Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yabancılara yönelik düzenlenen Türkçe kurslarını başarıyla tamamlayan 123 kursiyere belgeleri takdim edildi. Düzenlenen törende yabancı öğrenciler Türkçe şarkı ve şiirler okurken, İranlı Behzad Azizi İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasını okuduktan sonra açtığı Türk Bayrağı ile büyük alkış aldı.

Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde Türkiye’ye sığınmacı olarak gelen veya iş nedeniyle Türkiye’de bulunan yabancı uyruklular için 2017-2018 eğitim öğretim yılında açılan 15 Türkçe kursunda başarılı olan Suriye, İran, Irak, Afganistan, Pakistan, Arakan, Rusya ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinden 123 kursiyere belge takdim töreni tarihi Bedesten Salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, “İletişim insan ilişkilerinde her şeyin başı. İletişim olmadan birbirimizi anlamamız, birbirimize yardımcı olmamız, birbirimizin problemlerini çözmemiz mümkün değil. Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bize de bu süreçte şehrimize gelip yerleşen ve Türkçe bilmeyen hatta okuma-yazma bilmeyen yabancılara milletimizle iletişim kurmaları konusunda yardımcı olma, onların eğitimini üstlenme fırsatı doğdu. Birkaç yıl önce bir Türk’le evlenip Manisa’ya yerleşen yabancı gelinler eşleri ve komşularıyla Türkçe konuşabilmek için kursa gelirken, şimdi iş bulmak, ilköğretim ve üniversite eğitimlerine devam edebilmek için kurslarımıza geliyorlar. Özel Türkçe kurslarımızın ücretlerinin yüksek olması nedeniyle açtığımız kurslar yoğun talep görüyor. İlçe milli eğitim müdürlüğümüz ve halk eğitim merkezimizle işbirliği içerisinde verilen bu kurslardan hiçbir ücret almadan bakanlık onaylı sertifika veriyoruz. 2017-2018 eğitim öğretim yılı içinde A1 ve A2 Türkçe seviyesinde toplam 15 Türkçe kurs programı düzenlendi. Bu kurslara 316 kursiyer katıldı. Bunlardan kursları başarıyla tamamlayan 123 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Bir kısmının ise kursları hala devam ediyor. Talebi karşılamak amacıyla yenilerini açmak için çalışmalarımız var” dedi.

2 bine yakın kurs 50 bin civarı kursiyer

İlçenin 2014 yılında kurulmasından sonra faaliyetlerine başlayan Şehzadeler Halk Eğitim Merkezinin bugüne kadar çok sayıda kurs açarak 50 bin civarında kursiyere sertifika dağıttığını kaydeden Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ise şunları söyledi: “Halk eğitim merkezimiz kurulduğu yıldan bu yana yaklaşık 4 yıldır faaliyet gösteriyor. 2 bine yakın kurs açmışız. Bu kurslarda da 50 bin civarında kursiyerimize belge vermişiz. Bu belgelerin dağıtımının bir kısmında ben ve buradaki hazirun yer aldılar ama belki bugün vermiş olduğumuz sertifikalar içerisinde en değerlilerini, en kıymetlilerini vermek için toplandık.”

Yapılan konuşmaların ardından Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan yabancı uyruklu öğrencilere sertifikaları başta Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer olmak üzere törene katılan protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Belgelerini alan yabancı uyruklu öğrenciler programı söyledikleri şarkılar ve okudukları şiirlerle renklendirdi. İran asıllı Behzad Azizi’nin İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasını okuduktan sonra açtığı Türk Bayrağı ile büyük alkış aldı. Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca programa katılan protokol üyelerine merkezde kursiyerler tarafından hazırlanan eserlerden hediye etti.
Kaynak: iha