PTT 1. Lig play-off final maçında Samsunspor ile Antalyaspor karşı karşıya geldi. İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan mücadelede 90 dakika 1-1, 120 dakika ise 2-2 beraberlikle sona erdi. Penaltı atışlarında Samsunspor'a 4-1'lik üstünlük sağlayan Antalyaspor, toplamda 6-3'lük skorla maçı kazanarak Spor Toto Süper Lig'e yükselen 3. ve son takım oldu. PTT 1. Lig'den Süper Lig'e çıkan ilk iki takım normal sezonda Kayserispor ve Osmanlıspor olmuştu.

İLK YARI

14. dakikada sol kanattan Sezer Badur'un pasında ceza alanında topla buluşan Gökhan Karadeniz, dönerek meşin yuvarlağa yerden sert vurdu. Samsunspor'da kademeye giren Ahmet Burak Solakel'in son anda ayak koyduğu top yandan kornere çıktı.

23. dakikada sol taraftan topla ceza alanına giren Mustafa Sevgi'nin çaprazdan topa yerden sert vuruşunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti.

29. dakikada Antalyaspor, Diarra'nın golüyle öne geçti. Ceza alanı dışından sol çaprazdan Erman Kılıç'ın topa yerden vuruşunda, altıpas önünde Diarra meşin yuvarlağa ayak koydu. Top filelerle buluştu: 0-1

33. dakikada Antalyaspor defansının arkasına sarkan ve ceza alanında topla buluşan Mbilla, altıpasın önünde sol çaprazdan topa yerden sert vurdu. Meşin yuvarlak kaleci Fornezzi'den döndü.

36. dakikada sağ taraftan Murat Akyüz'ün ceza alanına ortasında arka direkte Musa Aydın, uygun durumda topa kafayı vurdu. Meşin yuvarlak üstten auta gitti.

Kalan sürede sonuç değişmedi ve karşılaşmanın ilk yarısı, Antalyaspor'un 1-0'lık üstünlüğüyle tamamlandı.

İKİNCİ YARI

47. dakikada Samsunspor'da Murat Akyüz'ün uzaklaştırmak istediği top, Diarra'nın önünde kaldı. Bu futbolcunun topa yerden vuruşunda, meşin yuvarlak Ahmet Burak Solakel'den döndü.

48. dakikada Erman Kılıç'ın pasında ceza alanında topla buluşan Gökhan Karadeniz, sol çaprazdan topa sert vurdu. Kaleci Soner topu tokatlayarak uzaklaştırdı.

72. dakikada Samsunspor, Mbilla'nın golüyle skora dengeyi getirdi. Bu dakikada Samsunspor'un ani gelişen atağında, topla hareketlenen Ofoedu, yerden bir pasla Mbilla'yı gördü. Topla ceza alanına giren Mbilla'nın sağ çaprazdan topa yerden vuruşunda, meşin yuvarlak sol köşeden filelerle buluştu: 1-1

75. dakikada Recep Niyaz'ın pasında topu kontrol eden Ahmet Burak Solakel, ceza alanı dışından sol çaprazdan topa yerden sert vurdu. Kaleci Fornezzi iki hamlede topu kontrol etti.

78. dakikada Antalyaspor sahada 10 kişi kaldı. Antalyaspor yarı alanının ortalarında, sağ kanattaki bir pozisyon sırasında Sezer Badur, Taha'ya yaptığı faullü hareketin ardından maçın hakemi Halis Özkahya tarafından direkt kırmızı kartla oyun dışına gönderildi.

90. dakikada Samsunspor da sahada 10 kişi kaldı. Yarı alana yakın bir bölgede, sağ kanattaki bir pozisyonda Emrah'ı faullü hareketle durduran Taha, ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışında kaldı.

Karşılaşmanın normal süresi 1-1'lik eşitlikle tamamlanırken, maç uzatmaya gitti.

UZATMALAR

92. dakikada Recep Niyaz'ın pasında ceza alanında topla buluşan Mbilla, sağ çaprazdan topa sert vurdu. Meşin yuvarlak kaleci Fornezzi'de kaldı.

