FIBA Europe tarafından ilan edilen, 32 takımlık Eurochallenge Cup katılım listesinde kulübümüzün yer almaması üzerine, değerli Trabzonspor camiası ve basketbol kamuoyunu, katılım süreciyle ilgili aydınlatmak gerekliliği ortaya çıktı. 

16 Haziran 2014 tarihinde, Türkiye Basketbol Federasyonu Ligler Direktörü Ayhan Özgümüş'ün imzaladığı, 214/194 sayılı resmi yazıda, "Beko Basketbol Ligi 2013-2014 sezonu sıralamasına göre, ligi 9'uncu olarak bitirdiğiniz için, 2014-2015 sezonu FIBA Eurochallenge müsabakalarına katılmaya hak kazanmış bulunuyorsunuz. 2014-2015 sezonu FIBA Eurochallenge sezonu müsabakalarına katılmak isteyip istemediğiniz 16.06.2013, saat 17.00'ye kadar bir yazıyla Federasyonumuza bildirmeniz hususunu bilgilerinize sunarız" ifadeleriyle Eurochallenge Cup'a resmen alındığımız öğrendik. Bu davete derhal olumlu yanıt vermemizin ardından, TBF'den Eurochallenge Cup'a katılım için gereken dokümanları ve yerine getirilmesi gereken maddi yükümlülüklerin detaylarını da aldık. Eş güdümlü olarak FIBA Europe ile de temasa geçerek, belgelerimizin eksiksiz ve sağlıklı biçimde hazırlanmasını sağladık. 

Katılım için gerekli olan 25,100 Euro parayı da FIBA Europe hesabına yatırdık. Bu esnada, 6 Temmuz tarihinde Münih'te gerçekleştirilecek kura çekiminde kulübümüzü temsil etmesi için Genel Menajerimiz Sayın Nihat Mala ve Genel Menajer Asistanı Ulaş Sağ'ın, vize başvurusunda kullanmaları gereken resmi davet yazısını, direkt FIBA Genel Sekreteri Sayın Kamil Novak'tan aldık. Ayrıca, sezon öncesi kamp ve maç programını şekillendirmek için takımımızın ön eleme oynayıp, oynamayacağı hususunu da FIBA Europe'a sorduk. Konuyla ilgili direkt muhatap olduğumuz FIBA Europe Yarışmalar ve Hakem Departmanı Başkanı Richard Stokes, ön eleme ve katılımla ilgili konuların 27 veya 30 Haziran tarihlerinde ülke federasyonlarına bildirileceğini, her hangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü iletti. Ne var ki, 1 Temmuz Çarşamba günü, FIBA Europe tarafından ilan edilen 32 takımlık listede, kulübümüzün yer almadığını üzülerek öğrendik.

Bu durumun Trabzonspor Medical Park Kulübü'nde ve bordo-mavili camiada yarattığı hayal kırıklığının boyutlarını anlatmamız mümkün değil. Sponsorumuzun Eurochallenge Cup'ta yer alacak olmamızın bize bildirilmesinin ardından verdiği ekstra destek ve yönetim kurulunun da müthiş gayretleriyle, son yıllarda ülkemizi temsil eden ekiplerin büyük başarılara imza attığı bu kupada Dörtlü Final'e kadar gidebilecek kapasitede ekibi yarattık. Euroleague seviyesinde kendisini ispat etmiş, kariyerli yabancı oyuncuları transfer ettik. Türk basketbolunu Avrupa arenasında en başarılı şekilde temsil edecek organizasyon için teknik ve idari kadromuzla ciddi mesai harcadık. 

Gelinen bu kötü noktada, Eurochallenge Cup'ta yer alacağımızı bize resmen bildiren Türkiye Basketbol Federasyonu'nun, yeniden devreye girerek bu hatadan dönülmesini sağlayacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda FIBA Europe Başkanlığı'na seçilen Sayın Turgay Demirel ve TBF'nin diğer üst düzey yetkililerinin, Eurochallenge Cup'a katılımımız konusundaki yanlışı düzeltmek adına gereken girişimlere şimdiden başladığını umut ediyoruz. Konuyla ilgili gelişmeleri Trabzonspor camiası ve basketbol kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.