Peki bu yıl TEOG 'a giren öğrenciler ek puan nerelerden alabiliyor, nelere ek puan veriliyor? Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yönergesine göre 2016-2017 eğitim yılında puan teşviki verilecek öğrencilerde TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olma şartı aranıyor.

TEOG puanına ek puan nerelerden geliyor kimler hangi dallarda ek puan alabiliyor. TEOG ek puanları listesinde spor ve bilimsel başarılar var mı? TEOG sınavına giren öğrenciler için ek puanlar çok önemli. Bu yıl TEOG ek puanı sadece TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olanlara veriliyor. Ancak önümüzdeki yıl için kültürel etkinlikler ve spor için de TEOG ek puanı verilecek. Ek puan hakkından derece ve katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilecek. Öğrenciler TEOG sınavları tamamlandıktan sonra puan hesaplamaları öncesi ilgili mercilere belgeleriyle başvuracak.

SPOR LİSANSI OLANLAR TEOG EK PUANI ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, geçen hafta protokol imzalamıştı. Protokole göre 5. sınıfta yetenek testine tabi tutulacak öğrenciler, en az bir spor dalına yönlendirilecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı, yetenekli öğrencinin lisansını çıkaracak. Profesyonel olarak da spor yapacak öğrenci, liselere girişte yapılan TEOG’da ek puan alacak. 

SİNEMAYA VE TİYATROYA GİDENE EK TEOG PUANI

MEB, benzer bir uygulamayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de hayata geçirmeyi planlıyor. Buna göre sinema, tiyatro, resim galerileri ve benzeri kültürel etkinlikler, e-okul sistemine akredite edilecek. Sinemaya ve tiyatroya giden, resim galerilerini gezen öğrenciler, e-okul sistemine işlenecek. MEB, TEOG sınavına giren ve kültürel etkinliklerde bulunan öğrencilere, bu sistem üzerinden ek puan verecek. Kültürel etkinliklere çok katılan öğrenci daha fazla puan alacak.

SİNEMAYA KATEGORİ

Öğrencinin her izlediği film, sisteme kaydedilmeyecek. MEB, sinema filmlerini de öğrencilerin izleyeceği biçimde sınıflandıracak. Filmler için “+18”, “+13” ve “şiddet içerir” gibi sınırlamalar getirilecek. Bu sınırlamalara uyan ve önerilen filmleri izleyen öğrenciler ek puan alabilecek. MEB, söz konusu projelerle öğrencilerin hem sportif hem de kültürel etkinliklerde bulunmasını teşvik edecek. Başarı sağlanması halinde üniversiteye girişte de aynı sistem uygulanacak. 
Hem spor hem de sinema alanındaki bu ek puan uygulamaları bu yıl yapılmayacak. Sistemin önümüzdeki yıl uygulanacağı bildiriliyor.

BU YIL TEOG EK PUANI KİMLER ALIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yönergesine göre 2016-2017 eğitim yılında puan teşviki verilecek öğrencilerde TÜBİTAK olimpiyatlarında başarılı olma şartı aranıyor. Buna göre ek puanlar TÜBİTAK tarafından düzenlenen bilim ve matematik olimpiyatlarına katılarak Türkiye’yi uluslararası olimpiyatlarda temsil etme başarısı elde eden öğrencilere verilecek. Olimpiyatlarda birinci olarak altın madalya alan öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı’na (YBP), YBP’nin yüzde 10’u kadar ek puan ilave edilecek. Olimpiyatlarda ikinci olanların YBP’sine %9, üçüncü olanın YBP’sine %8, dereceye girmeyen ama uluslararası olimpiyatlarda ülkemizi temsil eden öğrencilere de %7’lik ilaveler yapılacak. Hem bilim hem de matematik olimpiyatında başarılı olan öğrencinin iki derecesinden yüksek olanının tamamı, diğerinin de yarısı YBP’sine eklenecek.
 
SANAT VE SPORDA HAYAL KIRIKLIĞI

Sanat ve spor faaliyetlerinde bulunan öğrencilere TEOG’da ek puan verileceği vaadinin bu yıl için yetişmemesi ise öğrenciler için hayal kırıklığı oldu. 
 
BU YIL OLMADI, SENEYE!

Bu yıla yetişmeyen sanat ve spora ek puan uygulamasının önümüzdeki yıl gerçekleşmesi bekleniyor. Uygulama için bakanlık, bütün il ve ilçelerde öğrencilerin gidebileceği gençlik ve kültür merkezleri ile özel sanatsal ve sportif kursları tespit edecek. Bazı özel kurslar da “Öğrenci kurs alabilir” diye akredite edilecek. Öğrencinin okuduğu bölgede gidebileceği herhangi bir kamu ya da özel kurs bulunmaması durumunda okulda kurs açılması için destek verilecek.
Öğrencilerin 1. sınıftan 8. sınıfa kadar katıldığı kursların listesini kaydedecek olan bakanlık; kültür, sanat ve spor kurslarını puan değerlendirmesine tabi tutacak. Bir öğrenci 1. sınıftan itibaren yüzme kursuna gidiyorsa TEOG sınavına girdiğinde YBP’sinin % 20-30’u arası bir ek puan alacak. Aynı durum müzik enstrümanı çalan ya da kültürel, sanatsal etkinliklere katılan öğrenciler için de geçerli olacak.

BELGESİYLE BAŞVURMAK ÖNEMLİ

Ek puan hakkından derece ve katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilecek. Öğrenciler TEOG sınavları tamamlandıktan sonra puan hesaplamaları öncesi ilgili mercilere belgeleriyle başvuracak.