Cezayir’de casusluk ve devlete karşı silahlanmaya teşvik suçlarından yargılanan blogger, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Casusluk ve devlete karşı silahlanmaya teşvik suçlarından yargılanan Cezayirli blogger Merzoug Touati, Bejaia Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl hapis ve 50 bin Cezayir dinarı para cezasına çarptırıldı. Touati, Facebook ve Youtube’dan yaptığı paylaşımlar nedeniyle 2017 yılının Ocak ayından bu yana tutuklu bulunuyordu. Facebook üzerinden dönemin yeni mali yasasına karşı halkı eyleme çağıran Touati, Youtube’da ise İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü ile gerçekleştirdiği röportajı paylaşmıştı. Sözkonusu röportajda İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü, Cezayir Devleti’nin iddialarının aksine ülkede gerçekleştirilen hükümet karşıtı gösterilerle İsrail’in bir bağlantısı olmadığını savunuyordu.

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği üyesi Said Salhi, mahkemenin verdiği kararın yerinde bir karar olduğunu ve Tatoui’nin Cezayir’in diplomatik konumunu bozma hedefinde olduğunu savundu. 30 yaşındaki bloggerın 10 gün içerisinde temyize başvurma hakkı bulunuyor.
Kaynak: iha