Bursa sevdalılarının bağışlarıyla her yıl daha da geniş kitlelere hitap eden Kent Müzesi’nin 15’inci kuruluş yıldönümü törenle kutlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 Şubat 2004’te ziyarete açılan ve bugün Türkiye’de önemli bir marka haline gelen Kent Müzesi’nin kuruluşunun 15’inci yılı münasebetiyle düzenlenen törene, müzeyi şehre kazandıran eski başkanlardan Erdoğan Bilenser, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, müze bağışçıları ve çok sayıda davetli katıldı. Kendinden sonraki süreçte de müzeye ciddi katkılar yapıldığını hatırlatan Erdoğan Bilenser, müzenin ilk günkü formunu koruyarak bugünlere geldiğini ifade etti. Bilenser, “Burası adliye olduğu dönemde üst katta savcılık kalemi vardı. Babam orada çalışıyordu. Babamın pazar nöbetlerinde burası sakin olduğu için ben de gelir merdivenlerin ahşap tırabzanlarından kayardım. Ayrıca buranın alt katında duruşma için getirilen zanlıların tutulduğu nezarethane var” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse ise Kent Müzesi’nin hemen karşısındaki tarihî binanın da müzeye dönüştürülmesi konusundaki çalışmaların devam ettiğini, konunun meclis toplantısında gündeme geleceğini söyledi. Alınacak meclis kararı ve kurumlar arası protokollerin ardından Kent Müzesi’nin genişleyeceği müjdesini veren Köse, “Coğrafyamızın her karışı, bir tarih ve kültür hazinesi. Tarihimiz boyunca geleceğe yön verdik. Geleneksel birikimlerimiz aynı zamanda evrensel değerlerimizdir. Dolayısıyla müzelerimiz, insanlığın belleği konumundadır. Bursa, müzecilik alanında öncü uygulamalar gerçekleştiren bir şehir. Bu uygulamalarla, müzelerimiz sadece bakılıp çıkılan yerler olmaktan öteye geçti. Bu müzemiz bugün kuruluşunun 15. yılını kutluyor. Burada, Bursa’nın 7000 yıl öncesinden günümüze kadarki sürecinde yaşanan değişim ve dönüşümler sergileniyor. Kent Müzesi, Bursa’nın kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik zenginliğine ışık tutuyor” diye konuştu.

Kent Müzesi Danışmanı Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da Bursa Kent Müzesi’nin bugüne kadar yapılan çalışmalarla bu alanda yol gösterici, ışık saçan kurum olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Kent Müzesi Sorumlusu Dilek Yıldız Karakaş, Bursa sevdalılarını bir araya getiren Kent Müzesi’nde bugüne kadar 88 geçici sergi düzenlendiğini belirtti.

Müze bağışçılarından Münire Uygur Bıçakçı ise, 11 yıldır Kent Müzesi ailesinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, babaannesi, dedesi ve halasına ait birçok değerli eşyayı müzeye bağışladığını hatırlattı.

Konuşmaların ardından kuruluş yıldönümü için hazırlanan pastayı kesen protokol üyeleri, Ressam Şefik Bursalı’ya ait ‘Karagöz Seyri’ tablosunu da ilk kez izlenime sundu.
Kaynak: iha