Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Lig TV'de yayınlanan Pazartesi Gecesi Futbolu adlı programın konuğu oldu.

Yıldırım Demirören sözlerine, "Başkan adaylığımda bir değişiklik yok. Biz zaten başkanız ve seçim gününe kadar da bunu değiştiremeyiz. Seçilene kadar projelerimiz var. Dün gelmiş gibi çalışıyoruz. Yarın gidecekmiş gibi de hazırlıklıyız. Seçim Haziran sonuna doğru olur" diyerek başladı ve şöyle sürdürdü:

"SİYASETİN BASKISI YOK DESTEĞİ VAR..."

"7 Haziran'da yapılacak olan seçim hükümet seçimi. Bunun sonucunun federasyon seçimini etkileyeceğine inanmıyorum. Türkiye'de siyasetin futbola karıştığı söyleniyor ben buna katılmıyorum. Sadece desteklerini hissediyorum. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Spor Bakanımız futbolu çok seviyorlar. Riva'nın %35'ini Spor Bakanlığımız karşıladı. Yani desteklerini sonuna kadar arkamızda hissediyoruz. Bugün Başbakanımız kısa bir ziyarette bulundu ve "Burası kısa sürede gezilecek bir yer değil geniş zamanda geleceğim ve bir de maç yapacağım"

"RİVA'YA YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR"

"Bu tesisimiz dünyada ilk 73'e girer. Sayın Platini Allah kısmet ederse buraya gelecek. Tesisi anlatan kataloğumuzu dünyanın tüm federasyonlarına gönderdik. Projelerimiz devam ediyor. Spor lisemiz huzur evimiz. Sahalarımız yapılmaya devam ediyor. Bin 500 kişilik konferans salonu 100 odalık otel ve ayrıca bir konferans salonu yapacağız. İstanbul için konferans önemli. Bu tesis açıldığından bu yana 10 bin geceleme yapıldı. Tüm milli takımımız burada kalabiliyor. Aklınıza gelecek tüm milli takımlarımız. Bunun karşısına yapacağımız otele de Anadolu'dan gelecek takımlarımızın kullanımına açacağız. Burası tam bir Futbol Vadisi olacak."

"TÜM SEMİNERLERİMİZ BURADA..."

"Hakem ve gözlemci seminerlerimiz burada yapılıyor. UEFA A-B lisans seminerlerimiz burada yapılıyor. Hakemlerimiz zaten buradalar. Profesyonel hakemlerimiz hep burada. İşitme ve görme engellilerimiz buraya geliyor. UEFA'dan ziyaretler oldu. Bayıldılar. 'Biz böyle bir şey görmedik' dediler. Cüneyt Çakır bana bir şey anlattı; 'Biz eskiden Avrupa'da geriden başlardık hakemlere karşı. Artık biz onların önündeyiz. Hem tesisleşmeyle hem de profesyonel hakemlikle birlikte onların önüne geçtik.' Bizim işimiz bu. Federasyonun hedefi bu."

3 KULÜP TEHLİKE ALTINDA

"3 Temmuz sürecinden daha tehlikeli bir süreç kulüplerimizi bekliyor. Mali kriterler. Biz bazı kriterler bekledik. Vergi borcu çalışan borcu olan kulüplere cezalar vereceğiz. Çarşamba günü UEFA lisansı için son kararları verecek. 3 kulübümüz bu lisans için tehlikede. Bizim aldığımız haberler var kulüplerle görüşüyoruz. Bir de kulüp lisansı var. Bunu alamayanlar da liglere katılamayacak. Göksel Gümüşdağ da kulüp başkanlarına bu konunun hassasiyetini kulüplerimize anlatıyor. Şimdiden medyada transferleri okuyoruz. Oyuncusunun maaşını ödemiyor transfer okuyoruz. UEFA bunları çok yakından izliyor. Biz federasyon olarak yardımcı oluyoruz ama lisansı verememe durumumuz var."

"Beşiktaş ve Trabzonspor anlaşmalarını yaptı. Bursaspor kontrol altında. Galatasaray da kontrol altında ama bir tehlikesi bulunmuyor. Fenerbahçe de Avrupa'ya gideceği içn kontrol altına girecek. Bizim yardımımız olur ama karar UEFA'nındır. Biz sadece uygulayıcı oluruz. Bursa'nın cezasının kalkma durumu yok. İnşallah CAS'tan güzel bir karar çıkar." dedi.

