Özak, Türkiye Futbol Federasyonu’nun ”futbolu iyi yönetemediğini” ifade ederek, futbolu yönetenlerin siyasete, ’ne olursun gel beni yönet, ben yönetemiyorum” dediğini söyledi.

60. Hükümet’te Devlet Bakanlığı yapan Özak, futboldaki son gelişmeler ile Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor arasında oynanan ”Süper Final” müsabakalarını değerlendiren Özak, ”Bu sistem (süper final) iyi bir sistem değil. Şike soruşturmasıyla başlayan, futbolumuzdaki tsunami nedeniyle çabuk alınan bir karar. Tüm otoriteler, teknik adamlar, yayıncı kuruluş, giderek bu işin yanlış olduğunu söylüyor” diye konuştu.

Futbolda, 3 Temmuz 2011’de şike ve teşvik soruşturmasının başladığını ve şu anda mahkeme aşamasında olduğunu ifade eden Özak, şöyle konuştu: ”UEFA, işin başında gelip karar veriyor; "Fenerbahçe gidemez, Trabzonspor gider" Bunun dışında iddianameler, tapeler var; suçlamalar mahkemeler, tutuklamalar...

Bu, bugüne kadar Türk futbolunda olmayan bir görüntü. Bunun sebebi de şu: Bugüne kadar Türk futbolunda şike ve teşvike hukuken adli bir ceza yoktu. Buna ilişkin tasarı Meclis’te tartışılarak Nisan’da geçti. Nisan’dan sonra bu yasa ve yasa dışında kalan suçlamalarla ilgili mahkeme süreci başladı. Bu süreç, bugüne kadar kimsenin cesaret edemediği bir şeydi.

Temiz futbol ve spor adına böyle bir uygulama yapıldı. Bu, tabi şaşkınlık ve panik yarattı. Birtakım itirazlar oldu, hukuk süreci ve yorumlar başladı" diye konuştu.

Özak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Federasyon Başkanı geldi, süreci yönetmeye çalıştı, iyi niyetliydi ama sonunda istifa etmek zorunda kaldı. O ayrıldıktan sonra PFDK Başkanı ve yönetimi ile Tahkim Başkanı ve yönetimi değişti. Tek, Etik Kurulu kaldı. Bu arada UEFA geldi, müdahalesini yaptı. Biz UEFA’ya ve FIFA’ya bağlıyız.

O halde evrensel sporun hukuksal kuralları ki diğer hukuk kurallarına uymuyor, anında karar vermek lazım. O, geçerli olmasını istedi, biz maalesef geciktirdik. Gelen yeni federasyon da kendine göre bir şeyler düşünüyor, güneşi balçıkla sıvamaya çalışıyor ama doğru değil.”

”Belki o günkü duruma göre doğruydu ama...”

Faruk Özak, Futbol Federasyonu’nun ”süper final” uygulaması getirdiğini ifade ederek, ”Belki o günkü duruma göre doğruydu, takvime sığdırmak açısından bunu yaptılar ama doğru bir karar değil. Bize hiç faydası yok, kalite de düşecek. Görüyorsunuz kalite düştükçe şiddet artıyor. Maalesef Türk futbolu iyi yönetilmiyor” dedi.

Futbolu özerk yaptıklarını, en son denetim ve gözetimi de Futbol Federasyonu’na verdiklerini kaydeden Özak, ”UEFA’nın isteğiyle... Şenez bey bu konuda çok ısrar etti. Verdik, ne oldu? Yönetemiyorlar. Geliyorlar Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanımıza, ’siz bu işi yönetin’ diyorlar. Bu futboldaki acziyettir. Cesaretle karar almak lazım. Çünkü bu kirliliğin Türk futbolundan ve sporundan kalkması lazım” sözlerini sarfetti.

Özak, şu anda özerkliğin, futbolu yönetenler ve Futbol Federasyonu Genel Kurulu tarafından ihlal edildiğini idia ederek, şunları kaydetti: ”Futbolumuz yönetilememektedir, futbolumuzda bir irade koyulamamaktadır; maalesef gün geçirmek için... Siyaset futbolun emrinde olmalı ama futbolu yönetmemeli. Futbolu yönetenler diyor ki, ’ne olursun gel beni yönet, ben yönetemiyorum.’ Sayın Başbakanımızı ve Sayın Bakanımızı işin içine çekmeye çalışıyorlar. Biz futbola hizmet edelim ama yönetimi konusunda değil. Tesisler yapalım, vergi yasaları getirelim, mali yapılarını düzeltmek açısından destek verelim.”