FIFA yöneticisi ve eski efsanevi futbolculardan biri olan Marco van Basten, futbolun geliştirilmesi adına yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Ancak Van Basten’in bu çalışması çok tartışılacak gibi görünüyor. Bunun nedeni ise Van Basten’in önerdiği yeni kurallar ile futbolun tamamen değişecek olması.

Van Basten, önerdiği kural değişikliklerinde adeta 3 ayrı spor branşını bir araya topluyor. Basketbol tarzı oyuncu değişikliği, buz hokeyi tipi faul kuralları ve daha niceleri.

İşte FIFA yöneticisi Marco van Basten’in futbol adına öneride bulunduğu yeni kurallar;

- Futbol karşılaşmalarında iki devre kaldırılarak yerine 4 periyot halinden yeniden düzenlemeye gidilecek.

- Ofsayt tamamen kaldırılacak ve böylece gol atma olanağı daha da yükselerek futbol çok ilgi çekici bir hale gelecek.

- Penaltı atışlarının şekli tamamen değişiyor. Buz hokeyi tarzı penaltı sistemi futbola uyarlanacak ve penaltıyı kullanacak olan futbolcu, 25 metre mesafeden topu kaleye doğru sürecek ve kaleciyle karşı karşıyayken 8 saniye içerisinde gol atmaya çalışacak.

- Sarı kartta tamamen kalkıyor ve yerine ceza alan futbolcu 5 ve ya 10 dakika süre zarfında saha kenarında bekleme cezası alacak.

- Fauller sınırlandırılacak. Basketbolda uygulandığı üzere bir futbolcu 5’ten fazla faul yapamayacak.

- Kupa maçlarında uygulanan uzatma dakikaları kaldırılıyor. Normal oyun süresi içerisinde, karşılaşma berabere tamamlanmış ise direkt olarak seri penaltı atışlarına geçilecek.

- Takımlara daha fazla oyuncu değiştirme olanağı tanınacak. Bir futbolcu bir sezon içerisinde 60 maçtan fazla forma giyemeyecek.

Wenger’den ofsayta itiraz

FIFA yöneticisi Marco van Basten tarafından sunulan futbolda yenilik adı altındaki düzenlemeye tepki gösteren ilk isim Arsenal Teknik Direktörü Arsene Wenger oldu.

Ofsayt kuralını zekice ve oyunun işleyişi adına çok önem arz ettiğini belirten Fransız teknik adam, “Getirilen bazı öneriler çok tartışmalı. Ofsayt kuralının kaldırılacak olmasını mantıklı bir karar olarak görmüyorum. Bence ofsayt kuralı bir takımı saha içerisinde bir arada tutuyor” şeklinde itiraz etti.

Fransa ekiplerinden Rennes teknik direktörü Christian Gourcuff 'un tepkisi ise daha sert oldu. Teknik adam, teklifi, " tarifi olmayan bir aptallık " şeklinde yorumladı.

West Ham teknik direktörü Slaven Bilic de, "Ofsayt olmadan futbolun nasıl oynanabileceğini, hayal bile edemiyorum." açıklamasında bulundu.

Tottenham Menajeri Pochettino ise ," Van Basten'in görevi gereği değişiklik önerileri getirmesi anlaşılabilir. Ancak sadece fikir üretmek adına futbolun temel kuralları ile oynamak hiç doğru değil."

şeklinde konuştu.

Taraftarlardan ret kararı

İngiltere’de gerçekleştirilen araştırmada, taraftarlar da Arsene Wenger gibi düşündüklerini ortaya koymuş oldu.

Futbolun beşiğinde yapılan ankette taraftarlara ‘Marco van Basten’in planlarını nasıl buluyorsunuz?’ sorusu soruldu. Soruyu yanıtlayan taraftarlardan yüzde 65’i ‘delilik’ olarak nitelendirirken, yüzde 20’si ‘denemekte sakınca yok’ dedi. Yüzde 15’lik bir kesim ise ‘dahice’ cevabını verdi.

Editör: TE Bilişim