"FATİH TERİM SORUNLARI DİNLİYOR"

"Fatih Terim 4-5 yere gitti ve 20 yere kadar gidecek. Futbolun tüm paydaşlarını toplayarak o bölgenin sorunlarını dinliyor. Bölgedeki tesislere bakıyor. Biz federasyon olarak kulüplere tesis yardımı yapacağız. Bizim bütçemizde olan Süper Lig kulüplerine giden tesis paraları var. Bunu kaldıracağız. 2. Lig ve 3. Lig kulüplerimize, gerçekten ihtiyacı olan kulüplere yardımcı olacağız. Fatih Hocamız ve tesisler sorumlusu arkadaşımız bunların incelemesini yapıyor. Haziran sonunda 7 ilde tesis temeli atacağız. Çanakkale, İzmir, Manisa gibi şehirler ilk periyotta."

"Genel kurul öncesi kulüplerden belli bir destek alıyoruz. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve adaylar da çıkacaktır. Biz gerekli yerlerden gerekli desteği alıyoruz. Seçim zamanı rakip çıkacaksa çıkar. Çıkan her rakip ciddidir. Rakibi ciddiye almamanız olmaz. Bizim yaptığımız işler ortada."

"MİLLİ TAKIMI BEN Mİ SEÇİYORUM?"

"Türkiye'de bir görüş var. Milli Takım başarısızlığı Federasyonun başarısızlığıdır diye. Ben mi seçiyorum bu kadroyu. Kulüplerde başkanların kadroya etkisi daha fazladır. Hocanın verdiği listeden oyuncuları seçerler. Bunun etkisi %40'tır. Ama Federasyon Başkanının nasıl bir etkisi olabilir. Ben Milli Takım kadrosunu açıklandığı gün öğreniyorum. Bizim amacımız arada bir turnuvalara katılmak değil her turnuvaya katılan bir takım oluşturmak. Fatih Hoca bu konuda çok çalışıyor. Abi-kardeş gibiyiz. Birbirimize arkamızı dönüp yürüyebiliyoruz."

"PASSOLİG KAVGAYI AZALTTI"

"Türkiye'de hakemler şampiyonu, dizilip alkışlasalardı seneye o hakemler alkışladıkları takımın lehine yanlış bir karar verseler alkışladı diye eleştiri alırlardı. Futbol saha içerisinde kalmalı. Saha dışında bizim dostluğu sağlamamız lazım. Bunu yakalayacağımıza inanıyorum. Kulüpler Birliği'nin başkanı Göksel Gümüşdağ'ın pozitifliği çok önemli. Bugün futbol sponsor kaybetmeye başladı. Sponsorlar kötü tezahürat ve kavgadan dolayı çekiliyor. Böyle yerlerde sponsorlar niye olmak istesin. Hep beraber bu marka değerini ortaya çıkarmamız lazım. Diğer başkanlarla birlikte bunu yapmamız lazım. Passolig ve e-bilet yöntemi bu kavgayı büyük oranda bitirdi. Biz sahada dostluğu sağlarsak taraftarlar daha da sakin olur buna emin olalım."

"Kötü azınlık iyi çoğunluğu bozuyor ama artık iyi çoğunluk çoğalıyor. Passolig ve e-bilet eleştirilmişti ama bunu sağladı. Kaçan seyirci var deniliyor ama bunun etkisi %10-20'yi geçmez. Geriye kalan kısım şiddetten. Passolig karaborsayı bitirdi. Tribünlere siyaseti sokmaya çalışan taraftarlar vardı bu da bitti önemli ölçüde. Ailesi çoluğu çocuğuyla seyircilerimiz arttı. Buna gelecek sezon tam olarak bakmalıyız. 1 milyon olacağını sanıyorum."

"Hepimiz futbol için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Taraftar kavga değil futbol istiyor. 3 Temmuz sonrası bir şeyler olmuş olabilir ama o zaman doluluk oranı yüksekti. O zaman da beyanatlar fazlaydı. Hukuki düzlemde de bazı düzenlemeler yapıldı. Savcılarımız bunlara daha dikkat edecek. Yukarıdan söylenen şeyler taraftara öyle yansıyor ki bölünmeler başlıyor. Hakim ve savcılarımız da gerekeni yapacaklardır."