99. dakikada Samsunspor'un sol taraftan kazandığı köşe vuruşunda Recep Niyaz topu ceza alanına ortaladı. Altıpas üzerinde iyi yükselen Mbilla'nın topa kafa vuruşunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

101. dakikada Antalyaspor, Oğuz Mataracı'nın golüyle yeniden öne geçti. Bu dakikada Sakıb'ın pasında topu kontrol eden Oğuz Mataracı, ceza yayının gerisinden topa çok sert vurdu. Meşin yuvarlak kaleci Soner'in sağından filelerle buluştu: 1-2

105. dakikada Recep Niyaz'la verkaça giren ve ceza alanında topla buluşan Eren Tozlu, sağ çaprazdan topa çok sert vurdu. Meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti.

107. dakikada Samsunspor, Mbilla'nın golüyle ikinci kez skora dengeyi getirdi. Bu dakikada sağ taraftan kazanılan serbest vuruşta Recep Niyaz ceza alanına ortasını yaptı. Altıpasın önündeki Eren Tozlu'nun topa kafa vuruşunda, meşin yuvarlak kaleci Fornezzi'den döndü. Dönen topa altıpas üzerinde kayarak ayak koyan Mbilla, meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu: 2-2

116. dakikada Recep Niyaz'ın pasında topu kontrol eden Mbilla, ceza alanı dışından sol çaprazdan topa çok sert vurdu. Meşin yuvarlak kaleci Fornezzi'de kaldı.

120. dakikada Samsunspor sahada 9 kişi kaldı. Yarı alana yakın bir bölgedeki hava topu mücadelesinde Mbilla, Can Arat'a yaptığı faullü hareket sonrası maçın hakemi tarafından ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışına gönderildi.

Karşılaşmanın uzatma bölümleri 2-2'lik eşitlikle tamamlanırken, maç penaltılara gitti.

PENALTILAR

1. Penaltılar: Antalyaspor'da Lokman Gör attı, Samsunspor'da Recep Niyaz kaçırdı: 1-0
2. Penaltılar: Antalyaspor'da Adem Alkaşi attı, Samsunspor'da Sezer Özmen kaçırdı: 2-0
3. Penaltılar: Antalyaspor'da Emrah Başsan attı, Samsunspor'da Murat Akyüz de attı: 3-1
4. Penaltılar: Antalyaspor'da Ömer Kandemir attı ve maç bitti: 4-1

SAMSUNSPOR: 2 - ANTALYASPOR: 2 (1-4)

Stat: İstanbul Başakşehir Fatih Terim
Hakemler: Halis Özkahya, Mehmet Cem Satman, Kemal Yılmaz

Samsunspor: Soner Şahin, Murat Akyüz, Ayhan Tuna Üzümcü, Sezer Özmen, Ahmet Burak Solakel, Musa Aydın (Dk. 60 Recep Niyaz), Hasan Kılıç (Dk. 109 Zafer Özden), Taha Yalçıner, Mustafa Sevgi (Dk. 52 Eren Tozlu), Mbilla, Ofoedu
Teknik Direktör: Erhan Altın

Antalyaspor: Fornezzi, Ömer Kandemir, Osman Çelik, Can Arat, Sakıb Aytaç, Emrah Başsan, Lokman Gör, Sezer Badur, Erman Kılıç (Dk. 105 Adem Alkaşi), Gökhan Karadeniz (Dk. 63 Oğuz Mataracı), Diarra (Dk. 115 Ahmet Aras)
Teknik Direktör: Yusuf Şimşek

Goller: Dk. 72 ve 107 Mbilla Etame (Samsunspor); Dk. 29 Lamine Diarra, Dk. 101 Oğuz Mataracı (Antalyaspor)
Kırmızı Kartlar: Dk. 90 Taha Yalçıner, Dk. 120 Mbilla Etame (Samsunspor); Dk. 78 Sezer Badur (Antalyaspor)
Sarı Kartlar: Dk. 64 Murat Akyüz, Dk. 104 Recep Niyaz, Dk. 115 Zafer Özden (Samsunspor); Dk. 18 Ömer Kandemir, Dk. 24 Gökhan Karadeniz, Dk. 90+1 Oğuz Mataracı, Dk. 104 Osman Çelik, Dk. 118 Can Arat (Antalyaspor)

FİNAL MAÇINDAN NOTLAR

Spor Toto Süper Lig'e çıkacak son takımın belirleneceği PTT 1. Lig play-off finalinde Samsunspor ile Antalyaspor, İstanbul'da karşı karşıya geldi. Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda yapılan karşılaşmada Samsunspor taraftarları için batı ve kuzey tribünleri, Antalyaspor taraftarları için de doğu ve güney tribünleri ayrıldı.

