Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 68. olağan kongresi kapsamında 2026 Dünya Kupası'nın ABD-Meksika-Kanada üçlüsünde düzenlenmesine karar verdi.

2026 Dünya Kupası'nda futbolseverleri birçok yenilik bekliyor. Bugüne kadar 32 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen turnuyaya ilk defa 48 ülke katılacak ve toplamda 80 maç oynanacak.

Kuzey Amerika ülkelerinin adaylığının kabul edilmesi durumunda maçların 10'u Kanada'da, 10'u Meksika'da ve 60'ı ABD'de düzenlenecek. Çeyrek finallerden itibaren tüm maçlar ABD'de oynanacak.

Öte yandan FIFA ilk kez adayları "insan haklarına saygı", "sürdürülebilir etkinlik yönetimi" ve "turnuva kapsamında çevrenin korunması" gibi şartlar çerçevesinde değerlendirerek kabul etti.

"Yüksek riskli" aday Fas'ın vaatleri yeterli olmadı

2026 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak isteyen bir diğer aday ise Fas'tı.

Ancak FIFA, Fas'ın adaylığını yüksek risk kategorisinde kabul etmişti. Komisyon raporunda turnuvada kullanılması hedeflenen 14 stadyumdan 9'unun inşaat halinde olduğuna ve diğerlerinin de ciddi onarıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekilmişti.

1994, 1998, 2006 ve 2010 yıllarında da adaylığını koyan Fas, 1998'de Fransa'nın ardında ikinci olarak ve 2010'da Güney Afrika'nın gerisinde kalarak dünya kupasına ev sahipliği yapma fırsatını kaçırmıştı.