Futbol kamuoyunun merakla beklediği CAS'ın gerekçeli kararı imzaların ardından UEFA ve Fenerbahçe Kulübüne gönderildi. Sarı-lacivertli kulübün itirazını reddederek UEFA'nın 2 yıllık men cezasını onayan CAS'ın yazılması tam 8 ayı bulan gerekçeli kararı UEFA'ya ve Fenerbahçe Kulübüne ulaştı...
 
İŞTE CAS'IN GEREKÇELİ KARARI...
 
Fenerbahçe yönetiminin son dönemlerde sık sık dile getirdiği “Bu yıl Avrupa'ya gidebiliriz bunun için CAS'ın gerekçeli kararını bekliyoruz” açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği o CAS kararı UEFA ve Fenerbahçe kulübüne gönderildi.
Üç CAS hakemi Hendrik Kesler, Ulrich Haas ve Rui Botica Bastos tarafından imzalanan ve ilgili yerlere gönderilen bu gerekçeli kararda CAS heyetinin Fenerbahçeye verilen men cezasını onamasına rağmen hem usul hem de esas bakımından UEFA'nın bazı kararlarını bozması dikkat çekti.
 
8 MAÇIN 4'ÜNDE SUÇLU, 4'ÜNDE SUÇSUZ BULUNDU
 
Fenerbahçe yönetiminin “Avrupa'ya gitme umudumuz var” söylemleri konusunda işaret ettiği bu gerekçeli kararda UEFA'nın Fenerbahçe'ye şike, teşvik ve yalan beyandan dolayı ceza kesilmesine karşılık sarı-lacivertli kulübe yalan beyandan dolayı ceza vermenin hukuki bir dayanağının olmadığını söyleyen CAS'ın bu yönde verilen kararı reddetmesi göze çarptı.
 
CAS bu gerekçeli kararında UEFA'nın şike ve teşvik nedeniyle suç tespit ettiği 8 karşılaşmanın 4'ü konusunda ise Fenerbahçe'ye herhangi bir ceza verilemeyeceği vurgusu yaparken sarı-lacivertlileri sadece 4 karşılaşmada şikeye teşebbüsten suçlu buldu.
 
CAS yaptığı incelemesinde UEFA'nın Fenerbahçe'ye 2 yıl men cezası verirken gerekçe gösterdiği 8 karşılaşmadan Trabzonspor - İstanbul BSB (15 Mayıs 2011), Karabükspor - Fenerbahçe (8 Mayıs 2011), Eskişehirspor-Trabzonspor (22 Nisan 2011) ve Trabzonspor - Bursaspor (17 Nisan 2011) müsabakaları için sarı-lacivertli kulübü “suçsuz” buldu. CAS hakem heyeti Fenerbahçe - Ankaragücü (15 Mayıs 2011), Fenerbahçe - İstanbul BŞB (1 Mayıs 2011), Gençlerbirliği - Fenerbahçe (7 Mayıs 2011) ve Sivasspor - Fenerbahçe (22 Mayıs 2011) müsabakalarında ise şike teşebbüsü olduğu kararına vardı.
 
USULDE KARŞI OY VAR AMA ESASTA YOK
 
CAS'ın 3 hakemi tarafından imzalanan bu gerekçeli kararda dikkat çekici bir başka konuda Fenerbahçe'nin seçtiği CAS hakemi Ulrich Haas'ın usul bakımından karşı oy kullanması oldu. CAS hakemi Haas, UEFA'nın bu dosyada yargılama yetkisi olmadığı iddiasında bulunarak usul bakımından karara muhalefet etti. Ancak usul gereği kararların oy birliği veya oy çokluğu ile alındığı karşı oy gerekçesinin yazılmadığı ifade edildi.
 
FENERBAHÇE İSVİÇRE FEDERAL MAHKEMESİNE GİDECEK
 
28 Ağustos 2013'de verilen ama gerekçesinin yazılmasının tam 8 ayı bulan CAS'ın gerekçeli kararı hakem heyati tarafından imzalanarak ilgili makamlara gönderilirken Fenerbahçe'nin bu kararın gelmesiyle birlikte İsviçre Federal Mahkemesi'ne itiraz edeceği öğrenildi.
 
Sarı-lacivertli kulübün UEFA'nın 2008 talimatı çerçevesinde Fenerbahçe'yi yalan beyandan yargılayıp cezalandırmasına karşılık, CAS'ın bu konuda “hukuki bir dayanak yok” demesini mahkemeye taşıyacağı öğrenildi. 
 
Fenerbahçe yönetimi ilk yıl için alınan bir yıllık cezanın bu nedenle usulsüz olduğunu söyleyerek bir yılın iptalini isteyeceği ifade edildi.