Karadeniz ekibinin taraftarları kendileri için ayrılan tribünleri doldururken, Antalyaspor için ayrılan tribünlerin büyük bölümü boş kaldı. Emniyet güçleri, iki takım taraftarının karşı karşıya gelmemesi için stat ve çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Bu arada karşılaşma başlamadan önce taraftarlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Kuzey tribününde bulunan Samsunsporlu taraftarlar ile doğu tribününde yer alan Antalyasporlu taraftarlar birbirlerine yabancı madde attı. Karşılaşmayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da statta izledi.

Süper Lig'e son bilet Antalyaspor'un

PTT 1. Lig play-off finalinde normal süresi 1-1, uzatma bölümü 2-2 berabere biten maçta Samsunspor'a penaltı atışları sonucunda 4-1 üstünlük sağlayan Antalyaspor, Spor Toto Süper Lig'e yükselen son takım oldu. Ligde normal sezonu 5. sırada tamamlayan ve play-off yarı finalinde Adana Demirspor'u eleyen Antalyaspor, sezonu 6. sırada bitiren ve yarı finalde Albimo Alanyaspor'u saf dışı bırakan Samsunspor ile Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın 29. dakikasında Diarra'nın attığı golle rakibi karşısında ilk yarıyı 1-0 önde tamamlayan Akdeniz ekibi, 72. dakikada Mbilla'nın golüne engel olamadı ve maçın normal süresi 1-1 berabere tamamlandı.

Antalyaspor, uzatma bölümünde 101. dakikada Oğuz Mataracı'nın attığı golle yeniden öne geçerken, Samsunspor rakibine 107. dakikada tekrar Mbilla ile karşılık verdi. Kalan sürede başka gol olmadı ve uzatma bölümü de 2-2 berabere tamamlanan maçta penaltı atışlarına geçildi. Penaltılarda Antalyasporlu futbolcular Lokman Gör, Adem Alkaşi, Emrah Başsan ve Ömer Kandemir, kullandıkları atışları gole çevirdi. Samsunspor'da ise Recep Niyaz ve Sezer Özmen ilk iki atışta isabet sağlayamazken, sadece Murat Akyüz topu ağlarla buluşturdu. Bu sonuçla rakibine 4-1 üstünlük sağlayan Antalyaspor, play-off'u şampiyon olarak tamamlayarak, Kayserispor ve Osmanlıspor'un ardından Süper Lig'e yükselen üçüncü ve son takım oldu. Akdeniz ekibi, bir sezon aranın ardından tekrar Spor Toto Süper Lig'de mücadele etme hakkı kazandı.

Maç sonrası büyük sevinç

Karşılaşmada Ömer Kandemir'in penaltı golünden sonra Antalyaspor futbolcuları ve teknik heyetinde büyük sevinç yaşandı. Futbolcular ve teknik heyet sahada birbirlerine sarılarak, Süper Lig'e çıkmalarını kutladı. Futbolcular, sevinç gösterileri sırasında teknik direktörleri Yusuf Şimşek'i da havaya attı. Akdeniz ekibinin futbolcuları, daha sonra taraftarlarının bulunduğu tribünlere giderek, birlikte tezahüratlar yaptı. Samsunsporlu futbolcular ise maçın ardından büyük üzüntü yaşadı.

Kupalarını aldılar

Antalyasporlu futbolcular maçın ardından düzenlenen törende play-off şampiyonluk kupası ve madalyalarını aldı. Türkiye Futbol Federasyonu 2. Başkan Vekili Arif Koşar, futbolcu ve teknik heyete madalyalarını sundu. Daha sonra takım kaptanı Lamine Diarra'ya play-off şampiyonluk kupasını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Arif Koşar birlikte verdi. Akdeniz ekibinin futbolcuları, saha içinde kupayla fotoğraf çektirdi.

