Abhazya Ekoloji Enstitüsü Başkanı Roman Dbar, Türk balıkçıların en çok balık avı yaptığı Abhazya deniz sularında balık avı kotasıyla ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Abhazya Ekoloji Enstitüsü Başkanı Roman Dbar, geçtiğimiz balık avı sezonu başında Abhazya Cumhuriyeti tarafından alınan Türk balıkçıların balık tutma kotası kararı ile ilgili açıklama yaptı. Dbar, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Karadeniz’de balık türlerinin popülasyonu konusunda büyük sorunlar var. Her geçen gün balıklar Karadeniz’de azalıyor. Bundan dolayı geçtiğimiz yıl Eylül ayında balık avı sezonunda önemli bir karar aldık. Deniz sularımızda avlanan Türk balıkçı teknelerinin avlanma kotalarını düşürmüştük. Bunun temel nedeni, deniz sularımızda balık popülasyonunun azalmasıydı. Buna karşı önlem aldık. Biz şuan Abhazya olarak çalışma başlattık. Bahar ayı ile birlikte balıkların yumurtalama dönemi başlıyor. Yakında çalışmalar yapıp balık sezonuna yakın dönemde balık kotasının arttırılıp arttırılmaması yönünde karar alacağız” dedi.

“Karadeniz ülkeleri acilen toplanmalı”

Dbar, Karadeniz’de balık türlerinin ve popülasyonunun düştüğüne işaret ederek, “Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin acilen toplanması gerekir. Bunun en önemli nedeni Karadeniz’de ekolojinin bozulması, denizdeki balık türlerinin ve popülasyonunun azalması. Abhazya Cumhuriyeti olarak biz genel bir çalışma yaptık. Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin endüstriyel ve evsel atıkları Karadeniz’de canlı türlerine zarar veriyor. Diğer taraftan yakın zamanda çok sayıda balık türünün yok olmasından korkuyoruz. Biran önce Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler Rusya, Türkiye, Abhazya, Bulgaristan gibi ülkeler bir araya gelmeli, bu sorunun çözümü yönünde kararlar alınmalı” diye konuştu.
Kaynak: iha