Benzer bir uygulamanın hayata geçmesi halinde Türk futbolunun maddi-manevi büyük bir kriz yaşayacağı gerçeği herkesi tedirgin etti.

İran yolculuğu sırasında gazetecilerle gündemi değerlendirirken şike konusu hakkında da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri büyük yankı uyandırdı... Erdoğan’ın gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Türkiye’de 8 takım düşürülürse futbol biter. Margaret Thatcher, İngiliz takımlarının Avrupa’ya çıkışını 5 yıl yasakladı da ne oldu?” ifadesini kullanması, “Benzer bir uygulama bizde de olacak mı?” algısını yarattı. Her ne kadar kulüplerden karşı tepki anlamında fazla bir ses yükselmediyse de böyle bir hamlenin Türk futboluna ve özellikle de kulüplere ağır darbe vuracağı şüphesiz. En büyük gelir kaynaklarının Avrupa katılımlarından olması bir yana, 5 yıl Avrupa arenasına çıkmayacak Türk futbolunun marka değerinin ve sponsor gelirlerinin büyük oranda düşeceği muhakkak. Şimdi herkes, “Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri bir kararın habercisi mi, yoksa kişisel yorumu mu?” sorusunun yanıtını bekliyor.

‘Başbakan’a katılıyorum’

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Başbakan’ın, Thatcher modeline destek verdi... Futbolun patronu, o hamlenin İngiliz futbolunu geliştirdiğini ileri sürerek şunları söyledi: Ben de Başbakan’ımızın düşüncelerine benzer konuşma yapmıştım. O zaman tepki ile karşılanmıştım. Ama işin gerçeği bu. Çünkü başka türlü bu sorun hiçbir şekilde çözülmez.

1- MiLLi TAKIMA AÐIR DARBE

İngiltere’de uygulanan Thatcher modelindeki gibi olursa milli takım en az 2 turnuva kaçıracak. Federasyon, örneğin UEFA’nın verdiği 8 milyon Euro’luk katılım ve puan karşılığı gelirden olacak.

2- SPONSORLAR ÇEKİLEBİLİR

Ülkemizde sponsor gelirleri artırılmaya çalışılırken Avrupa cezası bu konuda büyük sıkıntıya yol açacak. Yeni sponsorlar bir yana mevcutlar bile çekilebilir. Ayrıca Avrupa’dan gelecek yayın gelirleri de tarihe karışacak.

3- 1 KULÜBE 150 MiLYON EURO!

Örnek bu sezondan; Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılımdan kasasına tam 30 milyon Euro koydu... Yani 5 yıllık Avrupa engeli halinde her sezon Devler Ligi’ne gidecek bir ekip 150 milyon Euro kazanma şansına sahip. Rakam, gruplarda kazanılacak puanlarla ve yan gelirlerle yükseliyor. Avrupa Ligi de cazibe merkezi... Geçen sezon Beşiktaş katılımdan 8 milyon Euro aldı.

4- EK GELİRLER KESİLECEK

Avrupa maçlarından gelen tribün ve mağaza gelirleri duracak. Örneğin Fenerbahçe Devler Ligi’ndeki her maçtan 1 milyon Euro hasılat ve aynı oranda mağaza geliri kazanıyor.

5- YILDIZLAR HAYAL OLACAK

Şimdi bile güçlükle ve büyük paralarla ikna edilip alınan yıldızlar, Avrupa defteri kapanınca Türkiye pazarını terk edecek. Yıldızlar bir başka deyişle hayal olacak.

Editör: TE Bilişim