Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’nin 3 boyutlu sanayi üretimine hazırlanması ve dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini belirterek Türkiye’nin bu devrimi kaçırmamasını söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu +90 Dijital Fabrika Yöneticisi Davut Başaran, İnfotron firması satış yöneticisi Elif Emir ve Bölge Sorumlusu Uğurtan Toygar’ı makamında kabul etti. TUBITAK-MAM Teknoloji Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren3B Dijital Fabrika Proje Yöneticisi Davut Başaran Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası sektörün geleceğine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Başaran, çok yakın gelecekte kişiye özel tasarım ve üretim taleplerinin artacağını belirterek Katmanlı Üretim Teknolojileri’nin bu ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

3 BOYUTLU FABRİKALAR GELİYOR
2015 yılında 400’den fazla müşteri 30 bin den fazla acil parça ile Türkiye’nin tasarım ve inovasyon sürecine değer kattıklarına dikkat çeken Başaran, 3 boyutlu yazıcıların geleceği hakkında ”Şu anda 3,5 Milyon 3B Yazılım kullanıcısı, 79 bin 602 Profesyonel 3B Yazıcı yanı sıra 275 bin Kişisel 3B yazıcı bulunmaktadır. 2040’da her evde 1 3D Printer olacağı tahmin ediliyor. 3B yazıcılar ve servis hizmetleri için öngörülen pazar hacmi 2020 yılında 21 Milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Günümüzde ise 10.5 trilyon üretim pazarının 4 milyar dolarını teşkil ediyor. Gelecekte dijital fabrikalar kurulacak ve 3D Printer ile yapılan yemek, yapay organlar gibi çok farklı üretimler 3D Printerlar tarafından gerçekleştirilecek" dedi.

Dünyadaki trent ile paralel olarak Türkiye’de de sanayinin ve sanayicinin bu gelişmeye ayak uydurmak istediğini belirten Başaran "Özellikle Ar-Ge ve İnovasyon konularında yaşanan atılımlarla birlikte bu teknolojilerin oluşturacağı hızlı, ucuzlatılmış, hafifletilmiş ve güçlendirilmiş parça gereksinimlerinin sağlanabilecektir. Mühendislik tabanlı yerli firmalar olarak teknolojinin bir sonraki adımında Sanayi’ye neler katabileceği, tasarım metodolojisinden; kişiselleştirilmiş üretimlere, 3B Yazıcıların modaya ve günlük hayatımıza etkisine kadar birçok şey değişecektir” diye konuştu.