FIFA, devam eden rüşvet operasyonu, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında İsviçre Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmanın gölgesinde yapılacak kongreyle başkanını seçmeye hazırlanıyor. Seçimde 209 FIFA üyesi oy kullanacak. Oyların yarısından 1 fazlasını alan FIFA Başkanı seçilecek.

İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık seçimi, bu kez FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı Zürih'te düzenlenen operasyonla 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle açılan soruşturmanın gölgesinde yapılacak.

BLATTER Mİ, PRENS EL-HÜSEYİN Mİ?
FIFA Kongresi'nde daha önce yapılan iki seçimin aksine rekabet yaşanacak. 2007 ve 2011'deki kongrelere tek aday olarak giren mevcut başkan Sepp Blatter'in karşısında bu kez bir rakip olacak. FIFA'nın 65. kongresinde, başkanlığı 17 yıldır yürüten 79 yaşındaki Sepp Blatter 5. kez seçilmek, rakibi FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ise FIFA'nın ilk Müslüman başkanı olmak için mücadele edecek.

ÇEKİLEN ADAYLAR PRENS HÜSEYİN'E DESTEK VERECEK
Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag ile Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo'nun başkanlık adaylığından çekildiği kongrede, 17 yıldır görevini sürdüren Joseph Sepp Blatter'in karşısında bu kez Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak. Çekilen adaylar da Prens Hüseyin'e destek verecek.

İki gün sürecek kongrede, dört dönemdir FIFA başkanlığını sürdüren 79 yaşındaki Blatter, tekrar seçilmesi halinde 4 yıl daha dünya futbolunun patronu olmaya devam edecek. Kongrede, İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorun, futbolcuların ekonomik haklarının kulüpler haricindeki 3. şahıslar tarafından sahiplenilmesine imkan tanıyan mevcut menajerlik sisteminde yapılabilecek değişiklikler, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı alınacak tedbirler ile kadın futbolunu gelişimi gibi konular da masaya yatırılacak.

ÜRDÜN PRENSİ, İLK MÜSLÜMAN FIFA BAŞKANI OLMAYA ÇALIŞACAK
Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo ve Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag'ın çekilmesinin ardından FIFA başkanlık seçiminde Blatter'in karşısına tek aday olarak çıkacak Ali bin el-Hüseyin, öğrenim hayatının büyük bölümünü İngiltere ve ABD'de geçirdi.

39 yaşındaki Ürdün Prensi, 1999'dan 2008'e kadar ağabeyi Ürdün Kralı II. Abdullah'ı korumakla görevli, Kraliyet Muhafızları'nın altındaki özel birimin kumandanlığını üstlendi.

Prens Ali, 2008'de Ürdün Ulusal Güvenlik ve Kriz Yönetimi Merkezi'nin başına geçti. Sonrasındaysa hala görevini sürdürdüğü Ürdün Kraliyet Film Komisyonu ve Ürdün Futbol Federasyonu'nun başkanlığına geldi. Prens ayrıca Asya Futbol Federasyonu Asbaşkanı ve 13 üyesi bulunan Batı Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı görevlerini de sürdürüyor.

Garcia'nın 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası adaylıklarıyla ilgili hazırladığı raporun kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunan birkaç FIFA yetkilisinden biri olan el-Hüseyin, kampanyasında başarılı olması durumunda FIFA tarihinin 9. başkanı olacak.

El-Hüseyin ayrıca "ilk Müslüman ve Avrupa veya Amerika kıtası dışından seçilen ilk FIFA Başkanı" unvanlarını da alacak.

FIFA'nın Blatter döneminde birçok skandala karıştığını savunan el-Hüseyin, kurumun gizlilik politikasını eleştirirken, seçilmesi halinde 10 yıllık bir reform programıyla kurumun iç yapısını değiştireceğini ifade ediyor.

BLATTER 83 YAŞINA KADAR KALMAK İSTİYOR
Dört dönemdir FIFA başkanlığını sürdüren 79 yaşındaki Blatter, 5. kez dünya futbolunun patronu olması halinde, göreve 4 yıl daha devam edecek. 1904'te kurulan FIFA'nın 8. başkanı Blatter böylece görevini devrettiğinde 82 yaşında olan 7. başkan Joao Havelange'dan daha yaşlıyken başkanlık koltuğunda oturmayı sürdürecek.

Blatter ayrıca 33 yılla en uzun süre FIFA başkanlığı yapan Jules Rimet'yi de yaş bakımından geçecek. 3. FIFA Başkanı Rimet, görevini 81 yaşındayken Rodolphe Seeldrayers'e devretmişti.

