Türkiye Futbol Federasyonu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından açıklanan şike ve teşvik cezalarından sonra UEFA ile ilk temasını Bükreş'te gerçekleştirdi.
Atletico Madrid ile Athletic Bilbao arasında dün gece oynanan UEFA Avrupa Ligi finalini izlemek üzere davetli olarak Romanya'nın başkenti Bükreş'e giden TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile UEFA Başkanı Michael Platini ile bir süre Türkiye'deki gelişmeleri görüştü. UEFA Birinci Başkanvekili Şenes Erzik ile Genel Sekreter Gianni Infantino'nun da bulunduğu görüşmede UEFA'nın, şike ve teşvik sürecini başından beri dikkatle takip ettiği vurgulandı.

DETAYLI KARAR İSTEDİ

Görüşmede UEFA'nın, PFDK tarafından Etik Kurulu raporu doğrultusunda verdiği kararların gerekçesini istediği ve sözkonusu belgelerin en geç hafta başında tercüme edilerek, kendilerine ulaştırılacağı ifade edildi. Türkiye Futbol Federasyonu daha önce de Etik Kurulu raporunun bir özetini UEFA'ya göndermişti.

KARAR YARGI ORGANININ

UEFA Başkanı Platini ile Genel Sekreter Infantino'nun, PFDK tarafından verilen cezalarla ilgili herhangi bir yorum yapmadığı bu ilk temasta, istenen bilgi ve belgelerin ulaşmasından sonra detaylı bir inceleme başlatılacağı, gerekirse UEFA Disiplin Kurulu'nun bu aşamadan sonra devreye girebileceği kaydedildi.
Federasyonun, milli takımlar ve kulüplere öngörülecek olası cezalara karşı yapacağı savunmada, kararların bağımsız disiplin kurulu tarafından verildiğine dikkat çekeceği, tıpkı FIFA ve UEFA'da olduğu gibi yönetimlerin bu kararlar üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmasının mümkün olmadığını anlatacağı belirtildi.

UEFA AYRIM YAPIYOR

Önceliği, milli takımların uluslararası müsabakalardan men edilmesinin önüne geçmek olan TFF, sürecin işleyişi sırasında prosedür hatası yapılmadığına dikkat çekerek, yönetim kurulu değişikliğinden kaynaklanan gecikmenin ise kısa sürede telafi edildiğinin altını çizecek.
PFDK'nın, kişiler ve kulüpleri ayırarak ceza uygulaması Türkiye'de tartışma yaratırken, Başkan Platini'nin, Mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirilen kongre sırasında böyle bir uygulamaları bulunmadığını söylemesi, bazı kulüplere men cezası verilme olasılığını da gündeme getirdi.


Özellikle Fenerbahçeli bazı yöneticilerin şike ve teşvik girişimi nedeniyle ceza almalarının sıkıntı yaratabileceği ileri sürülürken, böyle bir ayrıma giden TFF'nin de risk altında olduğu vurgulandı.
UEFA'nın, sorumluluğu bulunduğuna kanaat getirmesi halinde sarı-lacivertli kulübü asgari bir yıla daha Avrupa kupalarından men edebileceği belirtildi. Hatırlanacağı gibi önce Fenerbahçe, UEFA ve TFF aleyhine CAS'da açtığı 45 milyon euroluk tazminat davasından feragat etmiş, geçtiğimiz günlerde de Başkan Aziz Yıldırım'ın, Platini hakkında açtığı kişisel davadan vazgeçtiği bildirilmişti.
Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurması beklenen UEFA, gerekçeli kararları aldıktan sonra kendi disiplin soruşturmasını başlatıp, başlatmayacağını 15 Mayıs tarihine kadar Türkiye Futbol Federasyonu'na bildirecek.

ALO ŞİKE HATTI

İspanya'da Profesyonel Futbolcular Sendikası, La Liga'da son günlerde şikenin sıkça gündeme geldiğini hatırlattı, "Alo şike var" hattını kurarak namuslu futbolculara yardımcı olmak istediklerini açıkladı.
Sendika yöneticileri, La Liga'da ve diğer alt kategorilerde oynayan çok sayıda şerefli ve namuslu futbolcu olduğunu, bunların emeğine leke sürmemek için uğraştıklarını dile getirdiler. Sendikayı arayan futbolcuların yardımlarıyla futboldaki pislikleri temizleyeceklerine inandığını vurgulayan yöneticiler, futbolculardan şike olayları karşısında cesur olmalarını istediler.