"YÖNETİM KADROMUZDA DEĞİŞİKLİKLER OLACAK"

"Yönetimde muhakkak değişiklikler olacaktır. Seimden önce toplantılarımız var. Zor işler yaptık. Ayrılıklar da olacaktır ve yeni gelenler de olacaktır. Yeni yönetimder futbolun içinden gelen isimler olacak. Zaman ayırabilen ve kendi işlerinde başarılı isimler olacaktır. Kulüplerden isimle yönetici almayacağım. Çevremde bildiğim, tuttuğu takımı bildiğim kişileri alacağım. Formalarını çıkartıyorlar tabii ki. Çıkartmayan barınamaz. Benim olduğum yönetimde bu imkansız. Hata yok mudur muhakkak vardır. Size göre doğru bana göre yanlış karar olabilir. Hata olabilir ama bilerek yapılmaz. Bizim tüm kurullarımızda değişiklik olacak. MHK Başkanı Yusuf Namoğlu devam edecek. Benim niyetim öyle."

"İNGİLTERE'DEN ÇİM HAZIRLIĞIMIZ VAR"

"Biz kriterlerle ilgili çalışmalar yapıyoruz ama UEFA'ya göre başarı gelmeden üst lige çıkaramazsınız takımı. Biz de kriterler koyacağız ve olanakları yoksa bu kulübü üst lige almayacağız. Bir kulübü kapatmak kolay değil. Amatörlerle birlikte 90 bin maç oynanıyor ülkemizde."

"İngiltere'den çim hazırlığımız var. %3'ü suni çim olmak kaydıyla tüm statlarımızı böyle yapmaya çalışacağız. Bir kulüplerimizin zeminlerini inceleyip kulüplere hatalrını gönderdik. UEFA'nın da kontrolü oluyor. Ama ülkedeki statların zeminlerinden federasyon sorumlu değil. Bu %3 suni %97 doğal zemini deniyoruz. Bundan memnun kalırsa kulüplerimize yardımcı oluruz."

"ÇİZGİ TEKNOLOJİSİNE KARŞIYIM"

"5. ve 6. hakemler kalkmayacak. Ben çizgi teknolojisine karşıyım. Futbola teknolojinin bu kadar girmesine karşıyım. Yusuf Namoğlu 5. ve 6. hakemlerin çalışma zamanlarında eksiklik vardı ama bunu giderek kapatıyoruz. Bu hakemler eskisi kadar inisiyatif almıyorlar. MHK konularıyla o kadar ilgili değilim. Ben kurullarımızla sürekli bir araya gelmiyorum. Doğru da değil. Haftanın hakemlerini bildiriden bile bakmıyorum. Bir maç varsa o maçın sabahında korumama ya da şöforüme sorup öğreniyorum. Her maçtan önce Allah hakem şansı versin diye dua ediyorum. Ben hakem sonucu etkiledi konusuna inanmıyorum."

"Oyun hatalar oyunu. Biz bu hataları kabul edersen futbolu daha çok rahat ettiririz. Hiç bir zaman 'Keşke şu hakemi bu maça verseydik' demedim. Şu anda yoğun bir programa giriyoruz. 27 maç var. Bu hakemlerimiz nasıl gidecek bu maçlara. Ne diyebilirsiniz. Futbol hızlı bir oyun ve onlar bu tempoyu çıkarmalı."

"Uyuşmazlık Kurulu Mehmet Ali Aydınlar'ın başkan seçildiği kongrede kaldırılmıştı. Futbolcu ve kulüp mahkemeye gidiyor ama bu çok uzun sürüyor. Futbolcu bu sürede oyayabiliyor ve iki taraf da yıpsanıyor. Uyuşmazlık Kurulu genel kurulda yeniden gelmesi için oylatacağız. Bunu güvenilir bir hale de getirmeliyiz."

"KAYBEDERSEK UMUT BİTER..."

"İzlanda'daki maç hariç kötü oynamadık. Türkiye'deki Çek Cumhuriyeti maçına bakalım. İlk yarı 3-1 olacak maçta yenildik. Kazakistan maçımız var. Öncesinde Bulgaristan'la hazırlık maçımız var. Sonra Kazakistan'a gideceğiz. Sonra bir takımla görüşüyoruz. 15 Haziran'da bir hazırlık maçımız daha var. Kaybedersek umut biter. "

