Denizli’nin Merkezefendi Belediyesi, 10. sınıf öğrencilerini, ‘İlk Ders Laodikya ’da’ projesi kapsamında, Laodikya Antik Kenti’ne götürecek.

Merkezefendi Belediyesi, tarafından 2017 yılında başlatılan ‘İlk Ders Laodikya’da projesi kapsamında 10.sınıf öğrencileri, tarihi 7 bin 500 yıl öncesine dayanan Laodikya Antik Kenti’ne gitmeye devam ediyor. M.Ö 3.yy’da Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulan antik kenti gezme fırsatı bulan lise öğrencileri tarih dersini yerinde görerek ve yaşayarak işliyor. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya Antik Kenti’nin kuruluşundan, insanların yaşayışlarına, mimari eserlerinden, sanat anlayışlarına kadar birçok konuda öğrencileri bilgilendiriyor.

‘İlk Ders Laodikya’da projesinin 2. döneminin ilk dersine katılan Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, “Laodikya ile ilgili yaptığımız araştırmalarda Merkezefendi’de yaşayanların belki de yüzde 3’den daha azı Laodikya’yı görmüşler. Merkezefendi olarak, Denizli olarak çok önemli bir hazinenin üzerinde yaşıyoruz. Fakat üzerinde yaşadığımız hazinenin farkında değiliz. Sadece Laodikya ile ilgili proje yapmak demek oradaki kazıların yürütülmesini sağlamak değil. Aynı zamanda, Merkezefendi ‘de yaşayan bireylerin mutlaka Laodikya’yı bir merkez olarak zihinlerinde algısal anlamda oturtmalarını sağlamamız gerekiyor. Onun için bu projemizin adı ‘İlk Ders Laodikya’da” dedi.

Başkan Subaşıoğlu, bu projenin bir tarih dersi olduğunun altını çizerek “Aynı zamanda arkeolojinin ne olduğuna dair de doğrudan bir ders verilmiş oluyor. Laodikya’nın çok özellikleri var. Mesela buradaki kilise, Hristiyan dünyası açısından önemli kiliselerden birisi. Dolayısıyla çok önemli bir merkez. İnşallah Laodikya tam anlamıyla bir şehir olarak, kazılar sona erdikten sonra ortaya çıktığı zaman, bütün dünyada turizm anlamında çok önemli bir restorasyon, bir hedef haline gelmiş olacak. Bu projemizden sonra sizler Laodikya’nın adını duyuracaksınız” şeklinde konuştu. Merkezefendi Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ‘İlk Ders Laodikya ‘da projesinin 1.döneminde 2 bin öğrenci Laodikya Antik Kenti’nde tarihi yerinde görme fırsatı buldu. Merkezefendi Belediyesi projenin 2.döneminde de 2 bin öğrenciyi Laodikya ’ya götürmeyi ve tarihi yerinde göstermeyi amaçlıyor.
Kaynak: iha