2015 Genel seçimler yapıldı ve sonuçlar açıklandı. 2015 Genel seçimlerinin sonuçları kesin olmamakla birlikte Ak Parti yine 1.parti olarak çıktı. Ak parti 1.parti oldu fakat hükümeti kurmak için yeterli milletvekili sayısına sahip mi? Ak Parti hükümeti tek başına kurabilecek mi? Ak Parti İktidar olabilecek mi?
7 Haziran 2015 genel seçimleri sonucunda Ak Parti %40 civarında bir oy aldı ve 258 milletvekili çıkardı. Tabi bu sayı tek başına iktidar olmaya yetmiyor. Çünkü hükemeti tek başına bir partinin kurabilmesi için 276 milletvekili olması gerekiyor. Ak parti bu seçimleri birinci parti olarak tamamladı ama tek başına hükümeti kuramıyor. Peki şimdi ne olacak. Hükümet nasıl kurulacak, Koalisyon olacak mı? Koalisyon nedir? Ak Parti hangi parti ile Koalisyon yapacak?

Ak Parti'nin hükümeti kurabilmesi için CHP, MHP veya HDP ile ortak bir şekilde hükümeti kurması yani koalisyon yapması gerekiyor.
AK PARTİ-CHP KOALİSYON HÜKÜMETİ
AK PARTİ-MHP KOALİSYON HÜKÜMETİ
AK PARTİ-HDP KOALİSYON HÜKÜMETİ

Yukarıdaki gibi koalisyonlar olamazsa( ki hiç bir parti AK Parti ile koalisyon yapmayacağını söylemişti...) sırasıyla diğer partilere hükümeti kurma yetkisi verilecek. CHP ikinci parti olarak çıktığı için yeterli sayıya ulaşabilmek için MHP ve HDP ile birlikte hükümeti kurabilir ( zor bir ihtimal olsa da...) Bu seçenekler gerçekleşmez ise ne olacak?

Ayrıca Ak Parti azınlık hükümeti de kurabilir. Bu durumda 276 'nın altında kalan AK Parti dışardan diğer bir partinin desteği ile azınlık hükümetini de kurabilir.(çok zor bir ihtimal...)

Eğer Ak Parti veya CHP koalisyon ile hükümeti kuramaz ise seçim yeniden yapılacak...

Bakalım hükümet kurulacak mı yoksa yeniden seçime mi gidilecek?...


SIRA PARTİLER   OY ORANI MİLLETVEKİLİ  SAYISI
1 AK PARTİ(Adalet ve Kalkınma Partisi) 40,80 258
2 CHP(Cumhuriyet Halk Partisi) 25,00 132
3 MHP(Milliyetçi Hareket Partisi) 16,30 81
4 HDP(Halkların Demokratik Partisi) 13,01
79


hükümet nasıl kurulur, hükümet nasil kurulacak, hükümeti hangi parti kuracak, akp tek basina hükümeti kurabilir mi, erdoğan hükümeti kurmayı kime verecek, ak parti hükümeti kimle kuracak, akp iktidar olacak mı, chp hükümeti kuracak m
Editör: TE Bilişim