardı sahada. Oyun mantalitesi ve mücadele anlamında, geçtiğimiz sezon Beko Basketbol Ligi'ndeki takımdan bir level yukarıda göründü Trabzonspor bu maçta, bakalım sezon içerisinde aynı çizgiyi koruyabilecek mi Bordo-Mavililer.

Hacettepe Üniversitesi ise Beko Basketbol Ligi'nde sezona en çok sıkıntıyla giren takım olduğu için mütevazı bir bütçe ile 3 yabancılı kadro oluşturdu. Özellikle Polat Kaya bu maçta geçtiğimiz sezon Murat Kaya'ya kurulan oyunları ikinci yarıda iyi değerlendirdi ama Polat'ın o seviyede bir skorer olmadığını unutmamak gerek. Eldridge'in erken faul problemi yaşadığı maçta genç Ulaş elinden geldiğince katkı sağladı, tabi deneyimli Onur Altınmakas olsa durum daha farklı olabilirdi onlar adına. Deneyimli isimler Hüseyin Beşok ve Özgür Adıgüzel henüz fiziksel anlamda hazır görünmediler, onların biraz süreye ihtiyacı var gibi görünüyor. Yeni transferler Glover ile Bennerman ise vasatı aşamadı. Glover henüz üst düzey basketbola hazır değil gibiydi. Bennerman da son periyot hariç hücumda hiç sorumluluk almadı. Bu iki isimden geçtiğimiz sezon Marsh ve Sanders'dan alınan verim alınamayacak gibi görünüyor ilk izlenimlere göre. Öte yandan başkent ekibine bir uzun takviyesi de şart açıkçası. Hüseyin, Ali, Önder, Glover dörtlüsünden oluşan uzun rotasyonu, bu sezon oldukça iyi kadroların yer alacağı Beko Basketbol Ligi için pek yeterli görünmüyor ama coach Alp Bayramoğlu mevcut kadro ile bu rotasyondan maksimum verimi almaya çalışacak. Ne olursa olsun işi zor Mor-Beyazlıların yeni sezonda..


SALON: Ankara Spor Salonu

TRABZONSPOR (75): Emre Ekim 8, Fırat Aydemir 8, Kaan Üner 7, Orçun Tunca 11, Kadir Çipa 3, Jurica Zuza 16, Sercan Topçu 2, Oğuzhan Turan 3, Toure Murry 17, Alican Güney, Umutcan Özyıldırım.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (70): Özgür Adıgüzel 6, Courtney Eldridge 11, Cameron Bennerman 8, Önder Külçebaş 4, Polat Kaya 16, Hüseyin Beşok 7, Ali Işık 12, Michael Glover 2, Muhammed Baygül 4, Ogün Sevinç, Ulaş Peker.