"Maçın adamı" Mbilla

Karşılaşmada maçın adamı olarak Samsunsporlu futbolcu Mbilla seçildi. Müsabakada takımının iki golünü kaydeden Mbilla, basın mensupları arasında yapılan oylamada "maçın adamı" olarak gösterildi.

Antalyaspor 6. kez Süper Lig'e çıktı

Antalyaspor, tarihinde 6. kez Süper Lig'e yükseldi. Akdeniz temsilcisi, 1981-1982, 1985-1986, 2005-2006 ve 2007-2008 sezonlarında doğrudan Süper Lig'e çıkarken, 1993-1994 sezonunda ise play-off finalinde İstanbulspor'u 3-2 yenerek Süper Lig vizesi aldı.

Samsunspor, üst üste 2. kez play-off finalini kaybetti

Penaltı atışları sonucunda karşılaşmadan mağlup ayrılarak Süper Lig'e çıkma şansını yitiren Samsunspor, üst üste ikinci kez play-off finalini kaybetti. 2011-2012 sezonu sonunda Süper Lig'e veda eden Karadeniz ekibi, geçen sezon PTT 1. Lig play-off finalinde yine İstanbul'da Mersin İdman Yurdu'na 2-0 yenilmişti.

Maçta 3 kırmızı kart çıktı

Karşılaşmada Samsunspor'dan 2, Antalyaspor'dan 1 futbolcu kırmızı kart gördü. Maçın 79. dakikasında Antalyaspor'dan Sezer Badur, Taha Yalçıner'e yaptığı sert müdahale nedeniyle direkt kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Taha Yalçıner ise 90. dakikada Emrah Başsan'a yaptığı faul sonrası ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edildi. Karşılaşmada uzatma bölümünün son dakikasında ise Samsunsporlu Mbilla da ikinci sarıdan kırmızı kart gördü. Maçta ayrıca Antalyaspor'dan 5, Samsunspor'dan da 3 futbolcuya sarı kart gösterildi.

Yusuf Şimşek tribüne gönderildi

Karşılaşmanın 81. dakikasında Antalyaspor Teknik Direktörü Yusuf Şimşek, hakem Halis Özkahya tarafından tribüne gönderildi. Antalyasporlu futbolcu Sezer Badur'un doğrudan kırmızı kart gördüğü pozisyonun ardından yoğun şekilde itirazda bulunan Şimşek, Özkahya'nın kararıyla tribüne çıkarak, maçın kalan bölümünü buradan takip etti.

Samsunspor'da Süper Lig hüsranı

PTT 1. Lig play-off finalinde Antalyaspor'a penaltı atışları sonucunda yenilerek Spor Toto Süper Lig'e çıkamayan Samsunspor'un araflarları maç sonu büyük üzüntü yaşadı. İstanbul Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan final maçını Samsun'daki Cumhuriyet Meydanı'nda dev ekranda izleyen kırmızı-beyazlı taraftarlar, son iki sezonda gelen iki play-off finali yenilgisiyle hayal kırıklığına uğradı.

Maç öncesinde meydana akın eden binlerce taraftar, ellerindeki bayraklar ve meşalelerle takımlarını destekledi. İki kez yenik duruma düşmesine rağmen beraberliği yakalayarak maçı penaltılara götüren Samsunspor, ilk iki penaltıyı gole çeviremeyip, Süper Lig biletini rakibine kaptırdı. Maçın ardından bazı taraflar takımlarını desteklerken, bazıları ise alandaki bariyerleri tekmeleyerek öfkelerini gösterdi.

Antalya'da Süper Lig coşkusu

Antalyaspor'un PTT 1. Lig play-off finalinde Samsunspor'u penaltı atışları sonucu 4-1 yenerek Spor Toto Süper Lig'e yükselmesinin ardından Antalya'da büyük sevinç yaşandı. Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan ekrandan maçı izleyen kırmızı-beyazlı taraftarlar, son penaltı atışının ardından sevinç gösterilerinde bulundu.

Meşaleler yakarak, havai fişekler atan taraftarlar Süper Lig'e yükselmeyi doyasıya kutladı. Ellerinde Antalyaspor bayrakları ve atkıları bulunan çok sayıda Antalyalı, caddelerde otomobilleriyle konvoy oluşturarak takımları lehine tezahüratlarda bulundu.

Editör: TE Bilişim