Kulüpler, küme düşme cezasını öngören 58'inci maddedeki değişikliğin usule uygun olmadığını bildirdi. Aralarında G.Saray, Beşiktaş, Trabzon, Bursa ve Kayseri'nin de yer aldığı camialar, TFF'ye yüklendi.Futbol Federasyonu'nun Disiplin Talimatı'nı değiştirmesi ve 16 takımı Disiplin Kurulu'na sevk etmesi, söz konusu camiaların tepkisine yol açtı.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in, şikenin sahaya yansımadığını vurgulaması, ardından şike ve teşvike karışanların küme düşmesini öngören Disiplin Talimatı'nın 58'inci maddesindeki değişiklik, tartışmaları yeniden alevlendirdi. İki gündür yaşanan gelişmeler kamuoyunda, "Küme düşme kaldırıldı, puan silme cezası geldi." algısına yol açtı. Kulüpler üst düzey yöneticilerinin ağzından ve resmî internet sitelerinden Federasyon'u hedef alan açıklamalar yaptı.

Geçen sezon Antalyaspor ve Gaziantepspor dışında Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden 15 takımla birlikte 'sürpriz' olarak nitelendirilebilecek şekilde PFDK'ya gönderilen Galatasaray, TFF'ye ihtarname yolladı. Federasyon'un son aldığı kararlar sebebiyle ulusal ve uluslararası alanda oluşacak her türlü kaybın, TFF başkanı ile idarecilerinden şahsi olarak talep edileceği aktarıldı. Beşiktaş cephesi, "TFF'nin kulübümüzü hangi delillere dayanarak neyle suçladığını bilmiyoruz." dedi.

TFF Başkanlığı'na başvurarak, Etik Kurulu'nun ikinci raporunun tamamının kendilerine gönderilmesini isteyen Trabzonspor, Futbol Federasyonu'nun, Fenerbahçe'yi kurtarmak için kendini feda ettiğini savundu.

Kayserispor kanadı, "Kulübümüzün disiplin kuruluna sevk edilmesi, onur kırıcıdır ve küme düşürülmekten bile ağırdır." ifadelerini kullandı. Bursaspor da sert çıktı: "Kulübümüzden istenen savunma neticesinde başkanımız İbrahim Yazıcı bir açıklama yapmıştır ve savunma vermeyeceğimizi belirtmiştir."

GALATASARAY: Her türlü kayıp TFF'den talep edilecek

Galatasaray Kulübü, Futbol Federasyonu'nun 58. maddeyi değiştirmesi ve Disiplin Kurulu'na sevk edilmelerinin ardından, TFF'ye ihtarname yolladı. Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ adına avukat Mahinur Dengiz'in imzasının yer aldığı ihtarnamede, TFF'nin son aldığı kararlar sebebiyle ulusal ve uluslararası alanda oluşacak her türlü kaybın, TFF başkanı ile yöneticilerinden şahsi olarak talep edileceği vurgulandı.

Federasyon'un 27 Ocak'taki genel kurulunda 58. maddenin değişmemesi yönünde çoğunlukla karar alındığı hatırlatılırken şöyle denildi: "TFF Genel Kurulu'nun iradesine ve kuralları ile uygulamalarına kanun gereği bağlı olduğunuz UEFA'nın taleplerine aykırı olarak, FDT'nin 58. maddesini yönetim kurulu kararı alarak değiştirmiş bulunmaktasınız. Federasyonunuz bununla da kalmayarak, şirketimiz aleyhinde en ufak bir suç unsuru yok iken, anlaşılamaz bir biçimde PFDK'ya sevk ederek, şirketimizin itibarına zarar vermiştir."

BEŞİKTAŞ: Neyle ve hangi delillerle suçlanıyoruz!

Beşiktaş, hangi delillere dayanarak ve neyle suçlandığının bilinmediğini bildirdi. Kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Federasyon'un Beşiktaş'ı Disiplin Kurulu'na sevk ettiğiyle ilgili haberleri yakından, dikkatle ve serinkanlılıkla takip ediyoruz. Bu aşamada TFF'nin kulübümüzü hangi delillere dayanarak neyle suçladığını bilmiyoruz.

Resmi suçlamalar elimize ulaştığında bunlarla ilgili ayrıntılı açıklama yapılacak, Beşiktaş'ın hakları ve hukuku sonuna kadar savunulacaktır." Beşiktaş'ta hukuk işleri ve eğitim kurumlarından da sorumlu olan yöneticilerden Levent Erdoğan, UEFA'nın şike ve bahis konularında sürekli 'sıfır tolerans' dediğini ve bu konularda ağır cezalar verdiğini hatırlattı.

Federasyon'un hüküm değişikliğinde ahenk ve bağdaşıklık olmadığına dikkati çeken Levent Erdoğan, birçok kulübün Disiplin Kurulu'na sevk edilmesini anlamlı bulmadığını kaydetti: "Kirlenenleri seçip alacağına herkesi bir yere sokuyorsun."

TRABZONSPOR: Federasyon, F.Bahçe için kendini bitirdi

Trabzonspor, Futbol Federasyonu Başkanlığı'na başvurarak, Etik Kurulu'nun ikinci raporunun tamamının kendilerine gönderilmesini istedi. Talep yazısı, kulüp asbaşkanı Nevzat Şakar imzasıyla gönderildi. Bordo-Mavililerin internet sitesinden yayımlanan açıklamada ise Federasyon'un, Fenerbahçe'yi kurtarmak için kendini feda ettiği belirtildi.

Trabzonspor'un, adalet ve temiz futbol beklentisi doğrultusunda, hak ettiklerini alamazsa önümüzdeki genel kurulda da en sert tavrı koyacak kulüplerin başında geleceğine dikkat çekildi. Bildiride şu ifadeler kullanıldı: "Genel Kurul'da reddedilen bir madde değişikliğinin, federasyon yönetimince yapılması en basit tabiriyle genel kurula, dolayısıyla kulüplere saygısızlıktır.

Olayın geldiği aşamada, Trabzonspor olarak daha önce altyapısını oluşturduğumuz hukuksal zeminin üzerine giderek, yurtiçi ve yurtdışı yasal yolların hepsinin kullanılması suretiyle gerekli girişimlerde bulunacağımızın bilinmesini isteriz."

BURSASPOR: PFDK'ya savunma vermeyeceğiz

Disiplin Kurulu'na sevk edilen kulüplerden Bursaspor savunma vermeyecek. Resmî internet sitesinden 'Savunma yapmıyoruz' başlığıyla yapılan açıklamada, "Başkanımız İbrahim Yazıcı bir açıklama yapmıştır ve savunma vermeyeceğimizi belirtmiştir." denildi. Görüşlerine yer verilen başkan Yazıcı, "Bırakın suçlu olmayı, suça dönük en ufak bir şüphe bile söz konusu olmaması sebebiyle, PFDK tarafından bizden istenen savunmayı yapmayacağımızı, camiamıza ve kamuoyuna duyururuz." ifadelerini kullandı.

Bursaspor camiası ve Bursa kentinin PFDK aşamasından sonra ortaya çıkacak sonucu ve adaletin sağlanıp sağlanmayacağını merakla beklemeye devam edeceğinin altını çizen Yazıcı şöyle devam etti: "Mağdur kulüplerin en başında Bursa'nın ismi varken ve ortaya çıkan mağduriyetin karşılığında, söz konusu süreci haklarımızın teslim edilmesi beklentisiyle takip ederken, hangi evrensel hukuk kurallarının ışığında, neyin savunmasını verebiliriz?"

Editör: TE Bilişim