14 Mayıs 2012 tarihinde Trabzon’dan 5 gün boyunca yüzerek 19 Mayıs günü Samsun’a ulaşmaya çalışacak olan Alper Sunaçoğlu, toplamda 320 km mesafeyi yüzerek tüm zamanların en uzun mesafe yüzme rekorunu deneyecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Alper Sunaçoğlu, 14 Mayıs 2012 tarihinde Trabzon iskelesinden muhtemelen +8 ile +14 derece sıcaklıktaki soğuk denize gireceğini belirterek “5 gün boyunca yüzerek Samsun iskelesinden çıkarak toplamda 320 km mesafeyi yüzerek tüm zamanların en uzun mesafe yüzme rekorunu deneyeceğim. Bu etkinlik sırasında Rusya, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkelerin milli sporcuları da belirli etaplarda bana eşlik edecekler. Hatta Ukraynalı eski olimpiyat şampiyonu Sergey Fesenwko ile milli maraton yüzücüleri İgor Krawçenko, Alexandra Tataryan ve engelli sporcu bayan Olga Paşewnog yanısıra birçok engelli ve otistik gencimizin de eşlik etmesi planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Sunaçoğlu, bu denemesine Atatürk’ten ilham aldığını kaydederek “Atatürk ülkemizin dört bir yanı düşman işgali altında iken çılgın Karadeniz’in, dalgalarını göze alarak gidemez, yüzemez denilen Bandırma vapuru ile hırçın Karadeniz’i aşmış ve Samsuna çıkarak milli mücadelemizi başlatmıştı. Bugün yaşadığımız hürriyeti özgürlüğü ve laik, sosyal düzeni biz o gün Samsun’a ayak basan ulu önder Atatürk’e ve askerlerine borçluyuz. Bir Türk genci, Türk sporcusu olarak Atamıza şükranlarımızı geçmiş senelerden farklı olarak fiili bir eylemle göstermek istedik. Mesajımız ise Türk gençliğinin Atatürk ilke ve inkılaplarına ve cumhuriyetine sonuna kadar bağlılığına dikkat çekmektir” diye konuştu.