"Milli Takım stratejimizde değişiklikler yaptık. Alt yapıya dönük çalışmalar yapıyoruz. Uzun vadeli bir iş. Almanya örneğine bakalım. 2002 ile 2009 yılları arasında 5 milyon avro harcadılar. Bu kademe kademe oluyor. Spor liselerinin sayısını artırmamız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine almalıyız bu okulları. Gençlerimiz belli bir yaşa gelince veliler eğitimi tercih edip futbolu bırak diyor. Almanya'da dersi kaçırıp maça giden öğrenci akşam gelip dersini veriyor. Bu sistemi hazırlamaya çalışıyoruz. Kulüplerimiz buna inanmak zorundalar. Alt yapı için senede en az 7-8 milyon avro ödemeniz lazım. Bizim en iyi yaş grubumuz U12-13. Buralardaki hocalar en kötüleri. Bunların akademisyen olması lazım. Bizim Fatih Hoca'yla hedefimiz futbolun eksiklerini çözmeye çalışmak. Ama bunlar zaman alacak. Zamana koymadan başaramıyorsunuz. Her şey zaman."

"KAPTANLAR CUMHURBAŞKANI'NA SÖZ VERDİ"

"Kaptanlarımız tüm sorumluluklarının farkında. Başkan, yönetici ve medya kısmında kaptanların sorumluluk alması gerek. Kaptanlar Cumhurbaşkanına da söyledi biz saha dışında dostuz diye. Saha içindeki gerginliği azaltacaklarına söz verdiler. Ama adenalin yükseliğinden kaynaklı bazı şeyler oluyor. Önemli olan maç sonu verilen demeçlerin sertliği. Olaylar öyle farklı yerlere gidiyor ki. Bu demeçlerle ilgili disiplin talimatında çalışmalarımız var. Kaptanlar bu sözü verdi."

"Futbolumuzda tartışılan iki konu var. Saha kapatma ve tribün kapatma. Saha kapatmayı kaldıramayız. Çünkü sahaya girme vs olunca saha kapatmak zorundasınız. Tribün kapatmayı uyguladık bu sezon. Bunu uygularken tribünü boşalttığınız vakit orası yine göz bozuyor. Yaptığımız çalışma o tribüne yeni kişiler almayı sağlıyor. Yapan cezayı çekecek kulüp oradan yine bilet satıp para kazanacak. Bu işleryecek çünkü e-bilet ve passolig oturdu artık. Bununla birlikte kulüplere verilen para cezaları da azalacak."

"SPONSORLAR KAVGA ORTAMINDAN KAÇIYOR"

"Sayın Murat Ülker'in sponsorluktan çekilebiliriz açıklaması son derece doğruydu. Sponsorlar artık kaçıyor. Futboldaki kavga ortamı sponsorları bozuyor. Biz bir marka değeriyle yaşıyoruz. Bunun yükselmesi saddece futbolla olmuyor. Saha dışının da kusursuz olması lazım. Ülkemizde büyük takımlarımızın dahiş forma sponsorları yok. Giderler gelirleden çok daha fazla. Zaten mali sıkıntılar var. Bir de sert demeçlerde kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz. Bunu hep beraber engellememiz lazım."

"YARADANDAN BAŞKA KİMSEDEN KORKMAYIN"

"Medya organları da bunu etkiliyor. Ben de hata yaptım başkanlık dönemlerinde. Ama bunun faydasını görmedim. Başkanlarımıza da böyle söylüyorum. Ben bağırdığım maçlarda kazanamadım. Elime de bir şey geçmedi. Belki bir kısım taraftara hoş görünürsünüz. Ama art niyet aramayalım. Hatayı herkes yapıyor. Antrençr ve sporcu da yapıyor. Artık bağıran kazanmıyor. Hakamler bundan etkilenmiyor. Biz hakemlere 'Yaradandan başka kimseden çekinmeyin' dedik. Etki altında kaldıklarına inanmıyorum. Biz zaten hakemlere oda basmak konusunda geniş yetkiler verdik. Alttan gelen iyi hakemler var ama bunlara şans vermemiz gerek. Art niyet arasak olmaz ki."

"Kaliteli hakemleri artırmamız lazım. Ama her sene Cüneyt Çakır dersek olmaz. Hakemlerimize de destek olmamız lazım. Cüneyt Çakır'ın Şampiyonlar Ligi final şansı anladığım kadarıyla at başı gidiyorlar. Ben final için 5 bilet ayırttım inşallah gideriz hocamızı izleriz."

