ZAMBİYA: 0 - 0 FİLDİŞİ SAHİLİ

Stat 
Stade d'Angondjé 

Hakem 
Badara Diatta (Senegal) 

Zambiya 
Mweene, Musonda (Dk. 12 Mulenga) (Dk. 74 Felix Katongo), Sunzu, Himoonde, Nkausu, Sinkala, Lungu, Chansa, Chris Katongo, Kalaba, Mayuka 

Fildişi Kıyısı 
Barry, Tiene, Kolo Toure, Bamba, Gosso, Zokora (Dk. 76 Konan), Tiote, Yaya Toure (Dk. 87 Bony), Gervinho, Kalou (Dk. 63 Gradel), Drogba 

2012 Afrika Uluslar Kupası'nda final heyecanı yaşandı; Zambiya ile Fildişi Kıyısı kozlarını şampiyon olabilmek için paylaştı. 

Tarihinde 3. kez final oynayan Zambiya, yarı finalde Gana'yı 1-0 yenmiş; Zambiya gibi 3. kez final oynayan Fildişi de Mali'yi aynı skorla geçmişti. 

Fildişi'nde; Trabzonsporlu Didier Zokora ve Ordusporlu Jean Jacques Gosso maça 11'de başlarken, Galatasaray forması giyen Emmanuel Eboue ise yedekler arasında yer aldı. 

Mücadelenin ilk yarısında karşılıklı ataklar gol getirmezken, Zambiya 12. dakikada mecburi değişikliğe gitti. Sakatlığı nedeniyle oyuna devam eden ve gözyaşı döken Musonda yerini Mulenga'ya bırakmak zorunda kaldı. Tarafların gol çabalarının skoru değiştirmediği ilk yarı golsüz tamamlandı. 

Karşılaşmanın en net gol fırsatını 68. dakikada Fildişi Kıyısı yakaladı. Ceza sahasına giren Gervinho, Mulenga ve Chansa'nın müdahalesi ile yerde kaldı ve Fildişi penaltı kazandı. 70. dakikada atışı kullanan yıldız golcü Drogba, penaltıyı kaçırdı. Chelsea'nin forveti daha önce de Uluslar Kupası finalinde penaltıyı atamamıştı. 

Mutlak bir golü kaçıran Fildişi'nde, Zokora 76. dakikada yerini Konan'a bırakırken; Zambiya'da ise, 12. dakikada sakatlanan Musonda'nın yerine oyuna dahil olan ancak penaltı yaptıran Mulenga 74. dakikada yerini Felix Katongo'ya bıraktı. 

Karşılaşmanın son bölümlerinde iki ekip de yakaladıkları fırsatlardan yararlanamayınca, mücadelenin normal süresi golsüz eşitlikle tamamlandı ve maç uzatmaya kaldı. 

İlk uzatma devresine iyi başlayan Zambiya, 96. dakikada gole çok yaklaştı, iki kardeşin geliştirdiği ataktan sonuç alamadı. Felix Katongo'nun pasında Chris Katongo topu kaleye yolladı direğe çarpan ve kaleci Barry'nin de ayağı ile müdahale ettiği top ağlara gitmedi. Kalan Goldenbahis sürede skor yine değişmedi ve ilk uzatma bölümü de golsüz geçildi. 

İkinci uzatma devresinde kıpırdanan Fildişi yakaladığı fırsatları harcadı ve bu 15 dakikalık dilimden ses çıkmadı. Şampiyonu belirleme işi seri penaltı atışlarına kaldı. 

Bu arada Gosso 120 dakika sahada kalırken, Eboue final maçında oynama şansı bulamadı. Zokora ise 76 dakika sahada kaldı. 

PENALTILAR 
Fildişi Kıyısı'nda; Tiote, Bony, Bamba, Gradel, Drogba, Tiene, Konan penaltı atışlarını gole çevirirken, Kolo Toure ve Gervinho topu ağlara gönderemeyen isimler oldu. 

Zambiya'da ise; Chris Katongo, Mayuka, Chansa, Felix Katongo, kaleci Mweene, Sinkala, Lungu ve Sunzu penaltıları gole çevirirken, Kalaba atıştan yararlanamadı. 

Normal süresi ve uzatmaları golsüz sona eren maçta Fildişi Kıyısı'na penaltılarla 8-7 üstünlük sağlayan Zambiya, Afrika'nın en büyüğü oldu. 

Penaltıların ardından müthiş bir sevinç yaşayan Zambiyalı oyuncular, teknik direktör Herve Renard'ı omuzlara alırken; Fransız teknik adamın sakatlığı nedeniyle oyundan çıkmak zorunda kalan Musonda'yı coşkuya ortak etmesi ilginç bir an olarak kayıtlara geçti. 

PENALTILARDAN NOTLAR 
Bu arada, Fildişi Kıyısı'nın 3. penaltısını kullanan Bamba'nın vuruşunu kaleci Mweene kurtarırken, hakem; Zambiyalı file bekçisinin kale çizgisini erken terk ettiğine hükmederek atışı tekrarlattı, Bamba bu sefer hata yapmadı. 

Öte yandan Kolo Toure'nin penaltısını kurtarma başarısı gösteren kaleci Mweene, Zambiya adına 5. ve en kritik penaltıyı ağlara yollamayı başardı. 

Diğer yandan maçın içinde penaltı kaçıran Drogba, Fildişi adına 5. penaltıyı kullanırken, soğukkanlılığını korudu ve golü buldu. Arsenal'in forveti Gervinho ise 9. penaltıyı auta yollayarak büyük bir yıkım yaşadı. Maç sonunda Gervinho'yu teselli etme görevi ise Eboue'ye düştü. 

ZAMBİYA'DAN BİR İLK 
Daha önce bu kupada 1974'te final oynayan ancak kupayı Zaire'ye kaptıran; 1994'teki finalde de Nijerya'ya 2-1 mağlup olan Zambiya, 2012'de şeytanın bacağını kırdı ve ilk kez mutlu sona ulaştı. 

BU KUPA ÇOK ANLAMLI 
Zambiya'nın, tarihindeki en büyük başarı olan Afrika şampiyonluğunu, milli takım kafilesinden 18 kişinin ölümüne yol açan 1993'teki uçak kazasının meydana geldiği Gabon'un başkenti Libreville'de kazanmış olması, elde ettiği başarıya farklı bir anlam kattı. 

FİLDİŞİ BİRDE KALDI 
1992'deki kupada yaptığı 5 maçta da gol yemeyen ve penaltılara giden finali kazanan Fildişi Kıyısı, 2006'da ise yine golsüz eşitlik sonrası penaltılara giden finalden boynu bükük ayrılmıştı. 3. kez aynı senaryoyu yaşayan Fildişi Kıyısı, şampiyonluk sayısını 2'ye çıkaramadı. 

FİLDİŞİ GOL YEMEDİ 
1992'deki kupada kalesinde gol görmeyen Fildişi, 2012 Afrika Uluslar Kupası'nda yaptığı 6 maçta da kalesini gole kapattı ancak şampiyonluğu kucaklayamadı.

Editör: TE Bilişim