lk oylama 3-3 sona erince başkan devreye girdi ve milli oyuncunun ayrımcılık değil, hakaret eyleminden ceza alması yönünde oy kullandı

Geçen hafta sonu oynanan Fenerbahçe-Trabzonspor maçında rakip takım oyuncusu Zokora’ya karşı kullandığı ifadeler ırkçılık içerdiği gerekçesiyle disiplin kuruluna sevk edilen Emre Belözoğlu’nu tarihi cezadan kurul başkanı Halit Fahri Gültekin’in oyu kurtardı.

Hukuk Müşavirliği’nin yaptığı inceleme sonunda talimatın “ayrımcılık” başlıklı 44. maddesini ihlal ettiği öngörülerek PFDK’ya sevk edilen milli oyuncunun, 3’e karşı 4 oyla ırkçılık yapmadığı, sadece rakip takım oyuncusuna “hakaret” ettiği tespit edildi.

Fildişi Sahilli oyuncuya “S.....in zencisi” dediği iddia edilen Emre ile ilgili dosyayı görüşen PFDK’nin toplantısı bir hayli gergin geçti. Kurul üyelerinden Başkanvekili Av. Sinan Gürsoy, üyeler Av. Yusuf Reha Alp ve Av. Tolga Erol söz konusu ifadelerin ayrımcılık içerdiği görüşünü belirtirken, Av. Serdar Ölmez, Av. Memduh Oğuz ve Av. Kadir Er izlenen görüntülerden sonra Emre’nin rakibine sadece hakaret ettiği görüşünde birleşti.

Kararı başkan verdi

Oylamada üç üyenin ayrımcılık, diğer üç üyenin ise hakaret kararı vermesi üzerine son sözü söylemek kurul başkanı Halit Fahri Gültekin’e kaldı. Başkan Gültekin de milli oyuncunun sözlerini “hakaret” olarak nitelendirince “oy birliği” ile cezanın 44. maddeye göre değil, “Kişilik haklarına saldırı, hakaret ve tehdit” başlıklı 43. maddesinin 1. fıkrasında öngörülen ve alt sınır olan 2 maç üzerinden verilmesi kabul edildi.

Bu karardan sonra Emre Belözoğlu Türkiye’de ayrımcılık yapan ilk futbolcu olarak ceza almaktan kurul başkanının inisiyatifi sayesinde kurtuldu.