Korkulan oluyor. Türk futbol kulüplerindeki yanlış hesap UEFA'dan dönüyor. Yıllardır ne UEFA ne de Futbol Federasyonu'nun uyarılarını dikkate alan Türk futbol kulüpleri, birer birer uluslararası arenadan men ediliyor. UEFA'nın bu yıl hangi takımlara lisans vereceği mayısta belli olacak. Toplam borcu 5 milyar liraya yaklaşan Spor Toto Süper Lig'deki 18 takımın tek kurtuluşu ise futbolun yapısını değiştirecek Spor Kulüpleri Yasası olarak görülüyor. 

SÜPER LİG A.Ş.

Avrupa'nın en borçlu 5'inci ligi konumundaki Süper Lig'de kulüplerin kendi imkânlarıyla bu sarmaldan çıkma imkânları yok. 18 kulüp Gençlik ve Spor Bakanlığı, Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakfı'nın ortak çalışmasıyla Süper Lig A.Ş. altında şirketleşmeye hazırlanıyor. Projenin en önemli ayaklarından biri olan Varlık Yapılandırma Şirketi ile kulüpler tüm borçlarını 10 yıl vadeyle yapılandırabilecek. Tüm ticari gelirleri bir arada toplanacak. Böylece kulüplere daha ucuz maliyet ve uzun vadede finansman imkânı yaratılacak. Özel bankalara olan borçların üç devlet bankasına devredilmesi projesi de bu şirket vasıtasıyla gerçekleştirilecek. 

YASA BEKLENİYOR 

1 milyar lirası SGK prim ve vergi alacakları, 3 milyarlık bölümü ise özel banka kredilerinden oluşan borcun yeniden yapılandırılması planı mayısta Meclis'e gelmesi beklenen Spor Kulüpleri Yasası ile düzenlenecek. Daha önce Futbol Federasyonu'nda olan yayın hakları ihalesi artık bu şirket aracılığıyla kulüpler tarafından yapılacak. Üstelik Avrupa'da da pazarlanacak. 2017'deki ihaleden minimum 600 milyon dolarlık gelir bekleniyor. 

GELİR DURUMUNDA TABLO KRİTİK

Galatasaray'ın toplam borcu 1 milyar 703 milyon lirayı aşıyor. Fenerbahçe'de ise borç, 1 milyar 381 milyon liranın üstüne çıkmış durumda. Beşiktaş 1 milyar 157 milyon, Trabzonspor ise 453 milyon liralık borçları yönetmeye çalışıyor. Geçen sezonki toplam gelirlere bakıldığında ise Galatasaray'ın kasasında 437, Fenerbahçe'ninkinde yaklaşık 330, Beşiktaş'ta 236 ve Trabzonspor'da ise 155 milyon lira olduğu görülüyor. 3 yıl önce Beşiktaş, Gaziantepspor ve Bursaspor Avrupa kupalarından birer yıl men cezası almıştı.

Editör: TE Bilişim