Ortadoğu Fuar Merkezindeki 7. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX) Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla açıldı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ve Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen PENTEX Fuarının açılışına Şimşek’in yanı sıra, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da katıldı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2004 yılında “Fuarlar Şehri Gaziantep” projesinin başlatıldığını ve bugün Gaziantep’in tam anlamıyla fuarlar şehri olduğunu söyledi.

Şimşek, “Fuarlar, ticaretin, imalatın gelişimi ve istihdam açısından çok önemlidir. Bugün burada tekstil ve hazır giyim fuarından bahsediyoruz. Tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Katma değer ve istihdam açısından bakınca net olarak tekstil ve konfeksiyon Türkiye’nin en önemli sektörüdür. Bunun devamı içinde biz gerekenleri yapıyor ve yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Tekstil sektörünün diğer sektörlere göre dünyada marka algısının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Şimşek, son yıllarda tekstil sektörünün markaya da yatırım yaptığını ve zamanla kar marjlarının daha da iyileşeceğine dikkat çekti.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, 7’inci Penye, Tekstil ve Teknolojileri fuarının sadece Gaziantep’e ve bölgeye değil, Türkiye’ye hitap ettiğinin altını çizdi.

Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Tekstil bu ülkenin kuruluşundan itibaren yani 1923’den bu yana en fazla işçi çalıştıran, emekçi çalıştıran ve onlara iş imkanı sağlayan bir sektördür. Bu sektörün ölmeyeceğini ve bu sektörün Türkiye’de çok ilerilere taşıyacağımızın inancı içerisindeyiz. Son zamanlarda ithalat yine sektörümüzün önünde engel. Bu konuda daha önce alınan önlemlerle Türkiye’deki tekstil sektörünün nereden nereye geldiğini geçtiğimiz yıllarda gördük. Bundan 4 yıl önce yine Pentex fuarında tekstil sektöründe ithalatta yaşanılan sıkıntıları dile getirdiğimizde konfeksiyonda koruma önlemleri alındı. O zamanlar konfeksiyon atölyelerimiz kapanırken şu anda konfeksiyonda fason yaptıracak atölye bulamayacak durumdayız. Eskisinden daha güçlü bir şekilde devam ediyoruz”.

Pamuk ve sentetik iplik konusunda 3 yıldır pamuk iplikçilerinin sıkıntı yaşadıklarını anlatan Konukoğlu, bu konuda Ekonomi Bakanlığından destek beklediklerini söyledi.

Dünyanın her tarafında insanların giyinmek zorunda olduğunu anımsatan Konukoğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun her zaman dile getirdiği “Tekstil ölüye de lazım, diriye de” sözüne atıfta bulundu ve Türkiye’nin bu sektörü elinde tutması gerektiğini belirtti.

Konukoğlu, “80 milyonluk nüfusa sahibiz. Teknoloji ilerliyor. Konfeksiyonda robotlarla üretime geçildiği takdirde bu iş elimizden alınabilir. Bunun olmaması için şimdiden altyapımızı sağlamlaştırmamız gerekiyor” uyarısını yaptı.

Geçen yıl Gaziantep’ten penye sektöründe 143 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Konukoğlu, “10 yıl önce Gaziantep’in konfeksiyon ihracatı yoktu. Ortada 0’dan 143 milyon dolara gelen bir başarı var. İnanıyorum ki daha ileriye gideceğiz. Bu fuarlar ve devletimizin destekleri sayesinde tekstil her zaman için dünyada marka olma yolunda hedeflerine ulaşacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkana Fatma Şahin, TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Şahinbey Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Halil Uysal, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Ak Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sami Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, PENKON Başkanı ve Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya tarafından açılışı kurdelesi kesilerek, stantlar dolaşıldı.

Fuar 17 Şubat’a kadar sürecek

PENTEX Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin, yurt dışından, Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’nden 140 katılımcı firma 300 marka ile yer alacak. Fuar, 17 Şubat Cumartesi gününe kadar açık kalacak.
Kaynak: iha