Son dönemde tırmanan ve Suriye merkezli restleşmeye varan ABD-Rus krizinin arka planında Akdeniz'de artan Rus hakimiyetinin yattığı iddia ediliyor. ABD'nin Suriye'de Kuzeyden ibaret varlığı Kamışlı'da 2016 yılında inşa ettiği Rimaeylan üssünden ibaret. Bu nedenle orta ve batı Suriye'de hiçbir etkinliği olmayan ABD'nin Akdeniz-Enerji nakil hattında Rusya'nın iktidar alanını tehlike olarak görüyor. Artan gerginlik ve karşılıklı tehdide varan açıklamaların arka planın da Suriye'nin tanziminden çok Körfezden nakledilen enerji hattının tehlikeye girmesinden kaynaklandığı görüşü hakim.

YENİ FÜZE SİSTEMLERİ
2015 yılı Eylül ayında savaşa doğrudan müdahil olan ve her geçen gün etkisini artıran Rusya ilk olarak Lazkiye'nin Ceble bölgesinde dev bir askeri üs inşaa etti. Rusya bununla da yetinmeyerek Lazkiye-Hımeymin'de inşa edilen üsle birlikte Humus-Şayrat ve Tartus'ta destek askeri alanlar oluşturdu. Akdeniz ve çevresinde Rusya'nın son dönemde Akdeniz'e dönük artan sevkiyatı ve her geçen gün konumunu güçlendiren hamleleri ABD-Rusya arasında büyüyen gerginliğin temel sebebi olarak gösteriliyor. İlk olarak S300 ve S 400 füzelerini Suriye'de konuşlandıran Rusya'nın son dönemde askeri varlığını 250 kilometre menzile sahip SA-23 Gladiatör anti füze ve Antey - 2500 hava savunma sistemleri ile güçlendirmesi ABD ve Batılı ülkeleri endişeye sevke eden diğer etkenler arasında zikrediliyor.

ARTAN RUS HAREKETLİLİĞİ
Putin yönetiminin Suriye'ye müdahalesi 1 yılın sonunda dengeleri büyük oranda değiştirdi. Humus, Lazkiye, Dera, Şam cephelerinde Esed rejimi Rusya sayesinde % 12'lik ilerleme kaydetti. İçeride Şam Rejimini büyük oranda rahatlatan Rusya son 4 aylık periyotta Akdeniz'de hakimiyet alanını genişleten görüntü çizdi.

DEV UÇAK GEMİSİ YOLDA
Körfez ve enerji havzasının geçiş noktasında etkinliğini artıran Rusya son olarak ülkenin en büyük uçak gemisi Amiral Kuznetsov'u da bölgeye sevk etti. Rus yetkililer beraberinde 50 savaş uçağı ile birlikte sıcak bölgeye gönderilen Kuznetsov'un en az 4 ay bölgede kalacağını duyurdu. Orta ve Batı Suriye'de hiçbir etkinliği olmayan ABD Akdeniz-Enerji nakil hattında Rusya'nın iktidar alanını tehlike olarak görüyor. Artan gerginlik ve karşılıklı tehdide varan açıklamaların arka planın da Suriye'nin tanziminden çok Körfez'den nakledilen enerji hattının tehlikeye girmesinden kaynaklandığı görüşü hakim.


Kimsenin sabrı kalmadı

Zaharova-Earnest

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Birçok taahhüt vermesine rağmen bunları yerine getirmeyip güvenilirliğini zedeleyen Rusya, herkesin sabrını tüketmişti." ifadelerini kullandı. Earnest, “Obama yönetimi, Rusya'nın 'çatışmaların durdurulması' anlaşması kapsamındaki taahhütlerine bağlı kalmak gibi bir niyetinin olmadığı noktasına varmıştır." açıklamasını yaptı. Rusya'dan tepki ise gecikmedi Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Washington'ın, kilit taahhütlerini yerine getiremediği anlaşmanın sorumluluğunu Moskova'ya yüklemeye çalıştığını söyledi. En ağır uyarıyı Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev yaptı. Kosaçev, ABD'nin çatışmaların durdurulması anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getiremediği için ikili temasları durdurma yoluna gittiğini savunarak, “Her şekilde bu, ABD'nin bilinçli aldığı bir karar ve sonuçları Suriye'deki politik süreç için trajik olacak. Bu kararın sonuçlarından ABD sorumlu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Rus elçiliğine havan toplu saldırı

Rusya'nın Şam Büyükelçiliğine dün havan toplarıyla saldırı düzenlendiği kaydedildi. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, havan toplarından birinin elçilik yerleşkesinde bulunan lojmanlara yakın bir yere düştüğü belirtildi. Can kaybının ya da yaralanmanın olmadığı ancak binada maddi hasar meydana geldiği ifade edilen açıklamada, havan topu atışının Şam'ın Fethi Cephesi ve Feylek ur-Rahman gruplarının kontrolündeki Cobar bölgesinden yapıldığı bildirildi.

Rus gladyatörler suriye'de

ABD'den üst düzey askeri yetkililer, Rusya'nın Suriye'ye ilk kez SA-23 Gladyatör (S-300VM) gelişmiş füze savunma sistemi yerleştirdiğini iddia etti. Amerikan Fox News kanalına açıklama yapan üst düzey üç askeri yetkili, SA-23 Gladyatör olarak adlandırılan anti-balistik füze savunma sisteminin geçen hafta sonu Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştığını bildirdi. ABD ile Rusya arasındaki Suriye kapsamlı ikili temasların durdurulduğu gün gelen bu açıklama, Rusya'nın Esed rejimine askeri desteğini sürdüreceğinin açık bir göstergesi olarak değerlendirildi. 150 mil menzili bulunan sistemin, Rusya sınırları dışında ilk kez yerleştirildiği belirtildi.

Editör: TE Bilişim