2009'da UEFA Hakem Konvansiyonu üyeliğine kabul edilen ve o günden bu yana bu konvansiyona göre düzenlemelerini yapan TFF'nin, MHK başkanlığına hakem kökenli olmayan Zekeriya Alp'i atamasının UEFA'nın "Hakem Komitesi oluşumu" kriterlerine aykırı olduğu ortaya çıktı.

Hakemler ve gözlemciler konusundaki tüm yapılanmasını üyeliğinin kabul edildiği ekim 2009'dan bu yana UEFA Hakem Konvansiyonu ana statüsüne göre gerçekleştiren TFF'nin bu statüde "Kurul üyeleri hakem uzmanlarından oluşmalı" şartı aramasına rağmen "sivil" bir MHK başkanı ataması federasyonu da ciddi bir tehlike ile karşı karşıya bırakmış oldu.

TFF, bu üyeliğin ardından UEFA'nın isteği üzerine statüsüne aykırı Retrobet olduğu gerekçesiyle başında Kemal Dinçer'in yani sivil bir ismin olduğu Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu'nun lav etmek zorunda kalmıştı. Dönemin futbol federasyonu da temsilcileri ayrı bir kurul haline getirerek gözlemcileri MHK çatısı altına almıştı.

Gözlemci ve hakem komiteleri konusunda öncelikli ve sık sık tekrarladığı şartı "hakem uzmanı" olan UEFA'nın TFF'nin bu sivil başkan atamasından sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.

İŞTE O MADDE

Kaynak: Sporx