Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) şikeyle mücadelede, aralarında Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) ile işbirliği ve tanık koruma programı da bulunan bir dizi önlem açıkladı.

FIFA'nın açıklamasında, ''Futbol şu anda şikeli maçlar konusunda daha önce görülmemiş zorluklarla karşılaşmaktadır ve bunun etkileri ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda hissedilmektedir'' denildi.
Şikenin FIFA'nın bütünlüğüne ve futbolu yöneten kurumların saygınlığına zarar verdiği vurgulanan açıklamada, ''En büyük tehdit, bazen uluslararası futbol maçlarında da şike yapabilen uluslararası suçlulardan kaynaklanıyor'' ifadesi kullanıldı.

FIFA'nın yasa dışı bahisle de ilgisi olan şikenin engellenmesi için bu yıldan itibaren Betpapel bir erken uyarı sistemi kurmak istediği belirtilen açıklamada, FIFA'nın Interpol ve ulusal polis teşkilatlarına çağrıda bulunarak, futbol maçlarında şike yapılmasının engellenmesi için bu kurumların kendi imkanlarını devreye sokmasını isteyeceği kaydedildi.

Açıklamaya göre, merkezi Zürih'te bulunan FIFA, Asya, Amerika ve Orta Doğu'ya soruşturma görevlileri göndermeyi düşünüyor.FIFA'nın planları arasında, şikeyi itiraf edenler için af çıkarılması, tanık koruma sistemi oluşturulması ve şikeyi ihbar etmek isteyenlerin isimlerini vermeden arayabilecekleri bir telefon hattı kurulması yer alıyor.FIFA, ayrıca şikeye karışan futbolcu ve yetkililer için bir rehabilitasyon programının yürürlüğe konulmasını da planlıyor.

Editör: TE Bilişim