Başkanlığı öncesi FIFA'da aldığı görevler (1975-1981'de teknik sorumlu, 1981-1998'de genel sekreter) dışında 1972 ve 1976'daki olimpiyatların organizasyonu, İsviçre Buz Hokeyi Federasyonu genel sekreterliği, İsviçreli saat markası Longines'de yöneticilik gibi farklı pozisyonlarda çalışan Blatter ile 5. kez başkan seçilmek arasındaki en büyük engel, Katar'ın 2022 FIFA Dünya Kupası ev sahipliğine hak kazandığı süreçteki rüşvet iddiaları ile dün başlayan FIFA'daki rüşvet operasyonu olacak...

2009'daki FIFA İcra Kurulu ve 2011'deki FIFA başkanlığı seçimlerinde rüşvet verdiği gerekçesiyle ömür boyu hak mahrumiyeti cezası verilen 1996'dan 2011'e kadar FIFA İcra Kurulu üyesi ve 2002'den 2011'e kadar da Afrika Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı olan Muhammed bin Hammam'ın, ülkesinin 2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini kazanması için birçok üst düzey yetkiliye rüşvet verdiği iddia edilmişti.

Adaylık sürecini inceleyen FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia'nın, soruşturmanın kapatılması kararına yaptığı itirazın FIFA Disiplin Kurulu'nca reddedilmesinin ardından istifa etmesi, Blatter'in imajını olumsuz etkiledi.

430 sayfalık bir rapor hazırlayan hazırlayan Garcia, raporu ele alan FIFA Etik Kurulu Adalet Komisyonu Başkanı Hans-Joachim Eckert'ın hazırladığı ve soruşturmanın kapatılmasını öngören 42 sayfalık değerlendirmeye, somut bilgi yetersizliği ve verilerin hatalı olması iddiasıyla itiraz etmişti.
BLATTER'İN İŞİ ZOR
1998'de katıldığı ilk seçimde eski UEFA Başkanı Lennart Johansson'u, 2002'de de halen Afrika Futbol Konfederasyonu'nun (CAF) başkanlık koltuğunda oturan Issa Hayatou'yu ekarte eden Blatter'in, bu kez FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ile baş etmesi gerekiyor. Aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo'nun da bulunduğu yetkililer hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla İsviçre ve ABD'de açılan soruşturmalar da Blatter'in işini zorlaştıracak.

ÜRDÜN PRENSİ ALİ BİN AL-HÜSEYİN KİMDİR?
Prens Ali Bin Al-Hüseyin, haşemi ailesine mensup olan Ürdün Kralı Hüseyin’in beş oğlundan üçüncüsü. 1975 yılında doğan Prens Ali, annesini henüz üç yaşındayken bir helikopter kazasında kaybetti. 1994 yılında İngiltere’deki Royal Military Academy’den mezun olan Prens, halen İngiliz ordusunda subay olarak görev aldı. 1999 yılında Princeton Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamlayan prens bir süre Ürdün ordusunda görev aldı. Daha sonra kariyerini futbol dünyasına yönelten Prens Ali, Ürdün ve Batı Asya Futbol Federasyonları Başkanı...

KİM NE KARAR VERDİ?

X FIFA Başkanı Sepp Blatter'in yeniden seçilmesi halinde İngiliz futbol adamı David Gill'in başkan yardımcılığı görevini üstlenmeyeceği bildirildi.

X İsviçre basını, FIFA yöneticilerine yönelik yapılan "yolsuzluk ve rüşvet" operasyonu nedeniyle FIFA Başkanı Sepp Blatter'in derhal istifa etmesini istiyor.

X Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, FIFA'nın güvenilirliğini sürdürmesinin "içindeki iltihabı akıtmasına" bağlı olduğunu söyledi.

X  Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF), 65. FIFA Kongresi'nde düzenlenen başkanlık seçiminin ertelenmesine karşı olduklarını açıkladı.

X İngiltere Başbakanı David Cameron, FIFA'yla ilgili dün başlayan yolsuzluk operasyonunun ardından FIFA Başkanı Sepp Blatter'e yönelik istifa çağrılarına destek verdi.

X İngiltere Başbakanı David Cameron, 65. FIFA Kongresi'ndeki başkanlık seçiminde, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'i desteklediğini açıkladı. 

X Rusya, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen ve yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi'nde 17 yıldır görevini sürdüren Sepp Blatter'i destekleyeceğini açıkladı. 

X UEFA İcra Kurulu: "FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65. FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi 6 ay içinde yapılmalı"

X UEFA patronu Platini: Umuyorum Blatter kazanmaz, ben onun kazanmasını istemiyorum. Ona istifa etmesini gerektiğini söyledim. FIFA artık bu şekilde devam edemez, bu açık ve net. Yeter artık!

X İrlanda Futbol Federasyonu, FIFA'da yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi'nde Joseph Sepp Blatter'e oy vermeyeceklerini açıkladı.

X Başkanlık adaylığından çekilen Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag ile Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo, Prens Hüseyin'e destek verecek.