Bunlardan ilki Euroleague’de keyifle izlediğimiz Polonyalı uzun forvet Damian Kulig oldu. Gelin 2.06 boyundaki 26 yaşında olan oyuncuyu hem yakından tanıyalım hem de bordo mavililere neler katar detaylıca inceleyelim.

 
“Erken Kariyeri”
Profesyonel kariyerine Polonya’nın Katowice takımında başlayan Kulig sonra sırasıyla Trybunalski, Tychy, Starogard ve Poznan takımlarında forma giydi. 2011-12 sezonunda Poznan’da ortaya koyduğu performans Polonya’nın lokomotif takımlarından Turow’un hemen dikkatini çekti ve sezon bitmeden Mart ayında yeşil beyazlı takımın yolunu tuttu Kulig. Sezonun kalan kısmında  ve 2012-13 sezonunda alışma ile olgunluk dönemlerini tamamlayan Polonyalı uzun 2013-14 sezonu ile beraber takımını taşıyan isimler arasına girdi. Geçen sezon da ilk kez Euroleague tecrübesi yaşayan Kulig bir uzun için kariyerinin en olgun döneminde bulunuyor.
2013-14 Turow (Polonya): 14.3 sayı, 5.8 ribaund, 1.2 asist, %41.8 3sayı
2013-14 Turow (VTB): 14.4 sayı, 4.3 ribaund, 1.2 asist, %45.7 3sayı
2014-15 Turow (Polonya): 14.4 sayı, 7.0 ribaund, 1.2 asist, 1.3 blok, %34.8 3sayı
2014-15 Turow (Euroleague): 15.2 sayı, 5.5 ribaund, 1.5 asist, 1.1 blok, %47.2 3sayı
“Artılar-Eksiler”
Kulig’i daha önce izlememiş olanlar ilk bakışta onu hantal bir uzun olarak görebilirler ancak fiziğinin aksine özellikle hücumda hareketli bir oyuncu. Modern basketbolda bir 4 numaradan beklenen tüm silahlara sahip. İkili oyunlarda içeri çabuk devrilebildiği gibi dışarı devrilerek de isabetli 3 sayı isabetleri ile bir tehdit oluşturabiliyor, temiz bir şutu var. Yay gerisinden yüksek isabetle oynaması onun hücumdaki en değerli özelliklerinden biri ki Euroleague’de 10 maçta 17/36 isabet oranı yakaladı geçtiğimiz sezon. Bir uzun için iyi bir top hakimiyetine sahip olan Polonyalı oyuncu yüzü dönük hücum silahlarını da portföyünde bulunduruyor. Kararlı olarak potaya gittiğinde güçlü fiziği ve “beklenilmeyecek” derecedeki patlayıcılığı sayesinde onu durdurmak hayli zor. Ayrıca gerek dribbling yaparken gerek de bitirişlerde her iki elini de kullanabilmesi bir diğer önemli artısı. Alçak postta da fiziğini iyi kullanan Kulig geri çekilerek şut kullanabildiği gibi rakibini ekarte edebileceği bir çok pivot hareketine de sahip, doğru zamanda kullandığı fakeler onun alçak postta öne çıkan silahı. Geçiş hücumlarında da tempoya ayak uydurabile, hem trailer olarak gelerek etkili bitirişlere imza atabilen hem de zaman zaman forvet koşuları yapabilen bir uzun. Topla olduğu kadar topsuz da alçak postta doğru pozisyon alan, savunmacısını sürekli arkasına alabilen bir oyuncu Kulig. Bunun yanında yumuşak ellerinin avantajını kullanan ve doğru pası verebilen bir pota altı oyuncusu, alçak postta yardım getirilmesi zor bir isim. Soğuk kanlı yapısı ve sakinliği onun par/şut tercihlerini de olumlu etkiliyor. Savunmada ise yüzü dönük hücumcuları karşılayıp uzun kolları ve çabuk sıçraması sayesinde bloklayabiliyor. Ama ikili oyun savunmasında özellikle adam değişimlerinde hücumdaki çabukluğunu kullanamyor. Savunma pozisyonuna oturduğunda bacakları yeteri kadar hızlı değil ki bu onun yardımlarda da sorun yaşamasına neden oluyor ve faul problemi kapısını çalabiliyor bir çok maçta. Bunun yanında ikili oyunlar sonrası dışa da devrilmesi ve genelde yüzü dönük olarak hücum eden ismin kendisi olması hücum ribaundlarında yeteri kadar etkili olmasını engelliyor çoğu zaman. Fakat savunma ribaundlarında fiziği, yer tutması ve zamanlaması sayesinde etkili bir oyuncu. 
"Sonuç"
Kulig sahada koyduğu artıların yanında karakterli bir oyuncu ve çok da iyi bir profesyonel. 13 Mayıs'ta babası vefat eden Polonyalı uzun ertesi gün takımı ile beraber playoff yarı final ilk maçına çıktı ve 11 sayı, 5 ribaund, 4 asistlik bir performans sergiledi. Velickovic ile Stipanovic gibi iki tecrübeli ve basketbol IQ'su yüksek uzunun yanına Kulig gibi hem içeriden hem dışarıdan skor tehditi olan üstelik mücadeleden kaçmayan bir uzunu daha katan Trabzonspor MP hem Eurocup'ın hem de Süper Ligin en değerli uzun rotasyonlarından birine sahip oldu. 
Fersu YAHYABEYOĞLU - Basketfaul