Son günlerde basında yer alan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Etik Kurulu'nun raporunu hazırladığı, Etik Kurulu'nun şikenin sahaya yansımadığı kanaatine vardığı, Kulüplerin PFDK' ya sevkine gerek olmadığı yönünde çıkan haberlerle ilgili Trabzon Barosu bir açıklama yaptı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Barosu Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, Türk Futbolu’nda yaşanan olağan dışı gelişmeler nedeniyle Trabzon Barosu olarak henüz daha şike konusundaki soruşturma ortaya çıkmadan önce geçtiğimiz yıl Haziran ayında Türkiye Futbol Federasyonu'na şikayet başvurusunda bulunduklarını hatırlattı.

Şentürk, son günlerde basında yer alan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Etik Kurulu'nun raporunu hazırladığı, Etik Kurulu'nun şikenin sahaya yansımadığı kanaatine vardığı, Kulüplerin PFDK' ya sevkine gerek olmadığı yönünde çıkan haberlerle ilgili açıklama yapma gereği duyduklarını belirterek “TFF Etik Kurulu’nun ülkemizin saygın hukukçularından oluştuğuna inancımız tamdır.

Kurul Başkanı Prof. Dr. Oğuz Atalay’ın “Tarafımızdan yapılmayan açıklamalara, spor kamuoyunu yanıltmaya ve hukuki süreci etkilemeye dönük ifadelere itibar edilmesin” şeklindeki beyanatını da olumlu karşılıyoruz.

TFF Etik Kurulu hukukçulardan oluşmakla birlikte kurul olarak Disiplin Yargılaması yapmaya yetkisi yoktur. Hazırlayacakları rapor da mütalaa niteliğinde olup; TFF Yönetim Kuruluna tavsiye amacını taşımaktadır.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, tutuklamayı gerektirecek ve tutukluluğun devamına karar verilecek derecede kuvvetli delillerin varlığının kabul edildiği, yine etik kurulun hazırlamış olduğu ilk rapor sonrasında varmış olduğu kanaatin kamuoyunca bilindiği, TFF Etik Kurulu kararlarının daha ortaya çıkmadan yönlendirilmeye çalışıldığı bir ortamda, Etik Kurulu tarafından sunulacak rapor sonrasında TFF Yönetim Kurulu tarafından Kulüplerin Disiplin Kuruluna sevk edilmemesine dair bir kararın çok büyük tartışmalara yol açacağı aşikardır.

Bu nedenle konuya ilişkin delillerin takdirinin disiplin yargılamasını yapacak olan PFDK tarafından yapılması gerektiği kanaatini taşıyoruz.

Ayrıca gerek 6222 sayılı yasada gerekse Futbol Disiplin Talimatında ‘şikenin sahaya yansıması’ gibi bir ayrımın olmadığını, UEFA ve FİFA kurallarının gayet açık olduğunu ilgililere tekrar hatırlatırız” ifadeleri yer aldı.