Türk futbol kamuoyu, Süper Final uygulamasının ilk kez uygulanacak olmasından dolayı goller, kartlar ve cezalar gibi bir çok konuda ciddi bir belirsizlik yaşarken finaller öncesi beraberinde ciddi tartışmaları getirecek o talimatlar.

Ligin bitimine iki hafta kaldı. Ardından Süper Final maçları oynanacak. Peki sarı kart sınırında ve yakınında olan futbolcuların o kartları Süper Finale devredecek mi?

Hayır. Devam etmeyecek. Atılan ve yenen gollerin sıfırlandığı gibi lig bittiğinde tüm oyuncuların da sarı kartları sıfırlanacak. Süper Finale kalan 8 takımın tüm oyuncuları lig başlangıcı gibi "sıfır" sarı kartla başlayacak. 

Peki ligin 34. Haftasında 4. Sarı kartını gören oyuncular ne olacak? 

 Ligin son haftasında bir oyuncu ligdeki 4. Sarı kartını görüp cezalı duruma düşe de bunun hiçbir hükmü olmayacak. Yanı geçersiz olacak. Bu oyuncu da Süper Finale sıfır sarı kartla başlamış olacak. Talimatlar gereği 4 sarı kart gören bir futbolcu otomatikmen talimatlar gereği bir maç oynamama cezası alması gerekirken, son hafta olduğu için ne Süper Finale ne de önümzdeki sezona devretmeyecek.  

Çünkü Disiplin Talimatının "sarı kart uygulamaları" başlıklı 95.maddesinin 5. Bendinde "Bir ligde çift devreli lig usulü oynanan müsabaka veya kademelerden sonra ayrıca kademe olduğu takdirde, çift devreli lig usulü müsabakalarda görülen sarı kartlar ve cezalar sonraki kademelere taşınmaz" diyor. 

Peki kırmızı kart cezaları?

Ligde kırmızı kart görerek ceza alan oyuncuların cezaları Süper Finale devredecek. Mesela ligin son haftasında çift sarı karttan kırmızı kart gören oyuncu da yine talimatlar gereği Süper Final maçının ilk resmi karşılaşmasında oynamayacak. 

SEYİRCİSİZ OYNAMA CEZASI YOK 

Süper Final öncesi talimatlarda öngörülen radikal değişikliklerden biri de takımların finaller öncesi seyircisiz oynama cezalarına çarptırılsalar dahil bunların Süper Final maçları için geçerli olmayacağı.  TFF bu konuda disiplin talimatının 55. Maddesinin 9. Bendinde konuyla ilgili düzenleme yapılmış. Bu maddede. "verilen seyircisiz oynama cezalarının infazının Play Off müsabakalarına denk gelmesi halinde bu cezalar bir sonraki sezonda uygulanır" deniyor. 

Örneğin kalan haftalarda Süper Finale kalan bir takıma önümüzdeki günlerde disiplin kurulundan çıkabilecek seyircisiz oynama cezası yeni sezonda uygulanacak. Ancak saha kapama cezaları Süper Finalde geçerli olacak. 

GOL KRALLIÐI KALDIÐI YERDEN DEVAM 

TFF her ne kadar gol krallığı konusunda talimatlarında bir düzenleme yapmadıysa da bu konuda federasyon yetkilileri gol krallığının devam edeceğini açıkladı. Buna emsal olarak da bu güne kadar Bank Asya Lig'inde oynanan Play off maçlarında gol krallığının devam etmesini gösterdi. Ancak TFF yeni sezon öncesi bu konuda talimatlarına ek yapacak.

Editör: TE Bilişim