Atılım Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Araştırma ve Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nil Güngör, ’’Laboratuvarın amacı çalışma yapanların kullandıkları yöntemleri doğru kullanarak yaptıkları tezlerin kalitesini arttırıp araştırmanın uygulama kısmını öğrenmesi’’ dedi.

Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Araştırma ve Eğitim Laboratuvarı (SAEL), birçok proje ve programlarla çalışmalarına devam ediyor. Öğrenci, kurum ve kuruluşların istekleri doğrultusunda hizmet veren SAEL, deneyimli hoca kadrosuyla tez çalışmaları, projeler ve programlar kapsamında faaliyetlerini sürdürüyor. SAEL hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nil Güngör, ’’Bu laboratuvar 2010’da bir araştırma laboratuvarı projesi kapsamında üniversitemizin desteğiyle kuruldu. 2013 yılında da eğitim faaliyetlerine başladı. Öncelikle verdiğimiz eğitimler bilgisayar destekli ve uygulama ağırlıklı. Daha çok akademik, sosyal bilimler ve geliştiği bilim alanına hitap eden eğitimler. Buradaki amaç, bu tür yöntemleri kullanan kişilerin bu yöntemleri doğru kullanmaları ve yaptıkları tezlerin kalitesini arttırarak araştırmanın uygulama kısmını öğrenmesi. Farklı sosyal bilimler dallarından gelen kişiler de eğitimleri tanımak amacıyla geliyorlar"diye konuştu.

İstenilen yönteme göre en kaliteli hocaları bulup eğitimleri hazırladıklarını söyleyen Güngör, ’’Hafta sonu eğitimleri bazı kurumlar veya bireysel katılımla gerçekleşiyor. Programın bazen hafta sonuna sığmaması nedeniyle katılan kişiler daha kapsamlı bir şekilde kendi kurumlarında bu eğitimlere devam etmek istediler. Daha sonra bizden birkaç günlük ya da haftalık eğitim paketleri istenildi. Kurumsal olarak çok önemli referanslarımız oldu. Referanslarımızdan biri olan Kalkınma Bakanlığı’na uygulamalı veri analizi, istatistik ve ekonometri yöntemleri içeren en az üç grup eğitim paketi hazırladık. Bu paket tamamen onların kendi isteğine bağlı olarak hazırlandı. Bu eğitimlere ilgi duyan başka kurumlar da oldu. Özellikle İŞKUR’dan gelen istekle etki değerlendirme analiz eğitimimiz oldu. Bu eğitim özel bir program ya da hizmetin etkili olup olmadığını ölçmeye yönelikti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına da eğitimler verdik. Bunların dışında başka eğitimler için de şu an da başvurular alıyoruz, Burada önemli olan nokta, biz istenilen yöntem neyse bu istekler doğrultusunda en kaliteli hocaları bulabiliyoruz ve en iyi şekilde isteklere hitap edecek şekilde bu eğitimleri hazırlamaya çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Eğitim kadrosunun NASA, ODTÜ, Bilkent ve Dünya Bankası’ndan gelen eğitimcilerden oluştuğunu belirten Güngör, ’’Kurumsal olarak 2015 yılında marka tescili başvurusunda bulunduk. 2016’da da marka olarak tescil edildi. Laboratuvarımız artık pek çok katılım olduğu için marka olarak da bilinen bir kurum. Bizim amacımız da bu tür eğitimlerde dışarıya da destek vermek. Zaman zaman hocalara danışma ihtiyacı duyup bu eğitimlere katılanlar eğitimi veren hocayla kendi konuları üzerinde konuşup yaptıkları tezler hakkında öneri alabiliyorlar. Bu şekilde güzel bir katkısı da bulunuyor. Eğitimlerimizin yöntem olarak gitgide daha çok çeşitlenmesi için çaba gösteriyoruz’’ şeklinde konuştu.

’’ Eğitimler araştırma ile daha kaliteli ve iyi bir şekilde yapılıyor’’

Araştırma laboratuvarı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Esnaf ve Sanatkarlar Projesi’nde yer aldıklarını dile getiren Güngör konuşmasını şöyle sürdürdü:

’’Kurumların almak istediği eğitimlerin içerikleri çok farklılık gösterebiliyor. Kimisi belli bir program, yazılım üzerinden eğitim isteyebiliyor. Programın içeriğine yönelik en yekin olan hocalar seçiliyor. SAEL, hem araştırma hem de eğitim laboratuvarı olarak hizmet vermekte. Laboratuvarımızın biri 10 kişilik bir araştırma birimi. Orada araştırmacılara hem yazılım hem çalıma olanakları gibi olanaklar sağlıyoruz. Araştırma görevlilerimiz de zaman zaman ödev, araştırma ya da tez gibi sorular için yardım desteği sağlıyorlar. Bunun dışında araştırma laboratuvarı olarak bazı araştırma projelerine de ekibimizle dahil olduk. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Esnaf ve Sanatkarlar Projesinde yer aldık. Araştırma birimleri üzerinden farklı konuları kapsayacak şekilde bazı çalışma grupları oluşturmayı düşünüyoruz. Araştırma lisans projeleri kapsamında üniversitemizin bazı araştırmalarına da destek sağladık. Hem yöntem desteği veriyoruz hem de yöntemlerde yaşanan sıkıntılarda mümkün olduğu kadar destek olmaya çalışıyoruz. Kendi aramızda da üniversitemizin farklı fakültelerle de bir araya gelerek araştırma konusunda, disiplinler arası çalışmalar üzerine bazı konular belirledik. Önümüzdeki dönemlerde bu konular üzerinde çalışacağız. Bu laboratuvarda eğitim ve araştırma bir bütün olarak düşünülüyor. Eğitimler araştırma ile daha kaliteli ve daha iyi bir şekilde yapılıyor.’’
Kaynak: iha