Aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da sanık olarak yargılandığı şike davasında gözler gerekçeli kararın ne zaman tamamlanacağına çevrildi.

2 Temmuz günü davayla ilgili kararı veren İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı vermesinin ardından geçen süre içerisinde gerekçeli kararı yazmaya başladı.
Yargılamayı rekor kırarak bir yılda tamamlayan mahkeme, gerekçeli kararı da yazarken rekor kırdı... Önümüzdeki hafta içerisinde tamamlanıp sanıklara tebliğ edilmesi beklenen şike davasının gerekçeli kararının yaklaşık 700 sayfa olacağı öğrenildi.

Davanın iddianamesi 401 sayfadan oluşuyor. Dellerin tüm sanıklar açısından tek tek değerlendirilmesi ve telefon tapelerinin de gerekçeye eklenmesi nedeniyle gerekçeli kararın iddianameden uzun olduğu belirtildi.

700 sayfalık gerekçeli kararda, şikenin sahaya yansımasına değil, şike suçunun unsurlarının oluşup oluşmadığına ve şike anlaşması yapılıp yapılmadığına ilişkin deliller değerlendirildi.

Gerekçeli kararda, şike yapıldığına dair gösterilen en büyük delil, Sivasspor-Fenerbahçe maçı oldu. Maçın bitmesine yarım saat kala Alaattin Yıldırım'ın futbolcuların yanında oturduğu ve Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu'nun Yıldırım'ı arayarak "bol şut" dediğine dikkat çekilerek "Bu maç sonrası 4 golün atıldığı ve gollerin 3'ünün şutla olduğu tesbit edilmiştir" denildi. Ekşioğlu'nun taktiği ile maçın şut atarak kazanılmasının nedeninin şike olduğu vurgulandı.

Tüm maçların incelendiği gerekçeli kararda, şike yasasından önce oynanan maçlar suç kapsamında değerlendirilmezken, örgütün varlığına yönelik inceleme kapsamına alındı.

Telefon tapeleriyle sanıkların duruşmada verdiği ifadeler arasındaki çelişkilerin de ard arda sıralandığı gerekçeli kararda, örgüt üyesi oldukları iddia edilen sanıkların "Belirli bir suç için değil, belirli olmayan suçlardan ötürü de bir araya gelebilecekleri" vurgulandı.

Gerekçeli karar ilk olarak 93 sanığa ve cumhuriyet savcısına tebliğ edilecek. Ardından, sanık avukatları karara itiraz edeceklerse temyiz için süre tutum dilekçesi verecek. Gerekçeli karara yapılacak itirazların tamamlanmasının ardından dosya temyiz incelemesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilecek. nihai kararı yargıtay verecek.