FIFA’dan yapılan açıklamaya göre, FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu, etik kurulu bünyesindeki soruşturma komisyonunun hazırladığı ve içinde Blatter ve Platini’ye yaptırım tavsiyelerinin de yer aldığı nihai rapor doğrultusunda iki yönetici hakkında yargısal işlem başlattı.

Açıklamada, FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu’nun, Blatter ve Platini hakkındaki soruşturmayı aralık ayı içinde sonlandırmayı planladığı da kaydedildi.

Soruşturmadaki gizlilik ve masumiyet karinesi gerekçeleriyle raporda tavsiye edilen yaptırımlar ve sonuçlanan raporun maddelerinin açıklanmayacağı da belirtildi.

Soruşturmadaki suçlamalar arasında Blatter’in, Platini’ye 2 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 2 milyon dolar) verdiği iddiası da bulunuyor.

Platini ve Blatter’e 7 yıl ceza istendiği iddiası

FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Platini ve Blatter için 7 yıl hak mahrumiyeti cezası istendiği iddia ediliyor.

Kurul, Blatter ve Platini’ye geçen hafta sonu başka yaptırımların da uygulanması tavsiyesinde bulunmuştu.

FIFA ayrıca Blatter ve Platini’nin, FIFA’daki yolsuzluk operasyonu kapsamında aldığı futboldan 90 gün men cezası için yapılan itirazları geçen hafta reddetmişti.

ABD’de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA’nın üst düzey yöneticileri 27 Mayıs’ta Zürih’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. İsviçreli spor adamı, 29 Mayıs’ta düzenlenen kongrede 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül’de hakkında soruşturma açılan Blatter’in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuş, Platini’nin de konuyla ilgili bilgisine başvurulmuştu.

Blatter ve Platini, 26 Şubat 2016’da İsviçre’nin Zürih kentinde yapılacak FIFA başkanlık seçimi öncesinde cezalarını tamamlamış olacak.