Her dört yılda bir yapılan ve bu yıl Brezilya’nın başkenti Rio de Jenerio’da düzenlenen Rio 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları sona ererken, madalya sıralamasında Türkiye 1 altın, 3 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam da 8 madalya ile 41. sırada yer aldı. ABD’nin 46 altın, 37 gümüş, 38 bronz olmak üzere toplam 121 madalya ile ilk sırada tamamladığı oyunlarda, Büyük Britanya  27 altın, 23 gümüş, 17 bronzla ikinci, Çin ise 26 altın, 18 gümüş, 26 bronz madalya ile üçüncü oldu. Rio 2016 Yaz Olimpiyatlarında Rusya dördüncü, Almanya ise beşinci sırada yer alırken ev sahibi Brezilya ise oyunları 13. sırada tamamladı.

Olimpiyatlara medyanın ilgisi büyük oldu…

Medya Takip Ajansı Interpress tarafından üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile derginin taranması sonucu yapılan araştırmaya göre, Rio 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları hakkında yılbaşından bu yana yazılı basında 5 bin 891 haber yayınlandığı tespit edildi. Takım bazında katılabildiğimiz tek branş olan kadın basketbolunda A Milli Kadın Basketbol takımımız çeyrek finale kadar yükselme başarısı gösterirken, basına takımımızla ilgili 1.556 haber yansıdığı saptandı. Olimpiyatlarda ülkemiz adına madalya alan sporcularımızdan Rıza Kayaalp yapmış olduğu açıklamalar ile öne çıkarken, milli güreşçimiz ile ilgili yazılı basında 1.262 haber çıktığı belirlendi. Oyunlarda tek altın madalyamızı kazanan Taha Akgül hakkında yılbaşından bu yana 872 haber çıkarken, yine güreşte ülkemiz adına bronz madalya alan Selim Yaşar ile alakalı da yazılı basına 574 haber yansıdığı saptandı. Madalya alan diğer sporcularımızdan Soner Demirtaş hakkında 546, Nur Tatar hakkında 499, Cenk İldem hakkında 492, Yasmani Copello Escobar hakkında 445 ve Daniyar İsmayilov hakkında da yazılı basında yılbaşından bu yana 351 haber yayınlandığı tespit edildi.

 

Yabancı sporculardan öne çıkan isimler Bolt, Phelps ve Biles oldu…

Rio Olimpiyatlarında öne çıkan yabancı sporcular hakkında ise yazılı basında 100 metrenin efsane ismi Jamaika’lı atlet Usain Bolt ile ilgili 846 haber çıkarken, yüzmenin bir numarası Amerika’lı Michael Phelps hakkında 458, Rio’da artistik jimnastikte altın madalya kazanan ve zor geçen hayatı ile de gündeme gelen genç jimnastikçi Simone Biles ile ilgili de 191 haber yayınlandığı belirlendi.