Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, zehirli kimyasal içeren 650 ton trafonun imha edildiğini açıkladı. Öztürk, kalan 300 ton kimyasal içeren trafonun ise yıl sonuna kadar tamamen bertaraf edileceğini bildirdi. Öztürk ayrıca, ülke genelinde 244 ton zehirli kimyasalın çevreye duyarlı bir şekilde imha edildiğini duyurdu.

2004 yılında Türkiye’nin imzalamış olduğu Stockholm Sözleşmesi kapsamında üretimi ve kullanılması yasaklanan kalıcı organik kirleticilerden olan kanserojen etkiye sahip Poliklorlu Bifeniller (PCB) içeren trafolar kontrollü olarak imha ediliyor.

Solunum ve yeme-içme yolu ile vücuda giren PCB’leri içeren hava solunduğunda, akciğere kadar ulaşarak ve kan dolaşımına geçiyor. Bu tür zehirli kirleticiler, özellikle karaciğer ve vücuttaki yağda uzun süre depolanabiliyor. Havada, suda ve toprakta uzun süre bozulmadan kalan yüksek oranda zehirli ölümcül olan PCB’ler; karaciğer ve böbreği, tiroid hormonu ve beyin gelişimini olumsuz etkiliyor. Kan ve karaciğerin değişmesine neden olabiliyor.

Ülkemizde elektrik trafolarında yer alan bu kimyasalların çevreye duyarlı bir şekilde imha edilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanıyor.

Ülke genelinde zararlı kimyasallar ile mücadelede bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan bakanlık Müsteşarı Öztürk imha edilen kimyasalların rakamlarını paylaştı.

Kimyasal içeren 650 ton trafo imha edildi

Bertaraf için 2028 yılına kadar süresi olan PCB’li trafoların büyük bir kısmının imha edildiğini bildiren Öztürk, "Bu PCB’li ekipmanların tespit edilen envantere göre 1040 tonluk bir kısmı yüksek ve saf PCB içermektedir ve bunların 650 tonu 2015 yılında UNEP ile yapılan proje ile bertaraf edildi, 300 tonu ise şu anda bahsi geçen proje kapsamında bertarafa gönderilmektedir" diye konuştu.

Yıl sonuna kadar bertaraf işleminin tamamlanacağını dile getiren Öztürk, zararlı kimyasallar içeren bu trafoların insan sağlığı ve çevreye olan olumsuz etkilerin ciddi boyutta olduğunu, bu kimyasalların uzun menzilli sınır aşan taşınma özellikleri ve doğada uzun yıllar bozulmadan kalmaları nedeniyle çevreye duyarlı bir şekilde bertaraf edilmelerinin büyük önem arz ettiğini söyledi.

"PCB harici diğer zararlı kimyasallardan 244 ton bertaraf edildi"

2018 yılı Mayıs ayı itibariyle diğer zararlı kimyasallardan olan 244 ton kimyasal atığın da bertaraf edildiğini belirten Müsteşar Öztürk, Merkim depolarında kalan atıklar için ise Birleşmiş Milletler tarafından yapılacak uluslararası ihale ile bertaraf sürecinin başlatılacağını duyurdu.

Öztürk, "ihale ilanına Haziran 2018’de çıkılması ve ihalenin Eylül 2018’e kadar tamamlanması öngörülmektedir. Yaklaşık bir yıl gibi bir sürede bu atıkların bertaraf edilmesi öngörülmektedir" dedi.
Kaynak: iha