TFF'nin dün gece Futbol Müsabaka Talimatı'nda yaptığı değişiklik kamuoyunda büyük yankı uyardı. "Puan silinmesi, ligden çıkarılma ve alt kümeye indirme" başlıklı 24'üncü ve"Müsabaka sonucunu etkileme" başlıklı 25'inci maddelerde değişiklik yapılması üzerine değişiklik ‘Küme düşme kaldırıldı’ şeklinde yorumlandı.

BAŞKAN ŞENER DEÐİŞİKLİKLE İLGİLİ NE DEDİ?
Konu ile ilgili soruları yanıtlayan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, şu şekilde konuştu:
“Küme düşmenin kaldırıldığına yönelik iddialar doğru değildir. Federasyonun yaptığı düzenleme aynı konu ile ilgili iki maddenin bulunması nedeniyle olmuştur. Bu nedenle 24. Madde de bir değişiklik düşünülmüştür. Artık şike ve teşvikle ilgili cezaları belirleyen tek madde 58. Maddedir. Bu nedenle bu konuda küme düşme kaldırıldı tarzında düşünce doğru değildir.
Şike sürecinde şuanda son aşamaya geldik. Fenerbahçe, 5 Nisan’a kadar savunmasını vermiş olacak. Bu sürece kadar zaten kararın çıkacağını düşünüyoruz. Zaten UEFA Başkanı Platini Pazartesi günü Türkiye’ye gelecek. UEFA’nın kongresinde de bu konuyla ilgili yol haritası çizilmiş olacak. Bu ay sonuna kadar kararların alınacağına inanıyoruz.
Trabzonspor olarak mağduriyete uğrayamayacağımıza inanıyoruz. Zaten her şey ortada. Hak ettiğimiz Kupa dahil her şeyi alacağımıza inanıyoruz. Bu konuda camia olarak gerçekleştirdiğimiz toplantı önemliydi. Hakkımızı sonuna kadar alacağımızı tüm Türkiye’nin bilmesi gerekir” dedi.

MADDELER NASIL DEÐİŞTİRİLDİ
FF internet sitesinde dün gece Futbol Müsabaka Talimatı'nın değiştirildiği belirtilerek yeni talimat yayımladı. Ancak eski uygulamaların aksine hangi maddenin ne şekilde değiştirildiğine ilişkin hiçbir bilgiye yer verilmedi.

ESKİ TALİMAT İLE YENİ TALİMAT ARASINDAKİ FARKLAR
"Puan silinmesi, ligden çıkarılma ve alt kümeye indirme" başlıklı 24'üncü ve"Müsabaka sonucunu etkileme" başlıklı 25'inci maddelerde değişiklik yapıldığını ortaya çıktı.

Buna göre; - Eski talimatın 24/d'sindeki "Bir müsabakanın sonucunu hukuka veyaspor ahlakına aykırı şekilde etkileyen veya buna teşebbüs eden takımlar bir alt lige indirilir. Alt lig bulunmaması Betasus halinde bir yıl müsabakalara alınmazlar. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır" ifadesi yeni talimatta hiç yer almadı.

25/4 maddesindeki "Söz konusu ihlalleri gerçekleştirdiği tespit edilen kulüpler hakkında bu talimatın 24. maddesinin 'd' bendi hükümleri uygulanır" ifadesi ise "(...) hakkında Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesi uygulanır" olarak değiştirildi.

ŞİKE VE TEŞVİK SUÇLARI İÇİN SADECE 58. MADDE KALDI
Bu operasyonla Müsabaka Talimatı'nda şike, teşvik ve ikisinin de teşebbüsüne verilecek küme düşme cezaları kaldırılmış oldu. Bu suçlarla ilgili cezalar için Futbol Disiplin Talimatı'nın 58. maddesindeki cezalar kaldı.

Mehmet Ali Aydınlar döneminde TFF ile UEFA 58. maddenin değiştirilmesi için uzlaşmış ancak UEFA değişikliğin TFF Genel Kurulu tarafından kabul edilmesini istemişti. Genel Kurul'da bu değişiklik onaylanmamış, iki gün sonrasında Aydınlar istifa etmişti. Disiplin Talimatı'nın 58. maddesi için şike, teşvik ve teşebbüslerine doğrudan küme düşme cezası yerine kademeli ceza getiren bir taslak hazırlanmıştı.

Editör: TE Bilişim