Şike davasında Aziz Yıldırım’ın da aralarında olduğu 36 sanık hakkında beraat kararı veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararda sanık Aziz Yıldırım’ın örgüt kurmakla suçlandığı hatırlatıldı.

'Aziz Yıldırım’ın ağırlığı olması doğal'

Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe ile özdeşleşmiş bir kişi olduğunu belirten mahkeme, örgüt üyeliği ile suçlanan diğer kişilerin de kulüp yöneticisi olduğunu belirtti. Kulüp başkanının diğer üyeler üzerinde bir ağırlığının olması ve onlara söz geçirmesinin normal olduğunu kaydeden mahkeme, diğer kulüplerde de aynı şekilde olduğunu ifade etti. Yıldırım ve diğer sanıkların zaten mevcut düzenli işleyen, yasa gereği kurulan bir kulüp yönetiminde olduğu anlatıldı. Aralarında bir hiyerarşi bulunması gerektiği belirtilen kararda, bu nedenle suç örgütü olarak düşünülemeyeceği ifade edildi.

'Dinlemeler yasadan önce yapılmış'

Şike ve teşvik suçlaması yönünden, bu eylemlerin 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanundan önce suç olarak düzenlenmediği belirtildi. Kararda, “Bu yasadan önce suç oluşmadığından ve sanıklar hakkında başlatılan ve yürütülen teşvik pirimi ve şike suçunun CMK 135. maddesinde sayılan katalog suçlardan da olmadığı, bu tarihten önce bir kısım sanıklar hakkında nitelikli dolandırıcılık suçunu düzenleyen TCK'nın 158. maddesinden kamu davasının açıldığı ve sonuçlandırıldığı, şike ve teşvik fiillerinin 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6222 sayılı yasayla düzenlendiği ve suç sayıldığı” ifade edildi.

Mahkeme bu nedenle bu kapsamda yapılan dinlemelerin şike ve teşviği suç sayan düzenlemeden önce yapıldığı için delil olarak yargılamada kullanılamayacağını kaydetti.

'Yeterli ve kesin delil yok'

Kararda, “Bu nedenle şike nedeniyle yargılanmakta olan Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının şike ve teşvik primi verme suçundan cezalandırılmasını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından beraatlerine karar verilmiştir” denildi.

Örgüt kurmakla suçlanan sanık Olgun Peker’in Giresunspor kulübüne yapılan eylemleri azmettirdiğinin iddia edildiği gerekçeli kararda anlatıldı. Örgüt üyeleri ile Olgun Peker'in ayrı yerlerde yaşadıkları, herhangi bir toplantı ve bir araya geldiklerini gösterir belge ve bilgi bulunmadığı ifade edildi.

Peker’in örgüt üyesi olduğu belirtilen kişilerle arasında ilişki olmadığı, bu şahıslar üzerinde bir tahakkümü, emir ve talimat yetkisine sahip biri olarak görülmediğinin anlaşıldığı kaydedildi.

Diğer sanıklar yönünden de şike ve teşviğin sonradan suç sayılması, dinlemeler de usûle uygun yapılmadığı gerekçesiyle delil sayılamayacağı için beraat verildiği anlatıldı.

Kaynak: Al Jazeera / Selahattin Günday