Spor Toto Süper Lig başta olmak üzere 4 profesyonel ligde de geçerli olacak bu lig "CentilmenLig" adını taşıyacak.Kulüplerin, ikinci yarının ilk haftasındaki maçlarından itibaren aldıkları cezaların işleneceği CentilmenLig'de; her profesyonel lig için ayrı uygulama yapılacak.Süper CentilmenLig'de, Spor Toto Süper Lig'in 18 - 34. hafta müsabakaları ile Spor Toto Süper Lig Play-off grubu maçları birlikte hesaplanacak. Bu periyotta, her kulübün toplam ceza puanı, oynadığı maç sayısına bölünecek. Elde edilecek ortalamanın sıralanması sonrasında, en az ceza puanına sahip olan kulüp 2011-2012 sezonu Süper CentilmenLig Şampiyonu olacak. Süper CentilmenLig Şampiyonu, buna ilişkin bayrağı bir sezon boyunca stadyumunda takma hakkını elde edecek.

Süper CentilmenLig Şampiyonu 4 milyon TL'lik para ödülünü de kazanırken, Süper CentilmenLig ikincisi 2 milyon TL, üçüncüsü de 1 milyon TL'lik para ödülünün sahibi olacak. Maçlarda görev alan TFF temsilci ve gözlemcisi, belirlenmiş kriterler ışığında değerlendirme yaparak, takımlara puan verecek. Temsilci ve gözlemcinin vereceği puanlar toplanarak ikiye bölünecek ve elde edilen puanlar, kulüplerin ceza puanından düşülecek. Temsilci ve Gözlemciler;

· Pozitif oyun: Atak oyun tarzının uygulanması, oyunun temposunun artırılması, müsabakada önde olunmasına rağmen zaman kazanmaya yönelik hareketlerde bulunulmaması, oyunun yavaşlatılarak zaman harcanmaması, oyun taktiğinin faullü oyun tarzı üzerine kurulmaması

· Rakibe saygı: Oyun kuralları ve centilmenlik ruhu içinde oynanması

· Hakemlere saygı: Oyuncuların, yöneticilerin, taraftarların hakemlere karşı istenmeyen davranışlara yöneltmemesi

· Takım mensuplarının davranışları: Sportmenliğe, centilmenliğe, nezaket kurallarına uygun davranışlar olması

· Irkçılık ve ayrımcılık karşıtlığı; kategorilerinde en fazla 1 en az da 0 puanverebilecek.

· Taraftarlarının olumlu davranışı: Takımını ateşleyecek tribün şovları, animasyonlar, koreografiler yapılması

· Tribünlerin doluluk oranı; kategorilerinde ise en fazla 3 en az da 0 puanverebilecek.

Ayın Centilmen Kulübü seçilecek

Spor Toto Süper Lig'de ve diğer profesyonel liglerde, bir takvim ayında en az ceza puanına sahip olan kulüpler, Ayın Centilmen Kulübü olacak. Bu kulüpler TFF tarafından özel olarak hazırlanacak bayrağı bir ay süresince stadyumlarında takma hakkını elde edecek.

Disiplin cezası olmayan kulüplere 10 puanlık indirim yapılacak

Maçta futbolcuları sarı veya kırmızı hiç kart görmeyen, kendisi veya mensupları hakkında disiplin cezası da uygulanmayan kulübün ceza puanından 10 puan düşülecek.

Taraftarlar, Ayın Centilmen Hareketi'ni seçecek

TFF Yönetim Kurulu tarafından seçilecek 17 kişilik CentilmenLig Değerlendirme Kurulu, Spor Toto Süper Lig kulüplerinin, futbolcularının, teknik adamlarının, yöneticilerinin, görevlilerinin, seyircilerinin ve futbolla ilgili diğer kişilerinin fair-play hareketlerini dikkate alarak her ayın sonunda "Ayın Centilmen Hareketi"ne en az 4 aday belirleyecek. Bu seçim her lig için ayrı olacak.

