"Futbol Oyun Kuralları, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB-International Football Association Board) tarafından değiştirildi.

Oyun Kurallarında yapılan değişiklikler IFAB’ın Yıllık Genel toplantısını takip eden 1 Temmuz tarihinden itibaren Konfederasyonlar veya Ulusal Federasyonlar tarafından uygulanıyor.

2012-2013 futbol sezonundan itibaren uygulanmak üzere, Futbol Oyun Kurallarında yapılan son değişiklikler ise şunlardır:

Kural 3 - Oyuncuların Sayısı

Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun hakemin izni olmadan sahaya girmesi durumunda:

“Hakem oyunu durdurur,

Hakem sportmenlik dışı davranışı nedeniyle oyuncuya ihtar verir ve oyun alanını terk etmesini ister,

Eğer hakem oyunu durdurmuşsa rakip takım lehine, oyunun durduğu sırada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.”

2012/2013 Futbol Oyun Kuralları kitabına göre, bu kurala yapılan ilave bir metin ile oyun başında izinsiz oyuna giren oyuncuların cezalandırılmasını önlemiştir. Buna göre:

“Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu oyunun başında listede belirtilen bir oyuncunun yerine hakemin bilgisi olmadan oyun alanına girerse:

Hakem, ismi bildirilen yedek oyuncunun oyuna devam etmesine izin verir,

İsmi bildirilen yedek oyuncuya disiplin cezası verilmez,

Kural dışı davranan takımın izin verilen oyuncu değiştirme sayısında azalma olmaz,

Hakem durumu ilgili kuruluşa rapor eder.”

Kural 4 - Oyuncuların Giysi ve Gereçleri

Zorunlu Giysi ve Gereçler bölümünde tozluklara açıklama getirilmiştir. Buna göre:

“Tozlukların üzerinde bant veya benzeri malzeme kullanılırsa o bandın veya benzeri malzemenin rengi tozluğun o bölümü ile aynı renkte olmalıdır.”

Kural 8 - Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması

Hakem atışında yapılacak ihlaller ve verilecek cezalara yeni bir bölüm eklenmiştir. Buna göre:

“Hakem atışında top doğrudan rakip kaleye vurulursa, kale vuruşu verilir,

Hakem atışında top doğrudan kendi kalesine vurulursa, rakip takım lehine köşe vuruşu verilir.”

Daha önceki oyun kurallarına göre, başlama vuruşunda top yere değdikten sonra direkt bir vuruşla gol yapılabiliyordu. Oyun kurallarına ilk defa eklenen bu madde ile hakem atışı ile doğrudan gol yapılamayacaktır. Hakem atışı artık “endirekt” bir atış olarak değiştirilmiştir. Bilindiği gibi, endirekt serbest vuruşta topun kaleye girmeden önce bir başka oyuncuya dokunması halinde gol olabilir.

Oyun Kurallarının Yorumlanması ve Hakemler için rehber bölümünde de bazı değişiklikler yapılmıştır.

Kural 1 - Oyun Alanı

2011/2012 Futbol Oyun Kuralları Kitabında “Ticari reklamlar oyun alanını çevreleyen çizgilerden en az 1 metre uzakta olacaktır” şeklindeydi.

2012/2013’e göre ticari reklamlarla ilgili metin şu şekilde değiştirilmiştir:

“Zemindeki reklam oyun alanını çevreleyen çizgilerden en az 1 metre uzakta olacaktır.

Dikey yerleştirilen reklam ise en az:

Taç çizgisinden 1 metre
Kale çizgisinden kale ağının derinliği ile aynı uzaklıkta ve
Kale ağlarına 1 metre uzakta olacaktır.”

Kural 4 - Oyuncuların Giysi ve Gereçleri

2011/2012 Futbol Oyun Kuralları Kitabında “Oyuncular ve/veya teknik kadro arasında telsizle iletişim sisteminin kullanılmasına izin verilemez.” şeklinde olan metin

2012/2013 Futbol Oyun Kuralları kitabında “Oyunculara ve/veya teknik kadro arasında elektronik iletişim sistemlerinin kullanımına izin verilemez.” şeklinde değiştirilerek, yalnızca telsizle sınırlandırılmış olan iletişim sistemini, “elektronik iletişim sistemi” olarak değiştirmiştir.

Kural 12 – Fauller ve Fena Hareketler

2011-2012 Futbol Oyun Kurallarına göre, kasıtlı olarak topu elle tuttuğu veya oynadığında sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verilmesi gereken durumlarda: Örneğin bir oyuncunun : “Kasti olarak ve açık şekilde bir rakibin topa sahip olmasını engellemek için topu elle tutarsa” şeklinde olan metin; 2012/2013 Futbol Oyun Kuralları kitabında: “Kasıtlı olarak bir rakibin topa sahip olmasını engellemek için topu elle tutarsa” olarak değiştirilmiştir. “Açık şekilde” ifadesi metinden çıkartılmıştır.