Beşiktaş'a UEFA'dan faks yoluyla belgelerin iki sayfası ulaştı. Belge toplam 25 sayfa. Beşiktaş 1 yıl men cezası alırken, Tayfur Havutçu ve Serdar Adalı ile ilgili ek rapor istendi.

Şike soruşturmasıyla ilgili olarak UEFA Disiplin Kurulu’na sevkedilen Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin duruşmalı savunmalarının üzerinden 3-4 gün geçmesine rağmen heyecanlı bekleyişi sürüyor.

UEFA, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile yöneticiler hakkında aldığı kararların yazımını dün akşam tamamladı. Kararlar kulüp ve kişilere tebliğ edikdikten sonra UEFA'nın resmi internet sitesinden kamuoyuna duyurulacak. Ancak meraklı bekleyişe karşın henüz bir bilgilendirme yapılmadı.

Bu kararara göre Beşiktaş'a şikeden dolayı Avrupa Kupalarından 1 yıl men cezası aldı. 

UEFA Disiplin Kurulu; Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun dosyasını ise tekrar müfettişe gönderdi. Müfettiş Palacios'tan yeni bir ek rapor hazırlanması istendi ve kararın son rapordan sonra verileceği belirtildi.

Kararların bildirilmesinin ardından Tayfur Havutçu'nun avukatı Nail Gönenli "Üç sayfa rapor geldi, iki satır karar var. Tayfur Havutçu ve Serdar Adalı için ek rapor istendi. Müfettiş Palacios'tan yeni bir ek rapor hazırlanması istenirken, verilecek kararın son rapordan sonra karara bağlanacak. Bunu çok olumlu karşılamıyoruz. Müvekkillerimizin aklanmasını bekliyorduk." dedi.

Beşiktaş, Tahkim Kurulu'na giderek kararın açıklanmasını talep edecek.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, kararla ilgili tahkime itiraz edeceklerini kaydetti. 

Fenerbahçe'ye 2+1 yıl men cezası verildi.  Ancak UEFA Disiplin Kurulu şahıslara yine ceza vermedi. Şahıslara ise şimdilik ceza verilmezken Beşiktaş kararında olduğu gibi UEFA müfettişleri Fenerbahçeli 5 yönetici için ek rapor hazırlayacak.

Şahıslara ceza verilmemesi ile ilgili olarak yapılan yorumlarda şikeye teşebbüsün sabit olduğu ve bu şahıslarla ilgili verilecek cezaların süresinin netlik kazanması için yeniden bir rapor istendiği şeklinde olduğu kaydediliyor.

NE OLMUŞTU?

Beşiktaş'ın 2 yöneticisiyle (Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu) birlikte, 2011 yılındaki Türkiye Kupası'nda şike yapıldığı iddiasıyla, Fenerbahçe'nin de maç sonuçlarını etkileme faaliyetleri şüphesiyle 5(Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan ve Tamer Yelkovan) yöneticisiyle Disiplin Kurulu'nda sevk edilmişti. Bunun üzerine 20 Haziran günü Beşiktaş, 21 Haziran günü ise Fenerbahçe İsviçre'nin Nyon kentinde yüzyüze UEFA'ya savunmalarını vermişti. 

UEFA "RESMEN" AÇIKLADI

UEFA, Disiplin Kurulu'nun Fenerbahçe ve Beşiktaş ile ilgili verdiği kararı resmi sitesinde yayınladı:

"Beşiktaş, 2013/14 sezonu için UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya uygun görülmemiştir. Ayrıca Fenerbahçe, 2013/14 UEFA Şampiyonlar Ligi sezonu da dahil olmak üzere önümüzdeki 3 yıl UEFA kulüp organizasyonlarından men edilmiştir. Üçüncü sezon yasağı, 5 yıl süreli olarak ertelenmiştir.
Tüm kulüpler UEFA Tahkim Kurulu'na itiraz etme hakları bulunmaktadır. Ayrıca, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta, kişilerle ilgili olarak Disiplin Kurulu, bazı ek bilgilerin alınması ve daha ayrıntılı olarak kişilerin farklı raporları toplanacak ve karar verilecektir"
Editör: TE Bilişim