Trabzon'da 11 yıl önce bir amatör kulüp olarak mücadele etmeye başlayan ve yükseldiği Kadınlar Futbol 1. Ligi'nde 7 yıldır yer alan Trabzon İdmanocağı, sporun yanında eğitime verdiği öncelikle dikkati çekiyor.

Doktora yapmış bir iktisatçının kulüp başkanı, beden eğitimi öğretmenlerinin futbol şube sorumlusu ve antrenör olduğu Trabzon İdmanocağı'nda, oyuncular da öğretmenlik başta olmak üzere tıp ve mimarlık bölümü mezunu ve öğrencilerden oluşuyor.

Kadın futbolunda kısa zamanda başarılara imza atan ve göz dolduran Trabzon İdmanocağı, eğitim ve sporu aynı anda yürüterek Türkiye'de bu anlamda örnek olmaya çalışıyor.

Antrenör Çavdar: "Eğitim seviyesi yüksek bir kulüp olduk"

Trabzon İdmanocağı'nın antrenörü Gürkan Çavdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, takımın yaklaşık 8 yıldır başında bulunduğunu, gerek oyuncularla gerekse teknik heyetle bir aile olduklarını söyledi.

Takım olarak başarılara imza attıklarını dile getiren Çavdar, Trabzon'da kadın futbolunun ayrı bir yeri olduğunu ve bu durumun her geçen gün daha iyiye gittiğini ifade etti.

Çavdar, Trabzon İdmanocağı'nın özel bir takım olduğunu vurgulayarak, "Biz 7 yıl önce planlamaya giderken basamak basamak adımlarımızı sağlam atıp bir sonraki adıma öyle hazırlandık. Kadınlar Futbol 1. Ligi'ne çıktıktan iki yıl sonra bu işin artık eğitimle ilerlemesini planladık ve öğrencilerimizin çoğunun, öğrenciliklerinde başarılı olması için elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Ondan sonra da biz gerçekten eğitim seviyesi yüksek bir kulüp olduk." diye konuştu.

Eğitimin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu işaret eden Çavdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baştan aşağı alırsak, kulüp başkanımız Mehmet Öz, doktora yapmış bir iktisatçı. Futbol şube sorumlumuz Hasan Şahinkaya, ben ve benim yardımcım beden eğitimi öğretmeniyiz. Ben de sporun eğitimle paralel yürümesi kapsamında yıllar sonra yüksek lisansa başladım. Bunun dışında sporcularımızdan ikisi şu an beden eğitimi öğretmenliği yapıyor. Oyuncularımızdan 1'i atanacak, 8 atama bekleyen var. Yaklaşık 8-9'da üniversitede okuyan sporcumuz var. Takımda boşta olan oyuncumuz yok."

"Türkiye'de rol model oluşturmasını istiyoruz"

Çavdar, takımda öğretmenlik dışında tıp ve mimarlık bölümü öğrencilerinin de olduğuna dikkati çekerek, "Biz bu bağlamda veli, okul ve kulüp olarak bir üçgen oluşturduk. Örnek verecek olursak, oyuncularımızdan Bakiye Ecem Altınbaş, İngilizce tıp bölümünü kazandı. En büyük destekçimiz de babası oldu. Bu üçgen kapsamında tıp fakültesi okuyan bir oyuncumuz var. Mimarlık okuyan bir oyuncumuz da var. Bunun Türkiye'de rol model oluşturmasını istiyoruz ve oluşturacağına da inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bundan sonraki süreçte de sporun yanında eğitime öncelik vereceklerini anlatan Çavdar, "Bu işin eğitimle beraber aynı süreçte yer alması için elimizden geleni yapmaya karar verdik ve bunda da başarılı olduk. Bu bağlamda, Türkiye'nin sayılı kadın futbolu ekiplerinden biriyiz ve lokomotifiyiz. İyi örnekler teşkil ediyor ve iyi eleştiriler alıyoruz. Bu konuda mutluyuz." ifadelerini kullandı.

"Hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum"

Çavdar, ilk başta kız çocuklarına futbolu sevdirmek için yola çıktıklarını belirterek, "Gördük ki çoğu futbolu çok seviyor ancak kendilerini ifade edecek alanlar bulamıyor. Biz onlara bu alanları oluşturma noktasında liderlik yaptık, yön gösterdik ve başarılı olduklarını gördük. Hedefimize de ulaştığımızı düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Geçen yıl şampiyonluğu ellerinde olmayan nedenlerle kaybettiklerini ifade eden Çavdar, "Bu yıl bunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla Trabzon adı geçtiğinde liderlik ve birincilik adı geçer. Bizim her yıl olduğu gibi bu yıl da hedefimiz şampiyonluk. Şehrin özlemiş olduğu şampiyonluğu Trabzon'a getirip taraftarlarımızın yüzünü güldürmek istiyoruz." şeklinde görüş belirtti.