Kurulca tespit edilen "Ayın Centilmen Hareketi" adayları, taraftarların oyuna sunularak, her bir lig için ayrı olmak üzere "Ayın Centilmen Hareketi" 1.si, 2.si ve 3.sü seçilecek. Mensupları veya taraftarları "Ayın Centilmen Hareketi" seçilen kulübün ceza puanından 80 puan düşülecek. 2. sırayı alan kulübün Dumanbet ceza puanından 40, üçüncü sırayı alan kulübün ceza puanından ise 20 puan düşülecek. Disiplin Kurulu kararlarının Tahkim Kurulu tarafından değiştirilmesi halinde, hesaplamada kesin nitelikteki Tahkim Kurulu kararı dikkate alınacak.

Ceza Puanları Listesi

Kırmızı kart: 8 puan olarak değerlendirilir.

Sarı kart: 3 puan olarak değerlendirilir.

Çift sarı kart: Kırmızı kart cezası (8 puan) olarak değerlendirilir.

Futbolcu, çift sarı karttan ihracı da dahil olmak üzere, ihraç sonrasındaki eylemleri nedeniyle ayrıca müsabakadan men cezası almışsa, her iki cezanın puanları toplanır.

Müsabakadan men cezası: Müsabaka başına 8 puan olarak değerlendirilir.

Soyunma odası ve yedek kulübesine giriş yasağı: Ceza alınan müsabaka başına 8 puan olarak hesaplanır.

Stadyuma giriş yasağı: Hak mahrumiyeti tablosuna göre ceza alınan maç başına 15 puan olarak hesaplanır.

Hak mahrumiyeti: Hak mahrumiyeti tablosuna göre ceza alınan maç sayısı başına 15 puan olarak hesaplanır.

Saha kapatma cezası: Ceza alınan müsabaka başına 30 puan olarak hesaplanır.

Seyircisiz oynama cezası (tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası dahil): Ceza alınan müsabaka başına 40 puan olarak hesaplanır.

Lisansın askıya alınması: Hak mahrumiyeti tablosuna göre alınan ceza maç sayısı başına 12 puan olarak hesaplanır.

Lisansın iptali: 2000 ceza puanı olarak hesaplanır.

Sürekli hak mahrumiyeti cezası: 2000 ceza puan olarak hesaplanır

Takım halinde sportmenliğe aykırı hareket: Görülen sarı veya kırmızı kartlar nedeniyle verilen ceza puanları saklı kalmak kaydıyla, ayrıca 20 puan olarak hesaplanır.

Para Cezası: Sadece saha olayları ve çirkin kötü tezahürat nedeniyle verilen para cezaları dikkate alınır. Saha olayları ile çirkin ve kötü tezahürat eylemi nedeniyle kulüplere verilen 10.000.- TL ve 10.000.- TL'den fazla olan para cezalarının her bir 10.000.-TL'si için 3'er ceza puanı verilir. Ceza puanı hesaplamasında her bir karar ve kararda verilen her bir para cezası diğer cezalardan bağımsız olarak dikkate alınır. Bununla birlikte bu hüküm çerçevesinde verilen ceza puanları 30 ceza puanını geçemez.

Hükmen Mağlubiyetler: Herhangi bir sebeple hükmen mağlubiyet kararına yol açan müsabakalarda, o müsabaka sonucunda ortaya çıkan ceza puanları geçerlidir.

Tamamlanamayan Müsabakalar: Tamamlanamayan müsabakalarda puanlama, alınan cezalara göre yapılır.

Lig Dışı Bırakma ve Alt Kümeye Düşürme: Herhangi bir sebeple lig dışı bırakılan veya alt kümeye indirilen kulüpler, CentilmenLig uygulamasından ve tablosundan çıkarılırlar.

Müsabaka Tekrarı ve Müsabakanın Yarıda Kalması: Herhangi bir sebeple müsabakanın tekrarına karar verilmesi halinde ilk müsabakada alınan puanlar geçersiz sayılır. Puanlama ikinci müsabaka üzerinden yapılır.