12 Ocak 2012 tarihinde Alp Disiplini 1. Etap Yarışı için gittiği Erzurum’da, antrenman sırasında düşerek hayatını kaybeden milli kayakçı Aslı Nemutlu için adalet mekanizması geç de olsa harekete geçti. Olayın olduğu tarihten beri Cumhuriyet Savcılığı ile Spor Genel Müdürlüğü tarafından ayrı ayrı soruşturma açılan, ancak aradan geçen zamana karşın bir türlü sonuca bağlanmayan talihsiz kazayla ilgili dosya nihayet tamamlandı. Erzurum Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda başta Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık olmak üzere kazada ihmali görülen kurum, kuruluş ve kişiler hakkında dava açılmasına karar verildi. Davanın önümüzdeki günlerde Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacağı bildirildi. 

SGM’nin müfettişleri ihmalden yana 9 ay önce gerçekleşen kazayla birlikte Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen Aslı Nemutlu’nun ölümüyle ilgili açılan soruşturma sürecinde yaşananlar uzun süre tartışılmıştı. Savcılığın isteği üzerine hazırlanan ilk bilirkişi raporunda ihmal olduğu sonucuna varılırken, ikinci bilirkişi raporunda Aslı’nın suçlu olduğuna dair ifadelerin yer alması toplumda infial yaratmıştı. Spor Genel Müdürlüğü’nün (SGM) açtığı soruşturmada ise, görevlendirilen iki müfettiş de olayda ihmaller zincirinin bulunduğu sonucuna varmış ve Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Davanın kabulüyle SGM’nin disiplin sürecinin de işlemeye başlayacağı öğrenildi.   

Olay nasıl olmuştu?
Erzurum’un Konaklı Kayak Merkezi’nde Alp Disiplini 1. Etap Yarışması’na katılmak için İstanbul’dan Erzurum’a giden milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü Kadınlar ‘Süper G’ pistinde antrenman yaparken kayağının ayağından çıkması sonucu düşerek pistin kenarındaki tahta perdelere çarpmış ve hayatını kaybetmişti. 17 yaşındaki kayakçının, genel beden travmasına bağlı beyin kanaması, kaburga kemiklerinin batması nedeniyle oluşan akciğer yaralanması sonucu öldüğü rapor edilmişti. Genç kızın talihsiz ölümü büyük yankı uyandırınca savcılık soruşturma açmış ve bilirkişi olarak Yrd.Doç.Dr. Fatih Kıyıcı atanmıştı. Kıyıcı’nın raporunda; tesisin hiçbir kurum tarafından sahiplenilmediği, tesiste ambulans ve gerekli sağlık ekiplerinin bulunmadığı, pistin nizami ölçülerde olmadığı, kar perdelerinin süngerle kaplı olmadığı ve ağ bulunmadığı belirtilerek kazada eksiklikler ve ihmaller olduğu kaydedilmişti. Bu raporu yeterli görmeyen savcılık mayıs ayında Yrd. Doç. Dr. Orcan Mızrak’ı ikinci bilirkişi olarak atamıştı. Mızrak’ın hazırladığı raporda ise, Aslı’nın düşmeyi bilmediği için kontrolsüz düştüğü ve bunun da ölümüne yol açtığı ifade edilmişti. 
Editör: TE Bilişim