Fotospor olarak; karar ilk alındığı anda ulaştığımız UEFA Medya Masası, "Çıkan karar hakkında bilgimiz yok" yorumu yaptı. Bir saat sonra aradığımızda ise "Henüz konuyla ilgili bilgi ekranımıza düşmedi" oldu. 
Üçüncü sefer aradığımızda ise biz "Resmi açıklama beklemiyoruz, bazı sorularımız olacak" dedik. "Sorularınızı bize mail atın daha sonra biz size döneriz" cevabı aldık. 
Cevap alamayınca, bir saat sonra yeniden aradık ve bugün için (dün) konuyla ilgili sorulara cevap vermeyeceğiz cevabını aldık. Bugün ise ilk işimize yenide UEFA'dan bilgi almak oldu. Fakat strateji değiştirip, Türkiye'den arıyoruz ama bu konuyla ilgili değil başka sorularımız var diyerek konuya girdik. 

İşte aldığımız cevaplar: 
* UEFA Disiplin Komitesi'nin acil toplanma kararı aldığı doğru değildir. Ama bu hafta içinde rutin toplantıları takvimde yer alıyor. Bu toplantıda tabii ki Türk lokal mahkemesinin verdiği karar da değerlendirilecektir. 
* Evet size daha önce açıklama yapan arkadaşımın dediği gibi, "TFF'ye gönderilen tebligat (Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligine katılması ile ilgili belge) rutin bir işlemdir". Fenerbahçe için geçen sezon da bu tebligat gitmişti. Ama sonra TFF, Fenerbahçe'nin adını çekmişti. 
* Disiplin Kurulu'nun vereceği kararlar UEFA'nın alacağı karar için bağlayıcı olur. Tebligatın gönderilmesi UEFA'nın bir karara vardığı veya varmadığı anlamına gelmemektedir. 
* Şahsi fikrimi söylemek için burada görevlendirilmedim. Ben sadece ekranımda sizin sorduğunuz soruların cevaplarını araştırıp, size cevap verebilirim. 
* Evet lokal mahkemenin verdiği kararlar UEFA Disiplin Kurulunun verdiği kararlar üzerinde etkili olacaktır. Bu yolla Türkiye'deki lokal mahkemenin verdiği karar, Disiplin Komitesi toplantısında görüşülecektir. 
* Evet! Herhangi bir takım maça çıkmadan önce, hatta maça çıksa bile UEFA tarafından cezalandırılıp turnuva dışında bırakılabilir. 
* Evet, Fenerbahçe bu sezonda da bize "temiz belgesi" göndermiştir. Avrupa Kupaları'nda yer almaya hak kazanan her takım, bu belgeyi göndermek zorundadır. Geçen sezon gönderdiği "temiz belgesi" şu anda onlar için olumsuz bir değer taşıyıp taşımadığına, UEFA Disiplin Komitesi karar verecek. 
* Bir takım UEFA'nın düzenlediği turnuvalarda şike işlemi yapar veya yapmaya kalkarsa, 8 yıl içinde 5, kendi lokal organizasyonu içinde yaparsa 5 yıl içinde 3 kez UEFA'nın düzenlediği organizasyonlara katılamaz. 
* UEFA, Türk Futbol Federasyonu'nun kararlarına karışamaz. Sizin dediğiniz kurulun (Tahkim Kurulu) kararını yeniden gözden geçirmesini isteyemez. Ama TFF, lokal mahkemenin aldığı bu karar üzerinde gerekli düzenlemeye gidip, verdiği kararları yeniden incelemeye alabilir. 
* Lokal mahkemenin ceza verdiği hiçbir şahıs, UEFA'nın düzenlediği bir organizasyonda sahaya giremez. Şikeden ceza alan futbolcuların ve yöneticilerin futbolla ilişkisi TFF tarafından kesilmelidir. 
* Evet buna çevirmenler de dahildir. 
* TFF bunu yapmazsa (Futbol karakterlerini futboldan men etmezse) UEFA değil ama FIFA'nın bunu yapma yetkisi var. 
* "Aziz Yıldırım, Şampiyonlar Ligi maçında Başkan olarak tribündeki yerini alabilir mi?" diye bana sormayın. Ben gerekli açıklamayı yaptım. 
* Sorularınızda benim yorum yapmamı bekliyorsunuz. Benim işim dışında bana sorumluluk yüklüyorsunuz. Yorum istemediğiniz soruları yanıtlarım ama bu şekilde yorum istediğiniz sürece size yardımcı olamam. 
Hem fırça yedik hem de sorularımıza cevaplar aldık. Bundan sonraki yorumlar siz okurlarımızın. 

KAYNAK: Fotospor
Editör: TE Bilişim