"FENERBAHÇE'YE YAPILAN SALDIRI"

"Fenerbahçe'ye yapılan saldırıyı her gün kontrol ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz takip ediyorlar ve bulacaklar. Öyle normal bir olay değil. Çok profesyonelce yapılmış. Takipler devam ediyor ama henüz sonuçlanan bir şey yok."

"Servet Yardımcı 27 oy daha alsaydı UEFA İcra Kurulu'ndaydı. 23 oyda kaldı. 5 oy daha alsaydı ilk seçiminde bu kurula girmiş olacaktı. Devletimizin, federasyonumuzu ve Servet beyin gücüyle 23 oy aldık. Platini kendi listesini hazırlamıştır buna göre planını yapmıştır. Biz 32 oy bekliyorduk ama 23 aldık."

"TÜRKİYE KUPASINA DA PASSOLİG"

"Yeni kupalarımız Selçuklu motifleri. Federasyon olarak yenilikler yapıyoruz. Dedik ki kupaları da yenileyelim. Selçuklu yıldızı zafer ve birliği temsil eder. Biz de bunu düşündük. 9 kilo gümüş 1 kilo altından yapıldı. Yeni olsun değişiklik olsun dedik. Kupayı vermek için statlara gideceğiz."

"Türkiye Kupası'nda statüyü geçen sezon değiştik. Gelirini artırdık. Federasyon olarak 5 milyon lira cebimizde koyduk daha cazip hale gelsin diye. Gelecek sezon belki ödülü artırabiliriz. Bundan sonra düşüncemiz Türkiye Kupası ve Süper Kupa'da da Passolig'i uygulamayı düşünüyoruz."

"GÖRMEDİĞİMİZ BİR ÇEKİŞME VAR"

"Uzun zamandır görmediğim bir çekişme var. İnşallah son haftaya kadar gidecek. Şu anda zeminler iyi. Futbol kötü değil. Şampiyonlupa koşan iki takım Fenerbahçe ve Galatasaray son dakikada kazandı. Beşiktaş az kalsın yeniliyordu. Biz buna güvendiğimiz için sezon başında bir karar aldık ve sadece son hafta maçlarının aynı saatte oynanacağını söyledik. Şimdi istekler geliyor. Son 3 haftadaki maçları aynı saatte yapın diye. Biz sezıon başında bugünleri görmedik ki. Sezon başında açıklamışız. Bu dakikadan sonra bunu tartışmak olmaz. Son hafta aynı saatte oynanacak. Galatasaray-Beşiktaş derbisi 33. hafta zaten. Fenerbahçe de pazartesi oynayacak. Biz sezon başında açıkladık ve bunu değiştirmeyeceğiz."

"FUTBOLDA BİRLİK VE BERABERLİK ORTAMI YARATMAK İSTİYORUZ"

"Keşke dediğim bir şey olmadı. Keşkelerle yaşamayı sevmem. Hatam varsa ondan ders alırım yoksa ileriye bakarım. Biz yönetim olarak hayalleri gerçekleştirdik. Riva'dan tuun profesyonel hakem, futbol okulları derken bunları yaptık. Tüm bunlarla birlikte Fatih Hocamızla birlikte kalıcı milli takımı yaratmak. Amatörlere desteğimizi artırmak istiyoruz. Futbolda birlik ve beraberlik ortamını yaratmak istiyoruz. Zorları başardık aslında."

"KUYT GOLFTE DAHA BAŞARILI"

"Centilmenlik açısından baktığımda iyi niyetli çok oyuncu var. Sahadaki stresten dolayı bazı şeyler yapıyorlar ama hepsi birbiriyle dost. Bunun daha da iyi olacağını düşünüyorum."

"Futbol'un Oscarları Fatih Terim'in bir projesiydi. Hakan Ünsal'ın futbolcular arasında yılın oscarları gibi bir projesi var. Öte yandan futbolun magazinsel yönü için bir gece düzenleyebiliriz."

"Kuyt'la golf oynadık bir kaç kez. Hollanda'ya gittiğimde ondan bazı golf sahalarının ismini istiyorum. Futboldan daha da başarılı golf oynaması. Gidiyor ama yenisini buluruz."

"Nasıl Futbol Federasyonu Başkanı olarak golf oynuyorsam basketbol da seyrediyorum. Fenerbahçe Ülker'e de başarılar diliyorum. Maçlarını izleyeceğim. Eczacıbaşı VitrA'ya da tebriklerimi iletiyorum."
Editör: TE Bilişim