Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından resmi olarak belgelenen Türkiye’nin ilk Elektrik Motor Teknolojileri Ar-Ge merkezi Elazığ’da 18 mühendis ile çalışmalara başladı.

İnsansız Hava Araçlarından, otomobile kadar bir çok motoru baştan sona milli imkanlarla üreten ve Türkiye’nin yerli otomobilinin motorlarına da talip olan Sezgin Motor AŞ., bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk Elektrik Motor Teknolojileri Ar-Ge Merkezi’ni açtı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından resmi olarak belgelenen Ar-Ge merkezi 18 mühendis ile çalışmalara başladı.

Elektrik Motor Teknolojileri Ar-Ge merkezini resmi olarak Türkiye’de ilk defa kendilerini açtığını belirten Sezgin Motor AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Sezgin, “Aynı zamanda Doğunun da ilk Ar-Ge merkeziyiz. Ar-Ge merkezleri arasında 40’ıncı iliz ve 780’ninci Ar-Ge merkeziyiz. Bu alanda da Türkiye’nin en büyük Servo motor fabrikasını kuruyoruz. Yabancı ortaklarımızla şu anda başladık. Ar-Ge merkezi olmak, yeni nesil motorlar yapmak ve yeni teknolojileri hayata geçirmek demektir. Yeni nesil makineler olmak üzere BNDC’lerin tamamının motorlarını üretebiliyoruz. Eskiden ürettiğimiz asenkron motoru şimdi yeni bir nesil olarak yüksek verimli BNDC dediğimiz fırçasız motoru Türkiye’de kuran tek firmayız. Dünyada 3’üncüyüz. Türkiye’de de birinciyiz. Bundan dolayı da Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da kendi memleketimiz olan Elazığ’da yatırım yapmaktan çok mutluyuz” dedi.

"Herkes konusunda uzman"

Ar-Ge merkezinin 18 mühendisle hizmet verdiğini vurgulayan Sezgin, “Her alanda farklı farklı mühendis arkadaşlarımız var. Herkes konusunda uzman. Tamamı yüksek lisans ve doktora üzerine çalışıyorlar. Ekibimizde değişik üniversitelerden, illerden ve yurt dışından dahi arkadaşlarımız var. Konularında çok uzmanlar. Zaten başarı bir bütündür. Başarı tamamen ekip ile alakalıdır. Ekip başarılıysa siz başarılısınız. Biz ekibimizi şu anda iyi yönettiğimizi, iyi işler başardığımıza inanıyoruz. Gelecekte de çok iyi şeyler yapacağız. Hızlı tren, savunma sanayi, elektrikli araçlar, insansız hava araçlarının elektrik motorları ve batarya gibi bunların tamamını üretecek olan tesisimizin açılışını 1 yıl içerisinde yapacağız. Şu anda var olan tesisimizde de ayda yaklaşık 17 - 20 bin arasında motor üretebiliyoruz. Ama yeni tesisimizde bu en az 5 katına çıkacaktır. Bundan dolayı da Türkiye’ye böyle bir yatırım kazandırdığımız için mutluyuz” diye konuştu.

Ar-Ge merkezi olmadan büyüme şansının olmadığını da dile getiren Sezgin, “Çünkü bir ürünü geliştirmek için muhakkak bir Ar-Ge yapmanız lazım. Daha önce bizim bir Ar-Ge merkezimiz yoktu. Vardı ama resmi olarak yoktu. Şu anda resmi olarak ta Ar-Ge merkeziyiz. Daha önce de yaptığımız Ar-Ge’ler kendi içimizdeydi. Ama şu anda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından resmi olarak belgelenen Ar-Ge merkezi olduk. Bu alanda da en iyi bir Ar-Ge merkezi olduğumuza inanıyoruz. Yaptığımız projeler tamamen ithalatı önleyecek, ihracatı arttıracak. İnşallah önümüzdeki yıllarda vergi rekortmeni olacak bir firma olacağız” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha