Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Av. Ali Sürmen bir basın açıklaması yaptı. 

Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Av. Ali Sürmen, önümüzdeki günlerde yapılacak Divan Başkanlık Kurulu Seçimlerinde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Sürmen, “yapılacak Divan Başkanlık Kurulu Başkanlık seçiminde aday olmamaya karar verdim” dedi. 

Sürmen, Trabzonspor Divan Başkanlığına 2015 yılında seçildiğinden beri kulübün menfaatleri doğrultusunda hareket etmeye çalıştıklarını ifade ederken, “Kulübümüz için çok hayati dönem arz eden ve belkide taraftarlarımızın hiç haberdar olamadığı çok önemli kırılma noktalarında, Divan Başkanlık Kurulu olarak çok önemli kararlar alarak ve temaslar kurarak, kulübümüzün sıkıntılı günlerinden mümkün olduğunca sağlıklı çıkmasına önemli katkılar sağladığımızı düşünüyoruz” dedi. 

Trabzonspor Gaziantep Maçı Sonrası Draguş'un Açıklamaları Trabzonspor Gaziantep Maçı Sonrası Draguş'un Açıklamaları

8. ŞAMPİYONLUK GELMİŞTİR

Sürmen, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Özellikle,2018 yılının yılbaşından itibaren idari ve mali çöküşün çok vahim  noktaya ulaştığı bir dönemde, "bu tabloda kim aday olur" haberlerinin manşetleri süslediği  süreçte,  kulübün menfaatlerinin korunması doğrultusunda genişletilmiş divan kurulunu toplamakla başlayan  hamlelerimiz ve mükemmel  Trabzonsporluların  katkılarıyla oluşan birlik, beraberlik ve güven ortamında, Sayın Ahmet Ağaoğlu başkanlığa aday olmuş, sayın Ahmet Ağaoğlu başkanlığında oluşan yönetimlerin, süreci genelde doğru yönetmesi ile de 8.şampiyonluk gelmiştir.
Bu vesile ile Sayın Ahmet Ağaoğlu'na ve birlikte çalıştığı tüm yönetim kurulu üyelerine tekrar teşekkür ederim.

DAHA AĞIR MALİ VE İDARİ KRİZE GİRMİŞTİR

Divan Başkanlığı ile yönetim uyumu sonucu, başka kulüplerde olmayan şekilde kulübün üye yapısını sağlıklı zemine oturtan tüzük, 2018 yılında yapılan genel kurulda değerli üyelerimizce kabul edilmiştir. 
Lakin onca emek ve fedakarlıkla gelen 8.şampiyonluğun 6 ay dahi keyfini süremeden, şampiyonluk sonrası 15 yanlış, nitelikten uzak ancak pahal” 

TARİHİN EN AĞIR KRİZİ

Trabzonspor’un 2023 yılında muhtemel bir kaosa sürüklenmesi önlendiğine dikkat çeken Sürmen, “2023 yılının ilk günlerinde artık gizlenemez hale gelen  ve  kulübe zarar vermesi  an meselesi olan tarihimizin en ağır krizinde yine Trabzonspor’umuzun menfaatine uygun çözüm üretilmesine katkı sağlanarak, kulübümüzün muhtemel bir kaosa sürüklenmesi önlenmiştir.
2018 ve 2023 krizinin aşılmasında, divan başkanlığının çözüm çalışmalarına çok önemli katkılar veren kulübümüzün eski başkan, asbaşkan ve yöneticilere çok teşekkür ederim.

DOĞAN, ŞAHSİ EKONOMİK GÜCÜ İLE ENGELLEDİ

Ayrıca gelinen mali kriz ortamından kendisinide sorumlu tutup, sorunun çözümü için  aday olup, Trabzonspor Başkanı seçildikten sonra mali yönden bir kriz çıkmasını şahsi ekonomik gücü ile engelleyen Sayın Ertuğrul Doğan’a da çok teşekkür ederim.
Kulübümüzün yeni bir idari ve mali krize girmemesi için bugün kulübümüzü yöneten Sayın Başkan ve yönetim kurulu kadar, teknik kadroya,basına ve taraftarlarımıza çok önemli görevler düşmektedir.
Görevde bulunan başkan ve yöneticilerin asli görevi,bu kulübün gerçek sahibi olan üyeleri ve taraftarlarına iddialı ama sağlıklı yapıda bir kulüp bırakmaktır. 
Türk futbolunda sorunlu kurumlar olarak TFF, Hakemler, Ulusal Basın ve Menajerler sayılabilmekle birlikte,   futbolda en önemli ve ivedilikle çözümlenmesi gereken sorun spor yöneticiliği  müessesesidir” diye konuştu. 

TRABZONSPOR NEDEN BATAĞA SÜRÜKLENİYOR

Trabzonspor’un neden batağa sürüklendiğini de açıklayan Sürmen, “Avrupa kulüpleri kadar geliri olmayan kulüp  yöneticilerinin Avrupa kulübü gibi transfere para harcama yapması, kulüpleri batağa sürüklemektedir.
Bu nedenle kulüp için yaptığı yada yapacağı her şeyin tek doğru olduğunu düşünen egosu yüksek yada kulübünün renginden çok doların rengine aşık olan kişileri futbol dünyasından uzak tutmak gerekir.

SÜPER LİG TAKIMLARININ TRANSFER YASAĞI

Bir sezonda süperlig takımlarının 7 sinin "transfer yasağı" alması, Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Spor Bakanının mutlaka değerlendirmeye alması ve spor yöneticiliği konusunda çözüm üretmesi gereken sporun acil konusudur. 

SPOR YASASINA EK MADDELER

Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu olarak bizim önerimiz kulüplerin tüzük keyfiyetine bırakmadan, Spor Yasasında ek düzenleme yapılarak, tüm kulüplerin uymak zorunda olacağı ve tüzüklerini değiştireceği, tercihli oy sistemi ile kulüp başkan ve yöneticilerinin seçilmesidir. 

BAŞKAN ADAYLARI TEK OYLANMALI

Örneğin; Başkan adayları yönetim kurulu liste ile birlikte değil tek olarak  oylanmalıdır. Yöneticiliğe aday olanlar ise, liste ile seçime girmek ister yada başkan adayı genel kurula yönetici listesi sunar ise,  yönetici sayısının iki katı sayıda listeye  isim yazmak zorunda bırakılmalı ve ayrıca hazırlanan yönetici listesine giremeyen yada yazılmak istemeyen yönetici adaylarına  tek başınada yöneticiliğe aday olabilme hakkı verilmelidir. Böylece oy kullanacak üyelerin  yönetici adaylarında tercih yapmasına imkan verilerek en çok oy alanların yönetici seçilmesi sağlanmalıdır. 
Böylece üyelere dayatılan yöneticiler dönemine son verilmiş olacağından, üyelerin çoğunluğunun  tercih edeceği bir yönetim oluşabilecek, genel kuruldan kendi gücü ile yetki alan üyenin başkanı denetlemesi de daha kolay olacaktır.

İMZA YETKİSİ YÖNETİM KURULUNUN ÇOĞUNLUĞUNDAN YETKİ ALAN ÜYELERE VERİLMELİ

Yine bir diğer önerimiz, Başkana icra kurulunda özgürlük tanınsa da,borçlanmada imza yetkisi yönetim kurulunun çoğunluğundan yetki alan üyelere verilmelidir.

Ve belkide asıl önemlisi, şirket kulüplerde kulüp yönetiminin, şirket yönetimine atadığı kişilerin belirlenmesi, azledilmesi ve sorumlulukları yönünde Türk Ticaret Kanunu ve Spor Kanununda  muallak olmayan, emredici ve net hükümler düzenlenmeli, şirket yöneticilerinin doğrudan kulüp yönetimin denetiminden çıkarılıp atanmaları kulübün diğer organlarınında muvafakatına bağlanmalıdır. 

FEDERASYONUN YABANCI KURALINA DAİR YENİ DÜZENLEMESİ

TFF nin yabancı kuralına dair yeni düzenlemeleri,Türk Futbolunun kurtuluşuna dair olumlu hiç bir hüküm ifade etmemektedir.
Önemli olan Türkiye'ye transfer edilecek yabancı futbolcuların kariyeri,yaşı,sağlık durumu ve kulüp bütçesi ile futbolcuya ödenen para oranı iken, kulübede yada sahada yabancı sayısı ile teselli bulunmak, abesle iştigal etmektir.
Spor Kulüplerimizin ve Milli takımlarımızın geleceğinin alt yapıdan geçtiğini görmeyen yada görmek istemeyen yöneticilerin alt yapı ile ilgileniyormuş gibi yapması, en sıradan maçlarda bile alt yapıdan gelen futbolcuların kısa sürelide olsa şans bulamaması,  TFF nin çareyi yurt dışındaki Türk futbolcularda  araması, çözümü zorlaştırmaktadır.

TRABZONSPOR’UN ALT YAPISI

Trabzonspor'umuzun alt yapısı için çok önemli olan Özkan Sümer Akademimiz var. O tesise rahmetli Özkan Sümer'in ismini vermek elbette önemli bir vefa örneği olsada, asıl önemli olan o akademide rahmetli Özkan Sümer'in ilkelerininde yaşatılmasıdır.
Ayrıca "akademi" bilimsel çalışma yapılan bir yerdir. Akademide bilimsel eğitim almamış kişilerin görev yapması da amaca aykırıdır” DEDİ. 

Yeni yapılacak Divan Başkanlığı seçimi ile ilgili de konuşan Sürmen, “Görevde bulunduğum süreçte 3 dönem bana bu görevi layık gördünüz. Arkadaşlarımla birlikte sizlere layık olmaya çalıştık.Şimdi yine bir divan başkanlığı seçimi var.
Camiamızda bu görevi layıkıyla yapacak yüzlerce insan var.
Bu görev zaman,sabır ve özveri isteyen bir görevdir.

Kongre sürecine girilmesi ile  gerek sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarla, gerekse  telefonla beni arayıp "abi aday değilsen adaylığı düşünüyorum, adaysan aday değilim" diyen ve bugüne kadarda "adayım" diye açıklama yapmadan nezaketle benim kararımı bekleyen tüm bordo mavi aşığı arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

Bu hem insan olarak beni mutlu etmiştir. Hemde Divan Kurulu olarak genelde doğru şeyler yaptığımızın işaretidir.
Bizler bu görevlerde gelip geçici, Trabzonspor'umuz ise hep payidar kalacaktır.
Önemli olan görevde bulunduğumuz sürece dair Trabzonspor tarihine "hoş bir seda" bırakmaktır.
Ben ve her kararımızı ortaklaşa aldığımız çok değerli arkadaşlarımın "hoş seda"yı bıraktığını düşünüyorum.

ADAY OLMAMAYA KARAR VERDİM

Bu nedenlerle  yeni arkadaşların da bu görevlerde yer alıp Trabzonspor'a hizmet vermeleri gerektiğine inandığım ve en güçlü zamanda nöbeti genç arkadaşlara bırakıp "abilik" yapmamın daha sağlıklı bir karar olacağına inandığım için yapılacak Divan Başkanlık Kurulu Başkanlık seçiminde aday olmamaya karar verdim.

Divan Başkanlık sürecimde benim arkamda, bir dağ gibi durup, başarılı olmamız için fikir üreten, tüm dönemlerimdeki yönetim kurulu arkadaşlarıma ve çalışanlarımıza, Trabzonspor menfaatine uygun çözümlerde bana çok önemli destekler veren  tüm eski ve mevcut Başkanlar ile Yöneticilere,Kurullara ve taraftarlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Divan Başkanlığım sürecinde sürekli istişare halinde bulunduğum TFF temsilcilerimize, Trabzonsporlu Profesyonel Futbolcular Derneği, TGC, TSYD, Trabzon ASKF,TÜFAD,1461 Trabzon Futbol Kulübü ve tüm Amatör Spor Kulüplerimizin, Başkan ve Yönetim Kurullarına teşekkürü bir borç bilirim.
Bu vesile ile tüm taraftarlarımızı sevgi ve saygı ile kucaklıyorum.
"Bize her yer Trabzon"

Editör: Haber TS